Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, beru antibiotika každých 12 hodin, ráno v 9 a večer v 9. Mohu si je dneska vzít už v půl 8 večer? Mamka mi pořád řiká, že se nesmí stát že si je vezmu v jiný čas ale dnes si je musím vzít už dřív. Co myslíte? Bude vadit když si je vezmu o hodinu a půl dříve?
Jako asi se nic nestane. Ale nebrala bych. Pokud jsi nemocna a beres antibiotika, predpokladam, ze jsi doma a tudiz neni zadna prekazka proc si je nevzit na cas. ![]()
@vertunka
Já už je jen dobírám a jdu na ples, a je problém v tom že je nespolknu takže je musim jíst s banánem nebo jogurtem a přijde mi blbý si na plese otevřít jogurt
Tak právě zjištuji jestli je možný to vzít dřív
Jaký je důvod?
Jinak osobně jsem také brala trochu klikatě, občas jsem zaspala.
@veronika185 píše:
@vertunka
Já už je jen dobírám a jdu na ples, a je problém v tom že je nespolknu takže je musim jíst s banánem nebo jogurtem a přijde mi blbý si na plese otevřít jogurtTak právě zjištuji jestli je možný to vzít dřív
Očividně je Ti už dobře a průjmem netrpiš ![]()
Dceři je rozdrtím a smíchám s džusem. Taky by ještě nespolkla. Takže muzes zkusit takhle.
A jinak myslím ze pokud je dobíras, tak ten skluz nevadí.
Nic se nestane. Hodina sem nebo tam zas az takovou roli nejraje.kor u tech 12tihod.
V lékárně se dají koupit po kusech, takové želatinové tobolky, do který to antibiotikum dáš a tu tobolku spolkneš bez problémů. Nebo pokud třeba máte doma probiotika, tak ty jsou taky v té tobolce nasypané. Já tak dávám léky dětem, které by jinak nespolky, protože jsou jsou velké nebo hnusné.
Vůbec… Hodina plus mínus není žádná katastrofa. Zvlášť pokud už dobíráš.
Jinak, jak tu někdo psal o drcení, to je špatně a nedělej to. Tablety, které nejsou „naříznuté“ se nesmí ani půlit, je to kvůli uvolňovávní a vstřebávání léčivých látek.
@anonymni_prezdivka Já jsem myslela, že když jsou potažené, tak se nesmí drtit, ale když jsou hladké a takového typu, že když je dáš na jazyk, tak se začnou na něm hned rozpouštět a chutnají hnusně, tak se kouskovat můžou bez problémů.
@veronika185 píše:
@MaminkaLucka výše jsem to teďka psala
Ano vím, všimla jsem se potom
@fia80 Určitě jsou výjimky, kde na tom až tak nezáleží, ale každopádně to snižuje účinek léku, u některých markantně. Já samozřejmě nejsem odborník, v lékárně (nebo u lékaře) by ti to řekli přesně.
Dostala jsem na zenske problemy antb, ale proste zitra musim do prace, jsem po tom prasku jak kdyby me nekdo prastil kladivem, pul hodky si musim odpocinout, volala jsem doktorovi a rekl mi ze tri hodiny pred je ok, ale max hodina od hodiny kdy jsem zvykla brat…