Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Byla jsem včera u známé, která omyla před přípravou kuřecí maso. Když jsem ji vysvětlovala, že jen roznáší mikrobiální rozsah mikrokapénkami cca metr okolo, což lze zničit pouze ethanolem atp. a nikoliv surfktantem typu JAR a navíc stejně nic voda na (hydrofobním, tj. vudou odpuzujícím) tuku neomyje, necháapala.
Tak jsem ji musela najít a pustit dokument BBC o tom, že kvůli nesmyslnému omývání masa zemře jen v UK 20 lidí a cca 1500 skončí ročně v nemocnici, protože se do nich dostanou spóry z těchto mikrobiálních zbytků, začala trochu chápat, že něco dělá špatně. prý to ale podle ní dělají všichni.
Myjete maso a proč?
Maso nemyju, ale zajímala by mě vazba mezi touto založenou diskuzí a dnešním článkem na Ona.Dnes ![]()
Ja maso myju, i kureci. A proc - protoze myju vse mozne
A kolikrat kdyz vidim, ze u reznika vraci drobny, obcas ji mince spadne k masu apod… Ja nevim, myju vse. O kurecim jsem slysela, ze se myt nema, ale delam to.
To je jako kdyz nemuzu chlapovi natlouct do hlavy, ze na maso, cibuli, cesnek a veci, ltere varim, pouzivam jine prkynko nez na chleba a jine nez na krajeni ovoce a syrove zeleniny
Příspěvek upraven 08.08.18 v 13:02
někdy, když je od krve ,ale to je výjimečně.. ale proč taková hysterie, vždyť při krájení taky jistě kde co odletne a umeje se jen jarem a vodou. Já už tady po jedné diskuzi začínám být ale psycho a asi nakoupím tyhle ty sanytoly nebo co… Dělám zatím akorát to, že na plastové prkénko a nůž nechám chvíli téct horkou vodu a pak to umeju ![]()
@Sněžení Ne, maso neumývám… ale skoro všichni co znám jo. Většinou omývají od krve, někteří si prostě myslí, že maso opláchnutím ve studené vodě očistí
hale, psali to v receptu, maso omyjte, tak co jsem měla dělat?
![]()
jo a taky už se nedivím těm ženám, co psaly, že po dvou dnech letí houbička do koše. Nebo tuhle jsem viděla u reklamě takový ty ubrousky čistící zelený detol? Já to asi koupím ![]()
@Sněžení píše:
Byla jsem včera u známé, která omyla před přípravou kuřecí maso. Když jsem ji vysvětlovala, že jen roznáší mikrobiální rozsah mikrokapénkami cca metr okolo, což lze zničit pouze ethanolem atp. a nikoliv surfktantem typu JAR a navíc stejně nic voda na (hydrofobním, tj. vudou odpuzujícím) tuku neomyje, necháapala.
Tak jsem ji musela najít a pustit dokument BBC o tom, že kvůli nesmyslnému omývání masa zemře jen v UK 20 lidí a cca 1500 skončí ročně v nemocnici, protože se do nich dostanou spóry z těchto mikrobiálních zbytků, začala trochu chápat, že něco dělá špatně. prý to ale podle ní dělají všichni.Myjete maso a proč?
Dělám to tak celý svůj vařící život. Mrtvola by ti nenapsala ![]()
Příspěvek upraven 08.08.18 v 13:07
@Sněžení jak někoho může zabít omytí masa vodou?
Nemyju, ale ani bych nikoho neprudila, že to dělá.
Nemyju, přesně tohle jsem někde před lety taky slyšela/četla a jsem ráda, že tím šetřím jeden úkon.
A používám spešl prkýnko a spešl nůž. Muž je tedy občas použije na něco jiného s výmluvou, že to prošlo myčkou…
Jo a nedělám to ze strachu před smrtí kvůli mikrokapénkám, spíš obecně kvůli nákaze a prostě proto, že nechci mít syrové kuře po celé kuchyni.
Příspěvek upraven 08.08.18 v 13:12
@Bubla_Bučková píše:
někdy, když je od krve ,ale to je výjimečně.. ale proč taková hysterie, vždyť při krájení taky jistě kde co odletne a umeje se jen jarem a vodou. Já už tady po jedné diskuzi začínám být ale psycho a asi nakoupím tyhle ty sanytoly nebo co… Dělám zatím akorát to, že na plastové prkénko a nůž nechám chvíli téct horkou vodu a pak to umeju
Pokud použiješ maso bez omytí, nic ti nehrozí, Tím, že na něj stříkneš vodu, rozmeteš ty organismy široko daleko a tělo je schopné je vdechnout.
Maso taky nemyju. Důvod - většinou dělám na rychlo na pánvi a prskalo by to ( pokud bych ho teda zcela nehygienicky nevysušila utěrkou). Jinak si myslím, že pokud nás dotěď nezklátila dyzentérie, že jsou asi moje naše hygienické návyky (jar + teplá voda na kuch. linku) postačují ![]()