Můžou narušit psychomotorický vývoj?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
75
5.9.08 08:59

Můžou narušit psychomotorický vývoj?

Mám jednu známou a ta má 7,5 měs staré mimi. Doteď plně kojí. Říká, že jí to doporučila doktorka, ale já si spíš myslím, že je to proto, že je to jednodušší /doma neuklízí, nevaří, do práce nikdy nechodila - prostě je líná 8O /. Mimi je od malinkata /asi od 14 dní/ skoro celý den v kočárku u táty v práci. Teď koupili takové křesílko, asi aby sedělo výš nebo nevim proč. Po práci většinou nejdou domu, jednou třeba na chatu /o jejíž chod se starají rodiče/, nebo jedou do multiplexu, nebo prostě někam, aby nemuseli být vůbec doma - asi kvůli tomu nepořádku co tam mají. Takže spaní taky neřeší, chodí spát, kdy se to hodí rodičům. Jinak to nejsou žádné socky. Oblečení na sebe snad ani neperou, prostě si kupují nové, několikrát za rok letí na dovolenou, a hračkama /těma nejdražšíma/ taky neplýtvají. Na jakoukoli připomínku /tím nemyslím jen, že by jí všichni kecali do výchovy/ vždycky odseknou. Takže už se nikdo v okolí nesnaží. Nicméně já mám trochu výčitky svědomí jestli ten prcek nebude nějak zpožděný ve vývoji nebo nebude mít z tohoto přístupu k výchově nějaký problém. Trošku jsem se rozepsala, ale tohle vyprávění by bylo ještě na dlouho.
Díky za vaše reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2901
5.9.08 09:14

Jen tiše doufám, že nikdo takhle důkladně nesleduje mně a mou rodinu … :evil:

Co by jsi chtěla slyšet? Že je to hrozná máma a že by bylo nejlepší poslat na ni sociálku?

Určitě by se našel lepší přístup k dítěti, mně se třeba velmi hnusí, když vidím maminku, jak kouří dítěti přímo do obličeje … ale je to její dítě. Já ho můžu politovat - ale abych spílala všem matkám, jejichž výchovné postupy se mi nepozdávají - to fakt ne. Nejsem dokonalá, ale své děti vychovávám a starám se o ně nejlíp, jak umím. A jestli se to někomu zdá dobré nebo špatné, to fakt neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
5.9.08 09:29

Já vim, že bych neměla rýpat do cizího hnízda, ale : 1. je to v rodině, 2. neřešim to jenom já, všichni okolo nich to řeší, kroutí hlavou a nechápou to. Všichni řeší se mnou, protože s nima se mluvit nedá a já mám taky doma batole. Takže řeší, že když už tomu prckovi přímo neubližujou, tak ho aspoň brzdí ve vývoji. Já jsem to taky neřešila, odpovídala jsem : když prospívá, tak ať si to dělají jak chtějí. Ale teď už fakt nevim co si o tom mám myslet, jak na to mám reagovat. Jestli mám dělat /jako jsem to dělala doteď/, že to nevidim a je mi to jedno /a jedno mi to neni/ nebo jestli mám začít prudit a aspoň trochu jí k tomu něco říct. :(
A k tomu neuklízení - naposledy jim tam vytírala její maminka než se vrátila z porodnice :cry: t.j. před 8 měsíci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
5.9.08 09:38

Lu,
já nevím, co bys chtěla slyšet, ale já na tom nevidím zase až tak něco katastrofálního. Pokud se mimčo spánkem podřizuje tomu, jak se to hodí rodičům, není na tom nic špatného. I když spíš to vidím tak, že dítko není zase až tak moc spavé, takže není problém někam chodit. To, že mamča v plně kojí sedmi měsíční dítko mi taky nepřijde divné. Já Kristýnku plně kojila skoro do jedenácti měsíců - a né z pohodlnosti, ale prostě proto, že malá mi nechtěla nic vzít do pusy. Prostě chtěla jen mléko a nacpat do ní něco jiného byl dlouhodobý boj…
Nepořádek doma? No, mě se taky občas nechce uklízet a tak to mám doma jako po výbuchu :oops: :oops: :oops: . Mám malé děti, tak bych mohla uklízet a prát pořád - nonstop. Vaření??? Tak to je vyjímka, vařím celkem pravidelně, i když se mi kolikrát strašně nechce. A taky rodinku občas odbydu studenou večeří. Ale kdyby jsme mohli chodit častěji někam na jídlo, vůbec bych se nezlobila - bohužel, mi si to nějak nemůžeme dovolit :? (finance)…

Nepředpokládám, že tu svojí známou den co den pozoruješ a hlídáš, co kde, jak a kdy dělá. Třeba uklízí i vaří, ale ty o tom prostě jen nevíš…

