Na vině je matka, ne dítě

5960
24.8.22 10:08

Na vině je matka, ne dítě

Teď jsem byla svědkem výstupu dítěte. Venku stála matka s jedním dítětem v kočárku a druhého asi čtyřletého, možná trošinku byl starší, měla na koloběžce. Ten starší kluk dojel až k drážce v chodníku (předěl mezi koncem a začátkem druhého asfaltu), do níž mu zapadlo přední kolečko koloběžky a opřel se o řídítka, čímž se převážil a sletěl. Od řidítek upadl koncový špuntík, který šla hned matka zpátky přidělat. Kluk stál vedle matky, zatímco ona měla proslov. Copak jsi to neviděl? Proč sis tu pusu opíral o ty řídítka. To dá rozum, že přepadneš. To je přeci jasné. Kluk zatím nabíral, ale stál klidně. A ona opět útočila na kluka, proč nedává pozor, vždyť to viděl. No, viděl jsi to, ne? A takto pořád dokola do něj vandrovala. Ani jí nenapadlo kluka pohladit a říct, že to bude dobré, že se přeci nic nestalo. Najednou zpozorovala, že natahuje, že začal plakat. A ona: Proč brečíš? Stalo se ti něco? Nestalo! Tak co řveš. V tu chvíli se opravdu rozeřval. A opět: Neřvi. Nemáš proč! A dál: To je hrozné, jak mě zlobíš! Ty jsi hrozně zlobivý! Neřvi!
Jistě je ta matka přesvědčená, že má zlobivé dítě a čím si to zasloužila. Ale ona tu situaci úplně učebnicově provokovala do konfliktu. Přitom to dítě zpočátku stálo nešťastně na místě, ani nepíplo. Stačilo to dítě opravdu jen pohladit a říct, to bude dobrý. Ten její proslov, jak vidí, tak co to dělá, je v tomto věku zbytečný útok. Dítě je schopno dobře chápat příčinu a následek až tak okolo 6 nebo 7 let.
Jsem obezřetná, když někdo napíše, jak má zlobivé dítě a nedá se vydržet. Někdy je na vině opravdu rodič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
148968
24.8.22 10:12

Blbka. Nebo cítila vinu ale nějak mimoděk se to snažila hodit na to dítě.
I když, naši když polituješ, nebo se snažíš utěšit, rozpláče se lítostí taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14627
24.8.22 10:13

Nevím, neodvažuji se soudit, třeba kdybys byla v její kůži a mela její dite, reagovala bys stejně :nevim: třeba už ji jen ruply nervy, když řeší s nim porad něco takového dokola :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18231
24.8.22 10:14

A ty zas víš kulovy, co všechno tomu předcházelo. Můžeš mít pravdu, ale taky ne. I ta matka je jen člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65258
24.8.22 10:16
@Kipa22 píše:
Teď jsem byla svědkem výstupu dítěte. Venku stála matka s jedním dítětem v kočárku a druhého asi čtyřletého, možná trošinku byl starší, měla na koloběžce. Ten starší kluk dojel až k drážce v chodníku (předěl mezi koncem a začátkem druhého asfaltu), do níž mu zapadlo přední kolečko koloběžky a opřel se o řídítka, čímž se převážil a sletěl. Od řidítek upadl koncový špuntík, který šla hned matka zpátky přidělat. Kluk stál vedle matky, zatímco ona měla proslov. Copak jsi to neviděl? Proč sis tu pusu opíral o ty řídítka. To dá rozum, že přepadneš. To je přeci jasné. Kluk zatím nabíral, ale stál klidně. A ona opět útočila na kluka, proč nedává pozor, vždyť to viděl. No, viděl jsi to, ne? A takto pořád dokola do něj vandrovala. Ani jí nenapadlo kluka pohladit a říct, že to bude dobré, že se přeci nic nestalo. Najednou zpozorovala, že natahuje, že začal plakat. A ona: Proč brečíš? Stalo se ti něco? Nestalo! Tak co řveš. V tu chvíli se opravdu rozeřval. A opět: Neřvi. Nemáš proč! A dál: To je hrozné, jak mě zlobíš! Ty jsi hrozně zlobivý! Neřvi!
Jistě je ta matka přesvědčená, že má zlobivé dítě a čím si to zasloužila. Ale ona tu situaci úplně učebnicově provokovala do konfliktu. Přitom to dítě zpočátku stálo nešťastně na místě, ani nepíplo. Stačilo to dítě opravdu jen pohladit a říct, to bude dobrý. Ten její proslov, jak vidí, tak co to dělá, je v tomto věku zbytečný útok. Dítě je schopno dobře chápat příčinu a následek až tak okolo 6 nebo 7 let.
Jsem obezřetná, když někdo napíše, jak má zlobivé dítě a nedá se vydržet. Někdy je na vině opravdu rodič.

a to kvůli tomu zakládáš diskusi? To moc nechápu, co tím chceš řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4126
24.8.22 10:18

Na jednu stranu nemusela mít takový proslov. Na druhou stranu nevíš, jestli to dítě nejezdí, jak blázen a nedává si pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
24.8.22 10:19

Tak dnes je poměrně dost dětí, které jsou jen proto, aby žena měla splněnou tu pomyslnou „povinnost“. To se pochopitelně potom odráží na celkovém přístupu k dítěti.
Je mi jasné, že tím zase vyvolám flame.

