Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Niemeyer My jsme si s manželem, když jsme se přestěhovali do Prahy, pronajali v Suchdole garsonku (resp. 1+1)
Ale bylo to hlavně proto, že už jsem si našla práci a potřebovali jsme se někam nastěhovat rychle. A ano, je to krásná vilová čtvrť, ale nikde nic, což pro mě jako pro neřidiče bylo utrpení, i zastávka busu byla 10 minut pěšky. A pak byly nějaké problémy se sousedy, byl to byt v RD s několika dalšími byty takže společná terasa a nulové soukromí. Teď jsme šťastně v paneláku na sídlišti ![]()
Nebo třeba nějaký student ČZU by taky mohl mít zájem o garsonku jak už tu někdo zmínil.
Myslím, že když to chceš pronajímat, tak nejdůležitější je lokalita. Třeba za byt u metra v Praze dostaneš mnohem vyšší nájem, než za nějaký, třeba i v novostavbě, někde na okraji, třeba v Kyjích. Já bych o novostavbě na pronájem ani neuvažovala, protože ti to tam nájemníci zničí, a to je škoda. Koupila bych raději nějaký trochu větší byt, nejlépe se pronajímají 2+kk nebo 2+1. Ten si pronajme od jedné osoby, přes dvě až i říčlenná až čyřčlenná rodina s dětmi. Klidně i starší před rekonstrukcí. Základní rekonstrukce tě zase tak draho nevyjde a zařídíš jenom kuchyň. Zbytek ať si dodá nájemník a hlavně koukej na lokalitu.
@JTom píše: Více
Ano, je to hlavně spekulace na růst ceny nemovitosti. Já jsem třeba koupila 2+1 u metra před lety za 1,5 milionu. Nyní má cenu tak šesti. Z nájemného nezbohatneš, ale třeba na stará kolena je to dobré přilepšení k důchodu.
@Niemeyer Zvolil bych možnost 2, ale velmi dobře bych zvážil lokalitu bytu. Zrovna Liberec asi není špatný, pokud by se jednalo o centrum nebo širší centrum, určitě bych kouknul na mapu kriminality, zkusil před dome strávit třeba noc v autě a prochodil ulice kolem, podíval se na mapu exekucí, pročetl si jména na zvoncích ve vchodě i v okolí, ať máš alespoň nějakou představu, jak to v místě vypadá, podíval se, jestli za rohem není hospoda co jede do jedné do rána atd. Osvědčilo se mi také poptat na lokalitu v diskuzích v komunitních skupinách jako jsou třeba na Facebooku a podstatné je také podívat se, kolik nájemních bytů se v místě nabízí a za jakých podmínek. Pokud čistý příjem z pronájmu nedosáhne ročně alespoň 5% hodnoty pořízení bytu, tak se nevyplatí.
@jkra díky - ad řecko, bulharsko a apartmány - my tam nechceme jezdit ![]()
Jezdíme na dovolenou prakticky jen do itálie, francie anglie nebo alpy, rakousko atd. - a tam bychom to nezaplatili a nechceme kupovst nic v místě, kam nás nic netáhne. A asi by se to nedalo pronajímat na celý rok, střídali by se tam rezidenti, víc práce.
@Niemeyer píše: Více
Teď někdo nedávno nabízel chalety v Rakousku s výnosem, něco včetně plného servisu a s tím, že nějakou dobu si to můžeš užít pro sebe, o zbytek by se stala nějaká servisní firma.
Jinak skutecne o apartmany nemame zajem, chceme nekoho kdo ma zajem o najemni smlouvu na rok
Nejde nam primarne o vynos z najmu, ale o ulozeni penez a moznosti za 10 let ten byt prodat (nebo nemuset pro deti kupovat nový)
Jestli vám nejde o výnos z nájmu, tak si raději kupte propachtovanou zemědělskou půdu. Pachtovné je sice nižší, růst ceny nemovitosti je ale stejný, likvidita prakticky okamžitá. Pole se dají kupovat a prodávat po částech a co hlavní, je to naprosto bezpracné a bez výpadku příjmu. Jestli chcete mermomocí budovu, tak raději kupte garáže, prodejny nebo nebytové prostory. Byty pronajímá kdejaký Jouda bez nápadu. O nájemní bydlení u nás klesá zájem. Ochrana dlužníků a podvodníků je u nás extrémní a vymahatelnost dluhů nulová. Každému je snadno dostupné oddlužení. Běžte od toho.
@smile_xxx Takovou půdu by jistě nikdo nekoupil jako investici. Mám na mysli propachtovanou ornou půdu, např. políčka bez hranic, která jsou součástí obdělávaného lánu. Je to ale jen jedna z možností. Pronajímání jednotlivého bytu je už nevýhodné.
@JTom nebytovy prostor me take napadl, obzvlast v praze, na ten bychom meli, ale odrazuje me nizka cena. Asi ude problem najit firmu ktera se tam udrzi, bude to chtit dlouhodobe.
Nezda se mi to.. najit najemnika rodinu je imho lehci nez najit firmu