Nebudu ji odsuzovat, je každého věc, jak si žije a jak vychovává dítě. Ale určitě si nemyslím, že by se mimču mohl takhle mohl opozdit vývoj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
5.9.08 10:03

No jo, já vim, že teď vypadám jako nějaká pipka, která nemá nic lepšího na práci než sledovat co se děje vedle. :oops: Když já už fakt nevim, co mám říkat všem co mi o tom jejich přístupu vyprávějí. Denně čerstvé zprávy.
To kojení mi taky nepříjde až takový průšvih, to jsem spíš chtěla vědět, jestli to některé doktorky vážně doporučují.
Mám ale špatný pocit z toho, že sedí 8-12 h /někdy možná i déle/ v kočárku nebo v sedačce. :(
Jinak já taky doma nestíhám nějak extra uklízet a uvařim spíš vyjímečně, a taky neodsuzuju jiné mamky, které to nestíhají. Řídím se heslem : bordel v domě - šťástné dítě. :)
Ten případ, o kterém jsem psala je fakt extrém nad extrém. Kdo neviděl neuvěří. 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
5.9.08 10:25

Taky si ymslím, že ti do toho nic není.
Proč si s nimi někdo doopravdy nepromluví, když vás to trápí?

Jinak k tvý otázkám - ano, samozřejmě to tomu dítku ubližuje a brzdí ve vývoji. Na druhou stranu tomu moc nevěřím - které dítě by takhle vydrželo? To musí furt brečet, ne?

A kdo hlídá, když jsou do multiplexu?

Znáš FlyLady? Pošli jí úvodní dokument :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
5.9.08 10:51

Noemi : když jedou do multiplexu, tak jí mají s sebou :?
OK v kočárku nesedí celou dobu - má pauzy na kojení, přebalování a občas jí někdo pochová /dávají jí každému kdo se ochomejtne okolo/. :?
Každý kdo jim něco řekne se se zlou potáže, a protože se nikdo nechce hádat, tak jenom přihlížejí /včetně mě/ a pak to řešíme mezi sebou jako drbny a každý rozhovor končí : no snad to dobře dopadne, všechno dožene a vyroste z ní silný jedinec. :(
Já jsem se nikdy s podobným přístupem k dítěti a k životu vůbec nesetkala ani ve vyprávění. A teď to mám přímo u nosu a nevim jak s tím naložit. Jinak si myslím, že jsem tolerantní člověk a respektuji právo každého /no skoro každého/ rodiče na svůj názor a přístup k výchově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
5.9.08 11:47

Ach jo,že jsem se do té debaty pouštěla. Je mi jasné,že to nemůžu vypsat jak to skutečně je a z toho co si přečtete budu vypadat jako chytrolínka rejpavá, čmuchalka drbavá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
5.9.08 11:55

Co ta flylady, znáš? Mohlo by to nakopnout… Jestli máš zájem, napiš mail. Za pokus nic nedáš… OPno to není jen o uklízení, jak si lidi myslí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
5.9.08 12:40

Sice je pravda, že nikomu není nic do toho jak někdo vychovává nebo jak zachází se svým dítětem, nicméně někdy svým nezájmem můžeme způsobit i nějaké neštěstí------- to už ale jdu do extrému, to není tento případ, to jen tak na úvod :))))

Taky se moc nestarám o okolní maminky, vím, že ani já nejsem svatá, jako prvomatka jsem udělala hloupostí asi dost, ale mám jednu kamarádku, možná svým způsobem něco podobného jako ta od Lu ..... má katastrofální dluhy, ale fakt příšerné, nasekala je už dřív, teď splácí dluh dluhem, u různých těch zlodějských firem, no není z toho cesta ven. Od narození malého ji věčně hrozí exekuce a tak věčně s kočárem lítala po známých, po firmách, sháněla peníze. Ten kluk nepoznal písek, nepoznal ostatní děti, opravdu znal jen pásy v kočárku a lítání po městě. Co se jídla týká, tak to řešila dřív rohlíkem nebo buchtou do ruky, teplé jídlo měl jen o víkendu, teď je z něj téměř tříleťák a na obedy mívá hranolky a smažák z fast foodu, jelikož pořád tráví dny v kočáru a na hoňce za penězma po městě. Několikrát jsem jí to říkala, ať neblbne, že ten kluk je chudák, většinu dne jí v tom kočáru prořval a řve doposud, není divu, párkrát jsem si Adámka vzala na hlídání, mám holku stejně starou, tak to bylo bezva, ale kamoška toho využívala, že pak flákala až do večera,a to se mi zas nechtělo často opakovat. Adam je teď na zabití, kdykoliv ho vypustí z kočáru nebo z domu, tak lítá, je k nezastavení,,,,, no chce si prostě užít tu volnost a svobodu venku, kterou moc nezná. Neposlouchá, lítá, maminku neposlechne, tak ho zmlátí, ale vlastně za to může sama. Začal koktat, byli u psycholožky, ta jí doporučila hlavně klid v rodině a žádné nervy /což je u kamošky těžké/, hrát si moc neumí, jen s autama, domino, které hraju s holkou v životě neviděl, žádné jiné hry, nemalují, nečtou, barva nezná,,,,, tříleťák by už měl, myslím si. Do školky ho nedala, aby nepřišla o rodičák, a přitom by mu tááááák prospěla.