• Citovat
  • Upravit
14376
24.8.22 10:21

Prosím tě, tobě nikdy neujely nervy a neudělala jsi něco, co bys později nebo z dálky vyhodnotila jako kravinu? Co můžeš vědět, co tomu předcházelo. Třeba má za sebou bezesnou noc a k tomu dítě, které je ve čtyřech letech jak vozembouch a schválně takovéhle situace vyvolává. Když je to po desáté za den, tak bouchnu taky. Obzvlášť, pokud ho předtím desetkrát varuji, aby s onou činností přestal, že si rozbije tlamu. Většinou neúspěšně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
24.8.22 10:22

Podle mě se hrozně lekla a reakce byla sice přehnaná, ale nesoudila bych. Taky jsem kolikrát udělala ve výchově něco, na co nejsem zrovna hrda. Ale holt jsme mámy a ne stroje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
24.8.22 10:24

@Kipa22 nevíš, co tomu předcházelo. Třeba to byla situace, co se už zopakovala po několikáté. Dítě mohlo od rána mít špatný den a opravdu zlobit a toto byla poslední kapka.
I mámy jsou jen lidi.
Když vidím podobnou scénu, vždycky si vybavím několik situací z vlastního života, co by ostatní mohli pochopit špatně a úplně jinak. ;)

• Citovat
  • Upravit
4398
24.8.22 10:25

A tobe je ted lip? Mam narocneho syna, miluju ho, ale je schopen zapomenou svereny kufr na letisti, protoze je roztekany. Na kole s nim je o hubu, kocha se, neumi se drzet u kraje, z niceho nic zastavi, ze do nej naleti vsichni, co jedou za nim. Nekdy je to s nim ocistec a pritom to neni zlobeni. S nim si clovek nevydechne, dokud vecer neusne. Za to dcera, s tou je ten den bezproblemovy. Tudiz nikdy nevis, cemu je matka vystavena…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
24.8.22 10:26

Z jednoho střípku nemůžeš soudit co je to za matku, ani nic dalšího.
Můże to být příšerná důra, nebo normální ženská, které jednou už rupli nervy a ta koloběžka jen poslední kapka. Ať hodí kamenem, komu se to nikdy nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
923
24.8.22 10:28

100× nic umorilo osla. Nikdo není dokonalý, taky jsem na stejné starého syna několikrát vyjela. I když si to pak uvědomím a omluvim se mu, jsem cholerik a vím to.
Taky mohl spadnout přímo pod přijíždějící auto.
To je strach a někdy se vyvine do agrese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.8.22 10:34

@Kipa22 tak doufám, že my 2 se nepotkáme, bys na mě asi zavolala sociálku, protože já tomu mýmu blbounkovi bych ještě možná dala facku…10× říkáš, varuješ a on si to stejně udělá po svým a znovu…můj je teda starší, ale rád si dělá věci po svém…ať si dělá pokud tím neohrožuje sebe nebo ostatní…

tomu dítěti se snad nic kromě odřeného kolena nestalo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
24.8.22 10:37
@Kipa22 píše:
Jsem obezřetná, když někdo napíše, jak má zlobivé dítě a nedá se vydržet. Někdy je na vině opravdu rodič.

pripomina mi to nejake podobne situace od nas doma. Protoze deti ti dokazou nervy drasat tak dlouho, az se dostavi unava „materialu“, cti nervu matky.

Osobne, pokud dite dela blbosti, tak taky necitim potrebu utesovat. Pokud si rozbije koleno, nebo ret, tak samozrejme ano. Pokud ale uz po milionte dela kraviny, ja ho varovala uz nevim kolikrat, pak to udela znova a spadne, tak sorry, ale muze si za to samo.

Ja si myslim, ze bys to lepe chapala, kdybys byla v kuzi te matky. Natahovala se s deckem 1000× za den. vyvetlovala od aleluja do aleluja, ze se neskace po gauci, ze se eskace po posteli, ze se netoci uprostred mistnosti, dokud se decku nezatoci hlava a malem nespadne na okraj nabytku. Ze toto a tamto a decko to dela stejne dal. Proste, c lovek ma nervy jenom jedny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí