Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky už sem z toho našeho piškota špatná
včera jsme byli u doktora na 10 měsíční kontrole, nelíbilo se mu že neleze, tak nám dal 2 tejdny na to aby to dopiloval, nebo nás čeká vojtovka
nejhorší je , že on na kolena de,ale nejde mu to ještě tak rychle tak je pro nej snadnější plazit se jak voják. já nevim jak ho mam motivovovat, co ten válec?? pomáhá to?? je vubec možný aby se to do 14 dnu naučil??? já se tý vojtovky hrozně bojim, mam strach se spousty věcí, má velkou sílu skoro ho nepřeperu ani při přebalování, co potom když ho budu někde mačkat a ono se mu to nebude líbit,jako že nebude to je jasný
navíc, sem na něco děsně nechápavá co když budu mačkat blbě, silně, nebo naopak moc moc slabě a nepomůže mu to? omlouvam se za trochu víc chaotickej dotaz ,ale bojim se
jo a ještě je normální aby v 10 měsících když mu řeknu aby mi na něco ukázal prostě neukáže? nezajímají ho obrázkový knížky atd???
Můj syn se do 10 měsíců taky jen plazil jako Meresjev. Všichni z toho měli srandu
. On se plazil, protože to měl doma na plovoučce rychlejší, jezdil jak namydlenej blesk
. Lézt uměl, ale pomalu a když chtěl zrychlit, tak neuměl střídat rychle ty ruce pod sebou
.
Ale od 8m obcházel nábytek a když se trochu začal pouštět a dělat první krůčky, tak nějak s tím začal i lézt po čtyřech. Ale trvalo to chviličku (cca 1,5m), pak už chodil.
Ahoj,tak já mám kluka za chvilku 9 měsíců a plazí se jen tak malinko(jestli se tomu tak dá říct)
.takže z toho taky mám už nerva.už se pomalu smiřuju s tím,že nás to čeká taky
.nevím no,je hrozně línej.jdeme teda na kontrolu až v 10 měsících,ale nevím nevím.Podle mě žádný velký pokrok neudělá.A co mě nejvíc štve,kdykoli přijdeme k tchánovcům tak snad první věta je jestli už leze
.už mi s tím fakt štvou
.teda když srovnám prvního syna,tak ten už v 10 měsícich chodil a tenhle to ani náhodou no.
Bayuska píše:
Můj syn se do 10 měsíců taky jen plazil jako Meresjev. Všichni z toho měli srandu. On se plazil, protože to měl doma na plovoučce rychlejší, jezdil jak namydlenej blesk
. Lézt uměl, ale pomalu a když chtěl zrychlit, tak neuměl střídat rychle ty ruce pod sebou
.
Ale od 8m obcházel nábytek a když se trochu začal pouštět a dělat první krůčky, tak nějak s tím začal i lézt po čtyřech. Ale trvalo to chviličku (cca 1,5m), pak už chodil.
jenže my máme všude koberce a stejně neumí střídat ručičky
jo a 2 tejdny už se mi staví snaží se drobet už i obcházet,ale nožičkx má trochu ven, to je n´blbě taky ![]()
tak přesně to jsem řešila, v 10ti měsících plazivý voják, 10 měsíců a 10 dni lezec, tak mu věř
, prostě je línější, ten můj má dnes 14 měsíců, leze furt a konečně (!) si začíná teprve stoupat k nábytku
Jáji, dle mého to doktorka příliš řeší. Prostě mu zatím plazení vyhovuje. Já byh ho k ničemu netlačila, jen nenápadně motvovala. Lezte s ním po čtyřech, dělejte blbosti a třeba se začne opičit. Válec by třeba taky zabral. Ale pokud jinak není problém
To musíš vědět ty, jak na tom jinak je.
Co se týče ukazování - nešil, těch dětí, co to zvládnou před prvníma narozeninama, zas tak moc není
Hlavně díto nenuť. Prohlížejte si, ukazuj, popisuj, vyprávěj a jednoho dne tě překvapí
To samý s mluvením. V roce a půl ze sebe občas náš synátor vysypal koko a mňau. Do toho žvatlal čínštinou. Teprve teď začíná mluvit. Svou první básničku (písničku) řekl asi před týdnem a od té doby furt zpívá. Ale rozumím mu hlavně já, protože čistě řekne jen něco. Každé dítě je jiné. Znám stejně staré dítko, co mluvilo hezky už v roce a půl ![]()
Bez bodíčka na dlaždičky!!!!
U nás fungovalo, do dvou dní lezla jak o život!!!
Ahoj. U nás to bylo stejný - Maruška na 11m nelezla, tak nás doktorka poslala (víceméně na moje vyžádání) na rehabilitaci a začali jsme cvičit Vojtovku. Vůbec se toho neboj, my třeba cvičili tak, že jsem Máju držela v poloze na břiše (tj fixovanou v přesně dané poloze). Už druhý den se pokoušela o lezení a do týdne se rozlezla. Vojtovku jsme cvičili 5 týdnů, dokud nelezla tak jak má (rovná záda atak). Já jsem za to vděčná, doktorka na rehabce mi říkala, že málokteré dítě, co přeskočí lezení, projde bez nějakých následků a že se to projevuje většinou až tak kolem 2.roku plochýma nohama, kulatými zády nebo taky třeba až v pubertě skoliozou. Někdy jsou doktoři spíš opatrní a možná i přehánějí, ale co se týká lezení, podle mě je to hodně důležitý moment ve vývoji dítěte a je potřeba to sledovat. Do dvou týdnů se rozlézt může, na to stačí den
. Co vím, tak někomu pomohlo dát něco měkkého na bříško pod bodyčko, aby mu to při plazení překáželo. Mája ale měla hodně slabé nožičky (páč při lezení je vůbec nepoužívala), takže tam to cvičení bylo potřeba a hlavně bylo účinné.
