Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Můžete mi poradit? Přítel přinesl teď modráky totálně postříkané od nafty. Můžu to dát do pračky nebo to nejdřív namočit a nechat odpučet? Mám strach, aby mi pak nesmrděla pračka naftou a nenačíchlo normální prádlo…
. Nemáte někdo zkušenost?
Ahoj, zkušenost teda nemám, ale nejdřív bych je teda namočila.
No to ti načichne ostatní prádlo, takže doporučuji vyprat zvlášť, já takhle vždycky nadávám na celý kolo, když mi manžel hodí do pračky triko od nafty.
Tý brďo, to je slovo - modráky ![]()
Zřejmě máš na mysli montérky (tak se tomu říká u nás
)
Já tedy peru ještě hůř zašpiněné pracovní oblečení. Ale peru to teda zvlášť, nic jiného k tomu už nepřihazuju, zatím nemám problém
Cappy píše:
Tý brďo, to je slovo - modráky
Zřejmě máš na mysli montérky (tak se tomu říká u nás)
Co je na něm?
![]()
U nás na Moravě říkáme MODRÁKY jakýmkoli montérkám jakékoli barvy ![]()
A jak se tak dívám - Míša je z Plzně, tak to asi nebude krajové
![]()
Modrák u nás znamená „moncl“ ![]()
Tohle slovo, že se používá na Moravě?
O tom fakt nic nevím
Ty jo holky, tak to mě ani nenapadlo, že by se na slově modráky mohlo někomu zdát něco divnýho…
u nás málokdo řekne montérky
. U nás se modráky říká i montérkám červený barvy
. No jo to jsme mi plzeňáááááci. ![]()
Já bych to samozřejmě vyprala zvlášť, ale mám strach, aby ta nafta neulpěla v tý pračce a pak se mi to „nenalepilo“ na normální prádlo při další várce.
Já to peru tyhle pracovní věci extra,nic k tomu nepřihazuju a nikdy se mi nic nestalo.Snažím se další pračku mít tmavý.jo a k těm monterkám dávám s práškem montéráček.!
Nevíte, jestli se prodává do praček něco na čištění jako se dává do myček? ![]()
Míša8808 píše:
Nevíte, jestli se prodává do praček něco na čištění jako se dává do myček?
Do starších praček stačí ocet - na vyvářku a co nejdleší program.
Novější pračku bych čistila tzv. deinkrustačním prostředkem.
no tak mě na slově modráky nic divnýho nepřijde a to nejsem z Moravy, dřív se to tu používalo taky a převážně byly montérky modrý.
No proč ne? Bývalý tchán byl automechanik a extchýně je prala normálně v pračce na vysokou teplotu - jen samostatně.
Prostě pračka montérek nebo li modráků. Taky ten výraz znám a divný mi nepřijde. M8m pocit, že ho znám od babi pocházející z jižní Moravy.
Pračku jsme po barvení v pračce prala normálně s práškem program na vysokou teplotu s předpírkou. Myslím, že je to tak uvedeno i u každé nové pračky, než se začne prát. Že by existovalo něco extra teda fakt netuším. ![]()
Cappy píše:
Modrák u nás znamená „moncl“
Tohle slovo, že se používá na Moravě?O tom fakt nic nevím
ne, používá se i v Čechách
já ho také znám ![]()
a moncl je monokl, ne modrák…nebo to ještě může být hřib, tedy suchohřib, ten co modrá po rozříznutí ![]()
jo a jinak peru zvlášť, ale někdy mi potom ještě pračka trochu smrdí ![]()
Mikysek píše:Cappy píše:ne, používá se i v Čechách
Modrák u nás znamená „moncl“
Tohle slovo, že se používá na Moravě?O tom fakt nic nevím
já ho také znám
a moncl je monokl, ne modrák…nebo to ještě může být hřib, tedy suchohřib, ten co modrá po rozříznutí
jo a jinak peru zvlášť, ale někdy mi potom ještě pračka trochu smrdí
U nás na jižní Moravě by slovo „montérky“ nikdo nevypustil z huby ![]()
Monclu pod okem říkáme taky moncl nebo monokl. Jinému typu modřiny říkáme modřina, ale též modrák, tak aspoň tady se Cappy shodnem ![]()
Jinak pračku čistím tak, že proliju octem všechny nádržky a dám prát na vyvářku.
K tématu neporadím - manžel modráky nenosí
Ale nakoukla jsem pro jistotu - nikdy člověk neví, kdy se mu můžou cenné rady hodit ![]()