Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 3,5 měsíční holčičku, narodila se v 36. týdnu - 2,55 kg a 47 cm. Teď váží 4,1 kg a měří 62 cm. Není to málo? Přijde mi, že je hodně hubeňoučká, je samá ruka, samá noha, ale jde mi o to, že před měsícem vážila 3,8 kg a mám strach, že málo přibírá. Doktorka říkala, ať dál kojím, že se uvidí, kojím po 2 hodinách, v noci vstáváme 2× až 3×. Někdy mám pocit, že mám málo mlíka, že malá tahá a nic netahá. Někdy po kojení pláče, tak ji znova přiložím a je to ok. Tak mám strach, aby nebyla hlady, ale z toho se z pláče vyklubou prďánky. Co myslíte? Děkuji za rady.
iivvuullkkaa píše:
Ahoj holky,
mám 3,5 měsíční holčičku, narodila se v 36. týdnu - 2,55 kg a 47 cm. Teď váží 4,1 kg a měří 62 cm. Není to málo? Přijde mi, že je hodně hubeňoučká, je samá ruka, samá noha, ale jde mi o to, že před měsícem vážila 3,8 kg a mám strach, že málo přibírá. Doktorka říkala, ať dál kojím, že se uvidí, kojím po 2 hodinách, v noci vstáváme 2× až 3×. Někdy mám pocit, že mám málo mlíka, že malá tahá a nic netahá. Někdy po kojení pláče, tak ji znova přiložím a je to ok. Tak mám strach, aby nebyla hlady, ale z toho se z pláče vyklubou prďánky. Co myslíte? Děkuji za rady.
Doporučila bych vážit po a před kojení ať zjistíš jestli malá dostatečně pije nebo se obrátit na lékařku na kontrolní převážení
ahoj, mě se prcek narodil ve 32tt a měl 2,25kg a 47 cm. Ve 3,5 měsících měl přes 6 kg a 63 cm. Ale je to různý, každý mimi je jiný. A co plenky má jich dost počůraných a bračí ti hlady. Jestli je tohle vše O.K tak bych se tolik nebála
, Ale jak znám sebe tak bych přinejmenšim zavolala svojí dětský doktorce ![]()
Kačenka přibírala 0 - 90 g týdně. 150 je průměr „normánlího“ přibírání. 90-250 je hranice.
A pokud máš pocit,ž e málo baští, zkus už prostě po kojení dokrmovat stříkačkou.
Do poradny jdeme příští středu, tak jsem zvědavá, co mi řekne. Přibírala 2,55kg - 2,7 kg - 3,6kg - 3,8kg. No a teď na naší váze doma má 4,1kg. Mám úplně nervy, jestli je vše ok
…
Takže mysliš, že po kojení mám zkusit ještě odstříkat a natáhnout to do stříkačky? Vůbec nevím, nemyslela jsem, že to budu někdy potřebovat. Byla jsem si 100% jistá, že budu kojit, jak to jen půjde.
Ahojky,
já bych zkusila určo dokrmování. Nebo vážení před kojením a po kojení at víš kolik si od Tebe vezme mlíčka.
z toho kojení si nic nedělej na tom mateřství nestojí. Taky neznamená, že s nim končíš. taky bych vážila před a po kojení jak ti tu jedna maminka poradila no a to kakání se mi zdá taky normální, hlavní je, že má dost počůraných plínek ![]()
Ještě bych zítra cinkla dokorce jestli je ten váhový přírustek ok…
iivvuullkkaa píše:
Ahoj holky,
Nevzdávej to, může to být jen růstový spurt. Určitě bych nepřikrmovala bez porady s lékařem a kontrolního převážení. Mně hodně pomohlo všechno přebytečné mléko odstříkávat (v nejhorší krizi jsem se kvůli tomu i budila v noci po 2h) a pak jím dokrmovat. Stálo mi to za to, ale chápu že každý to tak nevnímá. Pokud to tak necítíš, kojení opravdu není všechno - důležitější je spokojená maminka i miminko.
možná máš málo mlíka.
já jsem taky kojila malou a přibírala mi tak 50-100g za týden v šestinedělí,chodila jsem na převážení a vždy to bylo tak 150g za 14dní což je málo takže jsem začala přikrmovat Um a malá začala krásně přibírat.no jenže jak jsem začala přikrmovat pak mlíčka pak bylo čím dál tím mín a malá mi pak ani prso nechtěla,takže jsme skončili plně na Um ale malá byla spokojená takže jsem byla spokojená i já.
Chápu, vždycky jsem si říkala, že když nebudu kojit, tak prostě nebudu, ale teď při představě, že to zkončí nebo budu kojit jen někdy, tak je mi z toho moc smutno, no, každopádně Nelinka je důležitější, to je jasný. Uvidím, co ve středu, moc děkuji za názory a za rady.
Ahoj, s tím přibíráním se přikládním k ostatním. Zkusit vážit před a po krmení.
A teď k tomu kakání. Můj syn je plně kojený a kadí jednou za 2-3 dny. Na prdíky netrpí. A u kojených dětí je to prý normální. MM je prý dokonale stravitelné.
Takže držím pěsti, ať se vám daří.
Kojený děti nemusí kakat i několik dní, to neřeš. Důležitý jsou počůraný plínky a to přibírání. Po kojení zkus odsát a dát stříkačkou.
Kojení je přirozená věc a mlíka je, kolik dítko chce (pokud není nějaký jiný problém, hlavně se nestresuj
). Buď v pohodě, jedno mé dítko taky nepřibíralo extra moc. Ale já byla v dětství hubená a dlouhá, čili to má po mně. (A v dospělosti bude tlouštík
).