Chci tím říct, že sice není dobré starat se o cizí, ale kamarádky jsou od toho kamarádky, aby si pomáhaly, poradily, a trošku se „zajímaly“. Zkusila jsem to, moc to, pravda, nepomohlo, teď už jsem zpátky v práci, tak to neřeším už vůbec....... ale já Lu neodsuzuji, sice asi není ta nejsprávnější cesta vypisovat to tady na emiminu, chce to řešit s někým jiným....... osobně si ale myslím, že je to zbytečné.

Omlouvám se za román, možná zmatenej, jen jsem měla nějak potřebu to napsat :) A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
5.9.08 15:08

Hele, já to chápu, bývala jsem taky taková „přehnaně starostlivá“ a hrozně mě svrběla pusa, když jsem viděla maminku, která se ke svému dítěti chovala podle mého soudu nepatřičně.

Ono je hrozně těžké - a jednou se to tu už rozebíralo - stanovit hranici, kdy ještě musí okolí jen trpně přihlížet a mhouřit oči nad počínámním některých rodičů a kdy už musí zasáhnout, protože se některému děťátku fakt ubližuje…

Jestli jsi přesvědčená, že už je to fakt přes moc a to dítě trpí (a nemyslím tím, že mají doma bordel). jestli máš pocit, že se k němu opravdu chovají špatně, tak bych to asi fakt začala nějak řešit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
5.9.08 17:22

Lu myslim, ze tusim, jak to myslis. Mezi mymi kamaradkami jsou z drtive vetsiny aktivni mamky, ktere maji taky ruzne z webu a knizek nacteno, jak by se s detmi melo zachazet, co jim davat k jidlu…, se vsemi resime i ruzne malickosti, porovnavame zkusenosti, hledame nejlepsi cestu…, ne vzdy se ve vsem shodneme, ale vetsinu momentalne obecne uznavanych pravidel mame proste vzite a pouzivame je automaticky.
Jedina znama mi prijde uplne mimo - nema net, knizky taky zadne neprostudovala, vsechny informace si myslim, ze cerpa od sve matky. Od porodu holcicky jsem ji videla asi trikrat a docela mi to stacilo. S kojenim prestala, „aby mohla konecne na parbu“, v dobe, kdy jsem Emce zacala davat uzkostlive bily jogurt, jeji mala uz jedla pribinacky a pila dzus, pak se hrozne chlubila, jak holcicka uz chodi za ruce, vlacela ji samozrejme nasilim, sama by nesla ani omylem…
Ale moc ti neporadim, zkusila jsem jednou naznacit, ze mi neprijde vsechno ok, ale bez uspechu, takze jsem to dal uz nezkousela, tak se s ni proste nevidam, protoze ani nebydli blizko, ani neni nijak pribuzna, a ona nastesti taky nejevi zajem. Kdo vi, treba se jednou zase prijde na to, ze kojit je nezdrave, vodeni za rucicky prospiva budoucimu postoji tela… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
5.9.08 19:18

Teď jste na to přišli. Já vlastně nechci řešit kdo jak vychovává svoje děti. Ale kde je ta hranice kdy už to přestává být jenom jejich věc. Bordel doma teď vážně neřešim, to jsem spíš psala pro dokreslení situace. Spíš mi běhá hlavou jestli jí jejich přístup už nepřímo neubližuje, a jestli jo, tak bych nechtěla být jenom němým svědkem. Takže kde je ta hranice? A jestli už jsou za ní, tak jak to řešit?
Jinak díky, že jste mě všechny šmahem neodsoudily. Já taky nejsem dokonalá a nemám patent na rozum a vážně nejsem z těch, které jen sedí a kritizují přístup ostatních.
Jinak Flylady neznám, o co jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.9.08 21:50

Nečekej, že Ti někdo na netu poradí, kde je ta hranice, na to máme málo informací. To si musíte rozhodnout ve Vaší rodině.

Pokud usoudíte, že jsou již za tou hranicí, kontaktujte OSPOD (sociálku), ať situaci posoudí oni a zasáhnou. Ale důkladně zvažte důsledky!!! On ten orgán je dosti mocný a může Vás dost vypéct a rodiče mnohem víc. Chcete opravdu spolupracovat na tom, aby někomu někdo odebral dítě???

