Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím prosím, poraďte, jak mám bezpečně bojovat proti nachlazení. Mám rýmu a od rána mě začalo i škrábat v krku
Ráno jsem akorát vypila čaj proti nachlazení, víc nevím ![]()
Děkuju.
Lendulín
Mě osobně vždy pomohl med+citron (1:1) a trochu zahřát. Do druhého dne jsem byla o.k. ![]()
Ahoj Lendulínko, také jsem nachlazená. Piju čaj s citrónem a medem. Hodně medu i citrónu. Pak mi v lékárně poradili sprej Vincentka, který se dá stříkat do nosu. Jinak žádné normální kapky, je to prý nebezpečné. Kloktat také Vincentkou, nebo popíjet. Hlavně hodně pít, ať se bacily jedny škaredé splachují a ředí. A ještě Bioparox sprej, pokud tě bolí v krku. To je lokální antibiotikum a v těhotenství se může v pohodě.
No a samozřejmě nějaké ovoce, nebo vitamínové doplňky. Nebo oboje. Přeji úspěšný boj s bacily. U mě už jsou mršky na ústupu. ![]()
Nazdarek,
taky na me neco leze, ale vzdycky mi pomaha, kdyz se dopuju citronama, pomerancema a grepy. Porad piju cajiky a kdyz uz neni horky , tak do toho med a citrusy.
Tak hodne stesti s bojem proti bacilum.
tulipanek
Ahojte těhulinky,
přeju vám hodně zdraví a ať se vám chřipky vyhýbají.....
Ale neberte tak smrtelně vážně rady lékárnic. Já jsem byla obě těhotenství nachlazená. Docela dost i několikrát. Prostě se tomu nedalo ubránit. Taky mi v lékárně dávali maximálně Vincentku a Hallsky - bonbony, ale pak se mi (po porodu mě taky bolelo v krku) v porodnici vysmáli, že se VŮBEC nemusím bát ani Paralenu, ani Stopanginu do krku. Několikrát mě ujišťovali jak doktoři, tak sestry (ptala jsem se výslovně i na těhotenství, protože jsme plánovali druhé dítko rychle po prvním…)-
U druhého jsem si už Paralen dala, Stopangin taky a Alenka je naprosto zdravá, pěkná
, hodná holčička. Dokonce jí víc chutná, než té první - Barunce.
V lékárnách to prostě asi říct musí, když není v letáku připsáno, že lék je vhodný pro těhotné ženy.
No a myslím, že je lepší dvakrát si stříknout Stopangin do krku, který zabírá jen lokálně, než být týden nemocná s nachlazením.........
Toť moje osobní zkušenost.
Bubu
Na škrábání v krku mi neuvěřitelně pomohl česnek. Je to přírodní antibiotikum. Ráno jsem se probudila a cítila jsem se strašně, nesnáším ten pocit. Na oběd jsem si uvařila česnečku a další den mě už v krku neškrábalo. Možná je to náhoda, ale nic jiného jsem nepoužívala. Tak pokud vám česnek nevadí, nachystejte si nějaký česnekový recept!
Rychlé uzdravení přeje Aki.
http://bd.lilypie.com/S1Zjp1/.png
Já jseště připísnu, že jsem si dávala samozřejmě Stopangin jen tehdy, pokud mi pomeranče a g¨repy, ani česnek nepomáhaly........
Bubu
Musím souhlasit, to jsem zapomněla napsat. Česněčka je super!
Jo a taky svařák, ale s tím v těhu opatrně, že. ![]()
Je pravda,že nesmíme být tak úzkostlivé a bát se jakéhokoli léku na nachlazení v těhotenství.Nikomu ještě neublížil paralen a jemu podobné.Myslím si že pro těhuli je lepší trocha paralenu a rychle se s tím vyrovnat,než to léčit delší dobu přírodními prostředky.(jsem velký zastánce bylinné medicíny.Totéž platí i o nachlazení v době kojení.Je lepší si vzít pilulku,po které jsme schopny fungovat kolem mimča,než se mátožit a nevzít si nic,aby to miminku náhodou neublížilo.Měj se hezky a stop bacilům:
No ale s rozumem, protože užití některých léků je zdraví mimina nebezpečné. Např. Brufen. Nebo právě některé kapky do nosu. Ale Paralen prý v rozumné míře neškodí. Ale zas proč si jej dávat, když člověk nemá horečku.
Je to samozřejmě každého věc.
Ja jsem taky pekne nachlazena a kaslu az to boli…
Moje gynekolozka mi doporucila Bronchipret, je to rostlinne, tymian a petrklic, taky tymianove cipky pro male deti a na vykaslavani se muze i Mucosolvan (vsechno pro male deti i dodrzet nizsi davkovani).
Z jizniho ovoce me ted v tehotensvi silene pali zaha, jen vidim pomeranc uz se mi zveda zaludek, takze to je vyloucene.
Pepsi
Paralen sice neublizi, ale nachlazeni ani nevyleci, takze je to dost zbytecne.
Jo a bez kapek do nosu bych uz tyden oka nezamhourila, takze na noc si dam…
No moje kámoška si totiž kapala kapky do nosu několikrát denně (nevím teď značku - mám sklerózu) a potratila. Teď je znovu těhotná a říkala, že kapky by už nepoužívala. Ale asi je to individuální. Také možná nějaké kapky jsou agresivnější, nějaké třeba míň.