Koupě - jaký byt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4631
29.3.24 15:13
@jkra píše: Více

Prave :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55972
29.3.24 15:19
@Niemeyer píše: Více

No, je to bída. To jsem zvědavá, co koupíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 15:26

Jsem pro menší byt v ucházející lokalitě v Praze. Kamarád má několik bytu na pronájem v Jablonci, Desné a Tanvalde. A říká, že najít tam solidní nájemníky je složité. Často to jsou různé existence, nemajíci ani na kauci. Jeden malý byt má v Praze a tam se mu zatím vždy podařilo sehnat studenty nebo začínajíci mladé lidi. A přitom v Praze to nemá v žádné úžasné lokalitě, ale je to na metru.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.24 16:18

V Praze neco slusneho za 2,5 nebo 3 tezko koupite.
Ted jsem po takovem koukala. Rozpocet 3 a kousicek. A teda fakt nic.
Pokud to ma byt idealne bez prace, tak vemte tu garaz. Ty se najdou a neni to asi spatne.
My nakonec chytli slusny družstevní, co ma pro nas nejake vyhody. Ale jednou tolik je anuita. Tu doufame bude splácet podnajem.

• Citovat
  • Upravit
574
29.3.24 16:30

Pár investičních nemovitostí už mám, takže můžu trochu srovnávat a mám na to už i určitý matematický model.

Pro mě vždy rozhodují tyto tři parametry
výnosové procento
předpoklad budoucího růstu
možnost smlouvání potažmo koupě pod cenou

Čím lépe vycházejí všechny 3 předpoklady, tím lépe jsou pokrytá rizika. Např. pokdu klesnou ceny nemovitostí, můžu pořád pronajímat a být v zisku. Pokud naopak bude problém s pronajímáním, můžu pořád se ziskem prodat.

U bytů v podstatě platí, že čím levnější, tím větší je výnosové procento. V naprosté většině případů vychází lépe koupit 2-3 levné byty, než jeden drahý. Já nyní investuji spíš do rodinných domů, kde to vychází ještě lépe. Zejména dobře vychází domy na hranicích s Německem a s Rakouskem. Tam se dá navíc čekat, že hodnota poletí nahoru. Co se týká bytů, tak dobře vychází Ústecký kraj apod. ale je třeba hodně zvažovat konkrétní lokalitu aby se to dalo pronajmout někomu slušnému.

Neztotožňuji se s názorem, že je potřeba kupovat byty v nádherném stavu a nádherné lokalitě. Takové nemovitosti jsou sice fajn, ale nejsou výdělečné. Radši koupím deset bytů za 10×1 mio a pronajmu za 10×8 tis, než abych koupil jeden byt za 10 mio a pronajal ho za 25 tis. Investiční nemovitosti je třeba vybírat s kalkulačkou v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
1.4.24 16:58
@Anonymní píše: Více

No, asi nesezenem nic, no.

S tim druzstevnim nevím. Svagrova takhle družstevní byt koupila a strasne na to nadava…ale. nevim proc. Ma tam ted najemniky, ti jí splácí hypotéku, ale detaily proc ji ten druzstevni stve vic nez pjvodne myslela, to uz si nepamatuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.24 20:13

Protože v družstevním bytě musíš poslouchat co si schválí družstvo. Můžou si určovat podmínky podnájmu. A to až do té míry, že muzou za nájemníka chtít nějaké příspěvky do druzstva. Proste nejsi majitelem nemovitosti ale jen podílu v družstvu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.4.24 22:22

No, jo, druzstvo muze neco chtit a o barak se stara druzstvo a byt neni tvuj a spravne musis i upravy v byte resit s druzstvem. V tomhle je to vic svazane.
Ale z nasich zkusenosti je to spis vyhodou, protoze kdyz je nutne neco udelat, snaz to v druzstvu projde.
Z okoli vetsina bytu byla nebo porad je v druzstevnim a funguji dobre. Pokud to neni sbd pokrok. Ted ten byt mame sbd praha, uvidime. Poplatky chteji obe družstva. Bydlime taky v druzstevnim, ale male družstvo. Plus oboje rodice v osobnim. Funguji vsechny, ale spolecne maji to, ze ve vyborech maji alespon jednoho velmi rozhodneho, autoritativniho cloveka, ktery se neboji jit do veci, o kterych je přesvědčen, silou. Nemusi se to libit vsem, neco by treba clovek sam za sebe nechtěl a jednat s nimi je nekdy opruz, ale ti lidi udrzuji ty domy v super stavu, resi problemy, vylepsuji.

• Citovat
  • Upravit
4631
4.4.24 15:57

Uz vim proc.

Banky moc neberou druzstevni byty do zastavy pri hypotekach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.24 19:56

Ale berou. Teď je už hypotéka na družstevní byt docela rozšířená. Kupovali jsme družstevní byt před 15 lety a hypotéka nešla. Museli jsme podepsat směnku. To bylo šílený.

• Citovat
  • Upravit
15770
4.4.24 20:05
@Anonymní píše: Více

Kupoval jsem družstevní byt před více než dvaceti lety a hypotéka v pohodě, jen jsem musel ručit jinou nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
4.4.24 20:08

@Niemeyer teď se staví dost na Nákladovém nádraží Žižkov, cenu netuším, ale ta lokalita je super i pro expaty ;) kousek v podstatě kamkoliv, za 15 minut v centru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.24 20:23
@Zumpa píše: Více

Jo jasný, když máš čím ručit, pak si můžeš vzít hypotéku téměř na cokoliv. My tenkrát mohli ručit maximálně ojetým autem. ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max