Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, výhledově uvažujeme o koupi bytu na investici, prostředky jsou samosebou omezené a tak máme jen pát mozností - a zatím nevíme, co je lepší. Mám na mysli lepší v ohledu sehnání nájemníků. A kvalitních a spolehlivých, pokud možno.
Máme možnost jít buď do novostaveb, které jsou ale neskutečné špeluňky garsonky - třeba jen 20 m2, někdy i 19, výjimečně 21.. brutus, ale zase pro 1 single člověka třeba? Výhkdou je, že by to byla novostavba - prostě vše nové, kvalizní, nájem by mohl být slušný a snad by se našli solventní single, kteří by platili. Dal by se možná provozovat i jako apartmán. Ale primárně chceme spíš nájemníky. Jenže ty m2 - to je jak dětský pokoj. Praha.
Nebo se skýtá možnost 2 - o něco větší byt, který není taková strašná nudle a dá se v něm i otočit a žít. - kolem 23 - 35 m2 například, nocméně buď stará zástavba nebo panelák, dost často v horším stavu s nutností např. rekonstrukce jádra, připadně starší bytovka, ale v takovém bytě už v pohodě zvládne žít a otočit se i rodina s miminkem např. Liberec.
Spíš tíhnu pocitově k té novostavbě, ale v tak malém bytě jsem nikdy nežila, třeba o to není vubec zájem. Je to jak pokoj na intru…
Jak byste se rozhodli vy?
Ještě je tedy varianta 3 a to novpstavba na Liberecku, ale tam toho moc není, tak jsem na ceny nekoumala. Vyjíždí spíše ty paneláky a když je to novostavba, tak se cena pomalu blíží té Praze, a to už mi přijde lepší připlatit, ubrat m2 a vzít Prahu. Ale nwm…
23-35 m2 a může tam v pohodě žít rodina?
to je vtip? Já mám 53 m2 a nedokážeme tu žít dva, je to malý akorát pro jednoho, pro dva horko těžko. S dítětem pro mě sci-fi.
20 m2 není byt, ale nebytový prostor. Podle mě jsou studenti VŠ jediní, kdo by byl ochotný v něčem tak malém bydlet. Nebo někdo, kdo tam potřebuje jen občas přespat a jinak bydlí jinde.
Byt 35 m2 považuju za minimum pro jednoho člověka. Pro více lidí nepoužitelné, pokud to tedy nejsou studenti.
No, z pohledu někoho, kdo se kolem staveb hodně motá, můžu jen doporučit, že pokud novostavba, tak si to pořádně prověř. Protože novostavba rozhodně není zárukou toho, že to bylo udělané dobře a kvalitně a dnes a denně se setkávám s tím, že to může být odfláknuté na kvalitě práce a ošizené na materiálech
Pokud koupíš něco k rekonstrukci, je s tím víc práce, ale finančně to ve výsledku může vyjít i líp a uděláš si to v kvalitě a podobě, kterou chceš, takže i tohle je úhel pohledu.
Z hlediska toho, kam líp najdeš nájemníka - za rozumný peníz a v rozumné lokalitě asi na všecko, jen si to spočti. Minigarsonka bude spíš první bydlení, studenti, lidi, co půjdou hodně po ceně, v dobré lokalitě např. cizinci nebo lidi, co chtějí v Praze druhý byt na přespávání, můžou se ti tam ti lidé dost měnit.
@Azeretereza píše: Více
ano, ten by byl pro jednoho, nne pro rodinu. nevím jaký by o to byl žájem. Ale ptám se, koukám, asi na blbém místě, na mama fóru
![]()
@ugluk píše: Více
myslíš, že novostavba může být (staticky, energeticky, apod.) může být horší než panelák ze 70. let a nebo činžák z 50. let?
to je zajímavé, já k těm starším budovám důvěru nemám…
sami jsme v novostavbě spokojení, ale je to prověřený developer, to je taky pravda.
další pravda je, že kamarádka koupila naprosto v pohodě byt v paneláku, a je taky spokojená, rozdíl mezi jejím a naším bytem v podstatě není, jen teda my máme možnost garáže
Ale když ty starší domy z 20. století vidím, nechci.
jediné co vím, že nechceme, jsou budovy z 90. let. byli jsme kdysi vybírat byt na Hvězdě na Petřinách (Vlado Milunic, pěkné, ale ten stav byl katastrofální, praskliny, matroš z devadesátek prostě ne, podkopané metro Petřiny.. fasáda - devadesátkové sloupky jako lákadla na holuby..
@Niemeyer píše: Více
Tak já takhle žila na VŠ v těch 17m. - Ale to byly normálně rezidence pro studenty, takže v baráku dalších x sdílených prostor pro užití (lounge, studovny, fitko, počítačová místnost, mini kino, herní room, prádelna se sušárnou, velko kuchyně, kde byly i trouby), což myslím, že v ČR není. Samozřejmě veškeré služby zahrnuté na paušál, takže žádné vyúčtování vody/tepla. Pro mě, co se cachtá jak lachtan, to bylo výhodné.
Navíc to zahrnovalo i 24/7 concierge a volitelně úklid 2× týdně (dala se dát cedulka neuklízet) a opravář na telefonu, přijel do hodiny.
Cenově to vyšlo stejně jak klasik garsonka 30m, prostě jsem upřednostnila ten servis… Třeba v Praze už to trochu je taky, a tak je teď cena 30m (vybavené) za 25 tis, nebo 50 za 30 tis, ale je to blízko centrálních kampusů (klasicky Albertov) a většinou tam bydlí expati, co tu studují nebo dělají výzkum - a ti mimo centrum nepůjdou. Pak jsou Moraváci, ti mimo centrum půjdou, ale zas ne do pidi bytu. Je tam hodně proměnných - ty malé byty v podstatě zvolí jen introverti a podivíni (ostatní upřednostní za studií spolubydlení, které vyjde levněji a pak jsou normálně v páru, zakládají rodiny), a teď je otázka, jestli jsou takoví lidi fajn nájemci. Někdy jo, někdy ne. Záleží samozřejmě na lokalitě, když to budete mít blízko něčeho, kde pracuje hodně lidí, tak to šance zvedne. Většina novostaveb je teď ale totálně mimo dosah, ani tam skoro není infrastruktura či nějaké podniky…
@bloklimiucet píše: Více
jo, koukám..trochu mě na ty novostavby přešla chuť.
Zadám jiné parametry, dám panel, a tam co byt, to buď staré jádro nebo kachlíková kuchyň či umakartové dvěře.
to, co můžeme za byt dát, je prostě kompromis a budeme muset rozhodnovat mezi menším zlem, takže fakt necím.
spíš si tak obecně představuju, co má potenciál. Praha byla fajn, ale za ty peníze tam neseženeme nic normálního. Takže Liberec. A tam novostavby předražené a malé, v panelácích umakart a na domy z 50. let nevím, zda mám koule, většina je nezateplená…
teď babo raď. Ty paneláky jsou možná o něco novější a spolehlivější než činžáky, přeci jen beton je beton, zas ale nejsou vůbec hezké a oblíbené. Na druhou stranu jsou nejlevnější.
a pak taky kde, jakou infrastrukturu okolo, zda u univerzity a polikliniky, nebo spíš u školy, školky a obchoďáku..
nebo jít za Prahu, líbí se mi Suchdol, jakoeže hodně, to je krásná vesnička. Ale kdo by si v Suchdole chtěl pronajímat garsonku?
A třeba jo…
no… nevíme.
Asi bych raději byt, kde může žít pár, což nevím od kolika m2 minimálně je schůdné… 25 to asi nebude. Leda by se měli rádi:D
Taky přemýšlíme jestli je lepší z hlediska nájmu a nájemníků a ceny nemovitosti mít raději špeluňku - ale v Praze nebo větší byt kam se vejde i pár s dítětem, ale v Liberci/Jablonci
pocitově bych radši Prahu, na druhou stranu na výběr budeme mít jen z ateliérů, sklepních nebo suterénních nesmyslů nebo 1kk o 1|6m2 v suchdole:D
Ale třeba i to by nám ve výsledku investičně vyneslo víc, než nájemní rodina v jablonci… ![]()
manželovi rodiče prodali byt ve Vršovicích kdysi, postavili si za prahou devadesátkový domeček, at teď si rvou vlasy, že v Praze nic nemají a že to vlastně byla za ten kus trávníku, docela hloupost…
Po osobních zkušenostech bych už nikdy nic na pronajímání nekupoval. Navíc v současné době to je už zastaralý způsob, který používá kde kdo bez nápadu. Výnos 2 - 4 %, častá a někdy i nepříjemná jednání s nájemníky, výpadky příjmu a účast na akcích SVJ za tu práci nestojí. V podstatě to je jen spekulace na růst ceny nemovitosti.
Koukni po druzstevnich bytech. Jsou lepsi cenove a je jednodussi vyhodit neplatice, je to celkem dobre osetreno ve stanovach. Je s tim tedy vetsi papirovani, ale nic uplne sileneho.
@Niemeyer píše: Více
Suchdol není žádná vesnička, to je Praha 6 ![]()
A se super dostupnosti do centra.
My bydlíme na Letné a na Suchdole máme zahrádku s chatou na relax, 15min od domova.
Poměr pořizovací ceny a výnosu je nejhorší pro Prahu, takže tam asi nekupovat. Jinak novostavby nejsou zárukou ničeho, spíše naopak.
Kup byt v Chomutově nebo v Mostě, na sídlištích seženeš byt pod milion, klasická dva jednička, cca 60m2. Dáš tam nepřizpůsobivé, zaplatí ti to sociálka, 14 OOO za nájem dostaneš. Určitě to vyjde výhodněji, než cokoli jiného.