Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,zajímalo by mě jestli jste v těhotenství myly okna? Jsem ve 3.měsíci a nějak se mi do toho nechce.Může to miminku uškodit?
Lenka
Ahoj, někdo říká, že by se během těhotenství neměla jakkoli namáhat břišní stěna - k tomu údajně dochází i přítom, když se natahuješ nahoru. Tedy nejen při mytí oken, ale někdy i při věšení prádla. Takovéhle varování jsem četla i v poradně Dr. Kouckého na www.porodnice.com
Já myla okna asi 10 dní před porodem, brouček se narodil 3 dny po stanoveném termínu, takže vše OK.
Určitě záleží především na tobě samotné - tedy jak se cítíš. Pokud ti začne během mytí oken tvrdnout či jakkoli bolet bříško, nejspíš toho necháš. Jestli jinak funguješ normálně - tedy můžeš běhat, cvičit, normálně pracovat, tancovat, plavat apod. tak si myslím, že by ti normální mytí oken nemělo ublížit. Jde o fyzickou námahu a každý snáší různé aktivity trochu jinak.
Daniela + Štefan 21 měs.
Ijenko, vidíš ještě na ulici? Jo? Tak se na okna vykašli. Teda, ne že by se okna neměly mýt - i v těhu je pohyb zdravý prospěšný, ale jsi těhotná a nechce se ti, tak proč nepočkat do jara? V zimě se prášit nebude
A počkej až tě před porodem budou přepadat uklízecí mánie, budeš ráda, že sis je nechala na jaro ![]()
Ahoj devcata,
slysela jsem (od pani doktorky), ze aktivity jako myti oken, veseni pradla a dokonce i pleteni by se nemely provozovat v pokrocilem tehotenstvi. Jde totiz o to, ze jsou ruce v takove poloze, ze miminko zacne rotovat a muze se zamotat do pupecni snury.
I kdyby to byla jen bachorka, neni to krasna vymluva ? Povesit pradlo muze manzel, okna umyt tchyne - kdy jindy se vam to postesti?
Něco na tom možná bude. V Severní Americe se totiž jako jeden z babských způsobů jak vyvolat porod doporučuje právě mytí oken…A mám známou, která takhle prý vyvolala všechny své tři dítka…prý začala mýt okno a do půl hodinky jí museli odvézt do porodnice… ![]()
Ve třetím měsíci bych si s tím asi ale hlavu nelámala…Ale kdo by vůbec chtěl teď před zimou mýt okna, ne?
Počkej na jaro…nebo na ně pošli tu tchýni. ![]()
Chachá - to jsem se nasmála, že nějaká lékařka nedoporučuje dokonce ani pletení v pokročilém těhotenství. Lze tedy vůbec sedět napřiklad na křesle a čist si časopis či nedejbože noviny nějakého většího formátu?
Manželova babička mě taky odrazovala od věšení prádla, aby se mi dítě „neoběsilo“ na pupeční šňůře. Tehdy jsem si říkala, že je to starší dáma a má právo na nějaké ty pověry. Ale že bude něco takového tvrdit lékař? Fakt nevycházím z údivu. Neměla by těhotná celých 9 (10) měsíců raději jen nehnutě ležet v posteli a jen se občas odplížit na WC s velkými obavami, aby náhodou nezatlačila silněji a nevypadlo z ní dítě přímo do mísy?
Daniela
Já jsem v nemocnici ležela s paní,které holčička zemřela týden před porodem-věšela prádlo a malá se udusila na pupeční šňůře.Je to pověra našich babiček,ale já ji viděla na vl.oči.Na okna se vykašli a nic neriskuj!Mám dvě děti a prádlo a okna jsem nedělala.
I lékařka mi řekla,že tím můžou být vyvolány kontrakce.Pletení mi také v těhotenství zakázali.měla jsem 2sam.potraty a pletení je nevh.činnost pro první trimestr těh.Iveta
Ahoj Lenko,
taky doporučuju se na to vykašlat. Kamarádka už je kvůli tomu od 21 tt doma - prostě se u toho mytí oken nějak přetáhla a dost bolestivě ji začlo tvrdnout bříško. Ted chodí na injekce magnézia, ale do práce se už asi nevrátí.
Hele a nevíte jak je to s vysáváním - to mě fakt nebaví - není někde nějakej vysoce odbornej článek, kterej to nedoporučuje - že bych si ho vytiskal a donesla manžovi.o))))) To by bylo super.o)))) HMHM a škoda, že věšíme prádlo jen na domácí sušák, který mám tak asi u pupku.o)) to mi manža nezbaští že bych neměla věšet prádlo.o)))
Zatím ahojky
Markéta 21 tt
Ahoj,
mně zkušené maminy i porodní asistentka mytí oken vyloženě nedoporučovaly, a to hlavně na začátku těhotenství. Nejde o pověru, ale o to, že by se mohly vyvolat stahy a tím dojít k potratu. Takže jsem se na okna vykašlala, ale musím říct, že jsem byla ve stavu, že mi bylo úplně jedno, jestli mám okna umytá nebo ne
Prostě jsem si užívala těhotenství.
Okna jsem myla asi před 3 týdny, půjčila jsem si na to takový stroječek, kterým to šlo hodně rychle, ale stejně jsem si dělala přestávky - bříško se trošičku vzpouzelo.
Záleží na momentálním stavu, ale myslím, že pro zdraví miminka a pohodové těhotenství nejsou čistá okna to podmínkou ![]()
Tereza 28tt
to je teda pekny
. my mame ve skole jednou tydne trihodinovou kresbu aktu v nadzivotni velikosti…to je skoro jak to pradlo…to tede navim co budu delat… ![]()
carolin 10+2tt
Terezo, stroječek na mytí oken??? Co to je, prosím Tě? Myje to ta okna za Tebe a Ty to jen přidržuješ
![]()
Já mám okna tedy hodně špinavá a mám jich zatraceně hodně, protože bydlíme v malém domečku se spoustou oken
, ale rozhodně je do porodu mýt nebudu, prostě se mi do toho nechce, i když si myslím, že by mi to nic neudělalo (mám moc hodné miminko, bříško tvrdne jen po dlouhých hodinách, když stojím nebo rychle jdu…)
Pohlazení bříškům
Tutu + mimi 32 tt
Ahoj,
na okna se vykašli. I pokud tu je jen malé riziko, že to skutečně může mimču uškodit tak je přece přednější bezpečí miminka než ušmudlaná okna. A pokud to někomu hodně vadí (třeba tchýni) tak ti je může umýt sám!!
Binisi
Okna, okna, okna - myju je jen jednou do roka a i tak mám pocit, že je to příliš často! A v těhotenství? No není to ten nejlepší důvod mytí vynechat nebo zapojit tatínka???
Julča
Tutu, je to takový stroječek, kdy okna myješ párou, takže to bere i ty nejhoší špíny. Vypadá to vlastně jako stěrka na okna, jenom je u ní zásobník na vodu. My sice máme jenom byt, ale i tak jsem z mytí oken hodně zpruzelá. S tím strojkem jsem je fakt měla hned a navíc jsem nemusela máchat ruce v kyblíku s vodou ![]()
Zkusím se doma juknout, co to je za značku a zjistím, kde to kámoška sehnala.
Pa
Tereza s fazolkou 28tt
Mýt okna?
![]()
Já si na to 2 x ročně volám pána, ten ten to umyje úplně skvěle, včetně rámů, parapetů a žaluzií (vnitřní žaluzie), a jako bonus umyje i všechna zrcadla v bytě. Dám mu za to 500 Kč, tzn.1000 za rok a mám pokoj ![]()
Rita, 17+1