Z předložených informací opravdu nemám pocit, že by ti manželé byli za tou hranicí (dítě netrpí hladem, není bito, není týráno, je finančně zabezpečeno - má kde bydlet, má oblečení, má hračky apod. - toto jsou kritéria té pomyslné „hranice“).

Co se týče kojení - ano, je to možné, hlavně v případě alergií v rodině, nedonošenosti a nízké současné váhy. Dnes je to ale trošku překonaný přístup, před pár lety se to povolovalo víc. A nevím, jestli to bude leností - koupit nějaký ten příkrm a lžičku je dost jednoduché a zvládne to i ta nejlenivější matka, pokud na to má peníze (a píšeš, že ona má).

Vaší rodině bych doporučila aktivnější přístup. Vím, že se Ti to nebude líbit - ALE ONI POTŘEBUJÍ, ABY JIM NĚKDO POMOHL!!! NE TÍM, ŽE JIM BUDE KÁZAT O OPOŽDĚNÉM PSYCHOMOTORICKÉM VÝVOJI A NEDOSTATEČNÉ VÝŽIVĚ. ALE TÍM, ŽE DO TÉ DOMÁCNOSTI OBČAS ZAJDE A POMŮŽE S TÍM, CO ONI NEZVLÁDAJÍ - např. s tím úklidem. Oni na uklízení nejsou zvyklí, dost možná jim to přerostlo přes hlavu a nevidí se z toho a tak radši utečou někam (kamkoliv). Prostě potřebují POMOCI tu domácnost zabydlet a to s ohledem na mimino. Což takhle jim pomoci vytvořit dětský koutek na hraní? A což takhle s láskou (a ne s výčitkami) si pohrát s tím mrňousem? Zase - oni třeba ani neví, co si s ním hrát, potřebují nakopnout, pečovat o dítě se člověk musí naučit. Co se týče prádla - opět - pomohl jim někdo někdy vyprat, vyžehlit? Co se týče výživy, což jim takhle koupit První lžičku mrkvičku od Hami a nějakou pěknou lžičku? A co jim v jejich domácnosti uvařit něco domácího, dobrýho? Nepomohlo by to víc, než tisíce rozhovorů a pomlouvání v rodině?

Z tvého příspěvku mám pocit, že do nich jen ryjete a nedivím se jim, že odsekávají, mám pocit, že od vás všech jaksi „skutek utek´“ Kecáte, kecáte, ale nepomůžete. A rodina je od toho, aby si pomáhala, nedrbala, neudávala - pokud to jen trochu jde. A je přímo posláním rodiny pomoci těm, kteří tak trochu bilancují na hraně a scházejí na scestí a pomoci jim vrátit se na cestu, ze které sešli.

A nepiš mi, že to nejde (že máte svou práci apod.) nebo že to oni odmítnou, jsou to výmluvy. Zpočátku zcela jistě budou proti, už si od vás zažili kritiky až až. A až pochopí, že je to pomoc, že je to v dobrém, že jim nebude nic vyčítáno apod., změní názor a dost možná se zajedou.

• Citovat
  • Upravit
4705
6.9.08 10:52

Já souhlasím s Anik, ta to napsala asi nejlíp. A s tím, že to asi za hranicí „odebrání dítěte“ není. Prostě si dál žijí svůj život, nepřizpůsobují se dítěti. Taky to mám ve svém okolí a někdy docela závidím tu jejich „bezstarostnost“.
My jak trápáci dáváme dětem to nejlepší, výživa, výchova, vývoj -řešíme to horem dolem a snažíme se nikde neselhat. Na večeři jsme ještě nikde nebyly, na dovolené taky ne, prostě nemám nervy na to, krotit u toho všeho ještě děti a na kojení na veřejnosti už při druhém dítěti moc nemám. Ale budiž, tohle dětem obětuju ráda - svůj čas, kina a vínečka si užijeme, až budou školou povinné a samostatné.

Jen k poslednímu anonymu. MOžná je to s tím kecáním pravda, možná jsi na to kápla, kdo ví, neznáme podrobnosti. Mě jen při čtení napadlo, a proč jim doma uklízet sakra? Místo multiplexu můžou doma vzít lux, no ne??? A já osobně bych se mohla zvysoka víte co, jít někomu drbat 7,5 měsíce nemytý podlahy, aby si ty dva mohli jít vyvalit zadky do kina.

Lu, já si myslím podle toho co píšeš, že jakákoliv snaha bude pravděpodobně zbytečná. Je to jejich životní styl, je to stejné jako kdyby po tobě někdo chtěl, aby jsi žila jako oni, protože cokoliv odlišného je „divné“. Bohužel.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect