Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
https://www.srovnani-makleru.cz/…lu-sjm-4375/
Pokud nemáte zůžené SJM, byt bude opravdu Vás obou. Pokud jednou dojde na lámání chleba, bude se už těžko dokazovat, z jakých peněz přesně byl tenkrát byt kupovaný.
@sirikit píše: Více
Tak pokud je koupě v rychlém sledu po prodeji toho zděděného, tak to zas není takový problém dokázat…
@sirikit píše: Více
To není pravda. Jestli byt koupí manžel výlučně za prostředky, které nejsou v SJM, pak byt také nebude v SJM.
Naprosto upřímně, kdybych zdědila byt, prodala ho a za peníze pořizovala jinou nemovitost, také bych asi nechtěla, abychom ji s manželem nabyli společně. Byly by to prostředky od mé rodiny a cítila bych závazek uchovat je pro své děti. Nebrala bych to jako zadní vrátka, spíš jako racionální postup.
Každopádně bych se o tom s manželem bavila transparentně, žádné „hihi, vždyť to bude vlastně obou, a přece nebudeme platit dvojí poplatek za zápis do katastru“ - což jsou nesmysly, jak sama píšeš.
Takže mě by ve tvé situaci štval manželům přístup, ne to, že chce mít byt napsaný pouze na sebe. Normálně bych si s ním sedla a všechno si narovinu řekla, a třeba bych i nadnesla něco ohledně tvých dřívějších investic do jeho bytu. Je to o komunikaci, jako skoro všechno.
Tak jestli byl být jeho rodiny, pak by bylo dost nespravedlivé, abys měla jakoby polovinu. Nevím, jak se to dělá v SJM, ale co tak si spočítat, kolik jsi do bytu investovala a podle toho nechat do katastru zapsat procentuální podíl.?
Kdyz ti nejde o majetek, tak proc to resis? Kupuje to za svy, tak at si to napise na sebe. Howgh.
Pokud by to bylo obráceně, chtěla bych, aby byl byt psaný jen na mě. Kupuje se z peněz od mojí rodiny, takže bych to brala jako dar a zabezpečení pro mě. S tím nemá nic co dělat jaké je manželství. Ono za 15 - 20 let může být o dost jiné nebo třeba taky ne, ale půl bytu se prostě jen tak nerozdava. Takže já manžela chápu a klidně bych si o tom promluvila a přijala jeho rozhodnutí, které se ti asi boji přiznat.
@Anonymní píše: Více
Kupuje to za své peníze, mělo by to být psané na něj, co na tom nechápeš? Určitě si neinvestovala tolik, aby Ti to nemohl splatit. Tady nejde o zadní vrátka, ale o normální postup. Nechápu, co řešíš.
Já bych si byt taky nechala napsat na sebe ![]()
V tomhle případě to nejsou žádná zadní vrátka.
@kavenka píše: Více
Podle mne to zadní vrátka být mohou, no a co? O čem je předmanželská smlouva?
Já zdědila byt po babičce a také je napsaný jen na mě, a ne na manžela. Neměl s tím problém, protože ví, že on ho nezdědil. Ty víš moc dobře, že to jsou peníze za jeho byt, tak se chceš hamižně k němu také dostat.
A jemu tedy není blbé, že jsi do toho nyní zděděného bytu kdysi investovala a teď bys v katastru nepsaná nebyla? Jinak kecy, že budete muset platit 2× za vklad do katastru jsou opravdu kecy, vzhledem k hodnotě bytu (kolik se platí za vklad? 1000? 5000? pochybuji, že ten byt má hodnotu 5000
) Pokud jsi opravdu dříve do toho bytu investovala, hezky to manželovi připomeň a ať tam jsi taky spolumajitel.
Prosím anonym, nebo smazat.
Kupujeme s manželem byt vedle našeho bytu a máme v plánu oba byty spojit.
Byt kupujeme za peníze, které jsme získali z prodeje jiného bytu, který měl manžel po mamce.Do tohoto „starého“ bytu po jeho mamce jsem kdysi dávno (když jsme ještě nebyli manželé) také zainvestovala nějaké peníze.
Teď k otázce. Dnes jsem začala pročítat kupní smlouvu, kterou sepisuje manžel a první co mě zaujalo, že nový byt bude psaný jenom na něho. Když jsem ho na to " upozornila " chvíli koukal a nic neříkal. Pak teda dodal, že myslí, že to je automaticky na oba. Což je samozřejmě blbost. Řekla jsem mu, že zas tak blbá nejsem a smála jsem se u toho. A pak teda dodal, že neví, jestli když tam budeme oba nebudeme muset platit 2× za vklad na katastr.
Teď přemýšlím, jestli na tom trvat, že tam budu napsaná i já a nebo to mám nechat být…Na jednu stranu si zas říkám, že přece jen se ten byt kupuje za peníze, které získal z prodeje darovaného bytu a cítí to taky tak, ale je mu blbé mi to říct.
Manželství máme v pohodě, ale tohle mě přijde jak kdyby si dělal nějaké zadní vrátka
Jak by jste to braly vy?
O majetek mi nejde…