Tak jestli už se staví, tím spíš bych s tím chtěla něco dělat. Jak dítě začne chodit, k lezení se už většinou nevrátí.
kamikaa píše:
Ahoj,tak já mám kluka za chvilku 9 měsíců a plazí se jen tak malinko(jestli se tomu tak dá říct).takže z toho taky mám už nerva.už se pomalu smiřuju s tím,že nás to čeká taky
.nevím no,je hrozně línej.jdeme teda na kontrolu až v 10 měsících,ale nevím nevím.Podle mě žádný velký pokrok neudělá.A co mě nejvíc štve,kdykoli přijdeme k tchánovcům tak snad první věta je jestli už leze
![]()
.už mi s tím fakt štvou
.teda když srovnám prvního syna,tak ten už v 10 měsícich chodil a tenhle to ani náhodou no.
nuuu tak tady je přesnej příklad toho jak je každý dítě jiný co??? tyjo sou to nervy s těma malýma cvrčkama
![]()
hkac píše:
Ahoj. U nás to bylo stejný - Maruška na 11m nelezla, tak nás doktorka poslala (víceméně na moje vyžádání) na rehabilitaci a začali jsme cvičit Vojtovku. Vůbec se toho neboj, my třeba cvičili tak, že jsem Máju držela v poloze na břiše (tj fixovanou v přesně dané poloze). Už druhý den se pokoušela o lezení a do týdne se rozlezla. Vojtovku jsme cvičili 5 týdnů, dokud nelezla tak jak má (rovná záda atak). Já jsem za to vděčná, doktorka na rehabce mi říkala, že málokteré dítě, co přeskočí lezení, projde bez nějakých následků a že se to projevuje většinou až tak kolem 2.roku plochýma nohama, kulatými zády nebo taky třeba až v pubertě skoliozou. Někdy jsou doktoři spíš opatrní a možná i přehánějí, ale co se týká lezení, podle mě je to hodně důležitý moment ve vývoji dítěte a je potřeba to sledovat. Do dvou týdnů se rozlézt může, na to stačí den. Co vím, tak někomu pomohlo dát něco měkkého na bříško pod bodyčko, aby mu to při plazení překáželo. Mája ale měla hodně slabé nožičky (páč při lezení je vůbec nepoužívala), takže tam to cvičení bylo potřeba a hlavně bylo účinné.
on používá jen jednu nožičkum prostě jak voják ,ale dyž de na kolínka používá obě,ale zase neví co rukma, pak ho to přestaně bavit a plazí se jak mu to jde nejlíp. já sem ale hroznej blb určo neco na tej vojtovce povořu a neomuže mu to,ještě mu ublížim a budu mít nervní miminko
ale máš pravdu lezení je hodně duležitý o tom nic, to je pravda. dávala sem mu pod bodýčko měkej pěnovej míček,ale un mu zalez k boku a to už mu to nijak v plazení nevadilo ![]()
lekno píše:
Bez bodíčka na dlaždičky!!!!
U nás fungovalo, do dvou dní lezla jak o život!!!
neni to moc krutý??
dyt to musí děsně studit
Kruté možná ale setsakramensky účinné - poradila mi to fyzioterapeutka…samozřejmě ne aby tam ležel půl dne ![]()
Amabilis77 píše:
Jáji, dle mého to doktorka příliš řeší. Prostě mu zatím plazení vyhovuje. Já byh ho k ničemu netlačila, jen nenápadně motvovala. Lezte s ním po čtyřech, dělejte blbosti a třeba se začne opičit. Válec by třeba taky zabral. Ale pokud jinak není problémTo musíš vědět ty, jak na tom jinak je.
Co se týče ukazování - nešil, těch dětí, co to zvládnou před prvníma narozeninama, zas tak moc neníHlavně díto nenuť. Prohlížejte si, ukazuj, popisuj, vyprávěj a jednoho dne tě překvapí
To samý s mluvením. V roce a půl ze sebe občas náš synátor vysypal koko a mňau. Do toho žvatlal čínštinou. Teprve teď začíná mluvit. Svou první básničku (písničku) řekl asi před týdnem a od té doby furt zpívá. Ale rozumím mu hlavně já, protože čistě řekne jen něco. Každé dítě je jiné. Znám stejně staré dítko, co mluvilo hezky už v roce a půl
moc, moc moc děkuju
pokusim se to tolik neřešit. ono s tim mluvením on řekne bába dědě, mámam táta aaani nááhodou, to neexituje, pak řika něco podobnýho slovu blbá
to myslí mě, páč to opakuje a plaí se za mnou, velmi potěší
ale třeba něco na povel depa, dělá papapa lednici ,ale aby to udělat někomu při loučení taky ne, pusinky dá když chce jak si oní řekneš tak ne, prostě neposlucha
ale je to sranda. já nenutim ono asi ani tak malý dítě nutit nejde nebo jo??? moc děkuju ![]()
JaSa píše:
tak přesně to jsem řešila, v 10ti měsících plazivý voják, 10 měsíců a 10 dni lezec, tak mu věř, prostě je línější, ten můj má dnes 14 měsíců, leze furt a konečně (!) si začíná teprve stoupat k nábytku
Míša si už stoupá právě. věřit mu musim nic jinýho mi nezbejvá ![]()