Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Beruska999999 píše: Více
Manžel prvně odjel cca taky takhle kolem těch třech měsíců (kvůli práci) a nespala jsem s kombinací kolika/reflux/pumpování mléka 36 hodin v kuse. Tam už to bylo na hranici bezpečnosti pro to děcko. S takovýmto dítětem bych řekla, ať si holt výjezdy pro radost tatínek odpustí, než z toho mimino trochu vyroste (u nás cca 10 měsíců).
Na druhou stranu pokud mimino vstává třeba jen 3krát za noc na chvíli, pěkně se kojí, tak to je něco jiného, to by se pak víkend přežít dal. Může jim táta před odjezdem třeba něco navařit na ulehčení.
Další věc, kolik je staršímu- je rozdíl dva, čtyři a sedm let třeba. A jakou mají reálně dostupnou pomoc/hlídání aspoň pro něj.
Strašně záleží, jak jsou Tvé děti náročné. Něco jiného je spavé miminko a mírné, v pohodě batole. A něco jiného je mimino, které je potřeba celou noc i den za chůze houpat v náručí, aby neřvalo, a do toho batole, které si všemi prostředky vydupává svůj díl pozornosti.
Mohla bych se chlubit obdobími, kdy jsem zvládala péči o dvě - tři malé děti včetně mimina a muž byl buď na dovolené sám, nebo pracoval a pravidelně spal v jiném městě a k tomu chodil na dovolenou sám.
A také byli období, kdy kdyby se přišel zeptat, jestli může, bych řekla jo, běž si, když myslíš, že to mám zvládnout. Ale cítila bych se zraděná. V nějakou dobu si to můj muž prostě ani nedovolil zmínit, protože sám viděl, jak je to doma šílené.
Nejspíš sám vidíš, jak to doma je a když si zvážil, že to dá a manželka souhlasila, tak není problém. Můj muž si jednou za čas užívá i týdenní trek bez nás a je to v pohodě. A pokud vidíš, že doma je to zrovna strašné a máš fajn manželku, která ti nikdy neodmítne tvé přání, tak si také běž, ale věř, že ji tím nepotěšíš, že jí v tom necháš.
Prostě tady v této diskuzi nemáš jak zjistit, jak je tvá žena velkorysá, protože nikdo nestojíme v botách toho druhého. A dvě napohled stejné situace jsou diametrálně odlišné.
Jeď, jednou za čas je dobré se odreagovat a odpočinout si.
„Na oplátku“ můžeš ženě nechat pár volných večerů mezi kojením - klidně může být doma, ale třeba že se budeš starat o děti a ona si bude ve vedlejší místnosti číst a odpočívat.
Osobně bych byla ráda, pokud by ten víkend mohl přijít někdo jako zpestření pro staršího a trochu odpočinek pro mě. Takže třeba pozvat na kafe babičku nebo dědečka, ti je můžou vzít na chvíli na hřiště… Ale záleží, jaké máte vztahy v rodině.