Na koho napsat byt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
26.3.24 22:27

Na koho napsat byt?

Prosím anonym, nebo smazat.
Kupujeme s manželem byt vedle našeho bytu a máme v plánu oba byty spojit.
Byt kupujeme za peníze, které jsme získali z prodeje jiného bytu, který měl manžel po mamce.Do tohoto „starého“ bytu po jeho mamce jsem kdysi dávno (když jsme ještě nebyli manželé) také zainvestovala nějaké peníze.
Teď k otázce. Dnes jsem začala pročítat kupní smlouvu, kterou sepisuje manžel a první co mě zaujalo, že nový byt bude psaný jenom na něho. Když jsem ho na to " upozornila " chvíli koukal a nic neříkal. Pak teda dodal, že myslí, že to je automaticky na oba. Což je samozřejmě blbost. Řekla jsem mu, že zas tak blbá nejsem a smála jsem se u toho. A pak teda dodal, že neví, jestli když tam budeme oba nebudeme muset platit 2× za vklad na katastr.
Teď přemýšlím, jestli na tom trvat, že tam budu napsaná i já a nebo to mám nechat být…Na jednu stranu si zas říkám, že přece jen se ten byt kupuje za peníze, které získal z prodeje darovaného bytu a cítí to taky tak, ale je mu blbé mi to říct.
Manželství máme v pohodě, ale tohle mě přijde jak kdyby si dělal nějaké zadní vrátka :roll:
Jak by jste to braly vy?
O majetek mi nejde…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74219
26.3.24 22:40
@Anonymní píše: Více

Vy máte SJM rozdělené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75291
26.3.24 23:13

https://www.srovnani-makleru.cz/…lu-sjm-4375/

Pokud nemáte zůžené SJM, byt bude opravdu Vás obou. Pokud jednou dojde na lámání chleba, bude se už těžko dokazovat, z jakých peněz přesně byl tenkrát byt kupovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101450
26.3.24 23:20
@sirikit píše: Více

Tak pokud je koupě v rychlém sledu po prodeji toho zděděného, tak to zas není takový problém dokázat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
26.3.24 23:21
@sirikit píše: Více

To není pravda. Jestli byt koupí manžel výlučně za prostředky, které nejsou v SJM, pak byt také nebude v SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101450
26.3.24 23:24
@blobfish píše: Více

Přesně tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
26.3.24 23:27

Naprosto upřímně, kdybych zdědila byt, prodala ho a za peníze pořizovala jinou nemovitost, také bych asi nechtěla, abychom ji s manželem nabyli společně. Byly by to prostředky od mé rodiny a cítila bych závazek uchovat je pro své děti. Nebrala bych to jako zadní vrátka, spíš jako racionální postup.

Každopádně bych se o tom s manželem bavila transparentně, žádné „hihi, vždyť to bude vlastně obou, a přece nebudeme platit dvojí poplatek za zápis do katastru“ - což jsou nesmysly, jak sama píšeš.

Takže mě by ve tvé situaci štval manželům přístup, ne to, že chce mít byt napsaný pouze na sebe. Normálně bych si s ním sedla a všechno si narovinu řekla, a třeba bych i nadnesla něco ohledně tvých dřívějších investic do jeho bytu. Je to o komunikaci, jako skoro všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
26.3.24 23:32

Tak jestli byl být jeho rodiny, pak by bylo dost nespravedlivé, abys měla jakoby polovinu. Nevím, jak se to dělá v SJM, ale co tak si spočítat, kolik jsi do bytu investovala a podle toho nechat do katastru zapsat procentuální podíl.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3709
27.3.24 05:38

Kdyz ti nejde o majetek, tak proc to resis? Kupuje to za svy, tak at si to napise na sebe. Howgh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1104
27.3.24 06:05

Pokud by to bylo obráceně, chtěla bych, aby byl byt psaný jen na mě. Kupuje se z peněz od mojí rodiny, takže bych to brala jako dar a zabezpečení pro mě. S tím nemá nic co dělat jaké je manželství. Ono za 15 - 20 let může být o dost jiné nebo třeba taky ne, ale půl bytu se prostě jen tak nerozdava. Takže já manžela chápu a klidně bych si o tom promluvila a přijala jeho rozhodnutí, které se ti asi boji přiznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22563
27.3.24 06:41

Kupuje to za své peníze, mělo by to být psané na něj, co na tom nechápeš? Určitě si neinvestovala tolik, aby Ti to nemohl splatit. Tady nejde o zadní vrátka, ale o normální postup. Nechápu, co řešíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
27.3.24 08:51

Já bych si byt taky nechala napsat na sebe :nevim:
V tomhle případě to nejsou žádná zadní vrátka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5056
27.3.24 09:08
@kavenka píše: Více

Podle mne to zadní vrátka být mohou, no a co? O čem je předmanželská smlouva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.3.24 09:14

Já zdědila byt po babičce a také je napsaný jen na mě, a ne na manžela. Neměl s tím problém, protože ví, že on ho nezdědil. Ty víš moc dobře, že to jsou peníze za jeho byt, tak se chceš hamižně k němu také dostat.

• Citovat
  • Upravit
432
27.3.24 09:47

A jemu tedy není blbé, že jsi do toho nyní zděděného bytu kdysi investovala a teď bys v katastru nepsaná nebyla? Jinak kecy, že budete muset platit 2× za vklad do katastru jsou opravdu kecy, vzhledem k hodnotě bytu (kolik se platí za vklad? 1000? 5000? pochybuji, že ten byt má hodnotu 5000 :-D ) Pokud jsi opravdu dříve do toho bytu investovala, hezky to manželovi připomeň a ať tam jsi taky spolumajitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí