Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj zdravím všechny z vás. Mám dotaz ohledně mrtvého těhotenství. Dá se poznat už v raném stádiu, máte některá toto za sebou?? děkuji předem za odpovědi. moc mě to zajímá. pa
ahoj, za sebou to naštěstí nemám, ale co jsem četla, zamlklé těhu se moc poznat nedá, ale může to signalizovat nažloutlý výtok…
Ahoj, taky zdravím.
Já s tím zkušenosti nemám, ale moje švagrová to zažila dvakrát.
Nevím zda se to dá poznat, ale myslím si, že asi ne. Švagrové vždycky všechno probíhalo v pořádku a pak v 9tt jí mimi z ničeho nic zemřelo.
Teď když se jí to stalo podruhé, tak mimi umřelo také v tom 9tt a doktoři na to bohužel přišli až když byla v 15 tt. Měli docela co dělat, protože říkali, že už se to v ní začínalo pořádně kazit. Prostě to z ní nevyšlo samo. Je to hrozné, ale i takovéhle případy bohužel jsou.
Teď je těhotná potřetí a za dva měsíce už má konečně termín.
![]()
Ahojky. Tak teď přesně nevím, jak to bylo myšleno, ale jestli jde o tlukot srdíčka, tak to se pozná už tak v 7. týdnu na ultravuku, myslí nejpozději do 9. týdne.
Omlouvám, nenapsala jsem to moc jasně. Srdíčko by měl začít bít nejpozději do 9 týdne - podle mých informací. Jde to zjistit u doktora právě tím ultrazvukem.
Verunko, to jsem ráda, že to s tou tvou švagrovou tak nakonec dobře dopadlo. Celkem jsem si oddychla. Jak jsem četla, co jsi psala, tak jsem se děsila konce. Naštěstí konec je dobrý. Paráda.
Já jsem spontánně potratila v lednu letošního roku. Vloni v prosinci mi silně otekla noha, ani jsem se na ní nemohla postavit. Dostala jsem sádru a antibiotika, která nebyla vhodná pro těhotné. Bohužel jsem v té době ještě netušila, že jsem těhotná. Po 3 dnech užívání antibiotik jsem měla silné bolesti v podbřišku. Já hloupá si říkala, to přejde… a taky to přešlo. Pak nepřišla menstruace a já se radovala, že jsem těhotná. Na kontrolu jsem šla až v půlce ledna, to už jsem druhým dnem špinila. Lékař konstatoval, že by již mělo bít srdíčko, dle poslední menstruace jsem byla v 9 tt. Následovalo vyčištění dělohy…
Naštěstí je už vše za mnou a já se raduju z nového těhotenství.
V
Ahoj Pitrska, jestli chces, nastiv nasi diskusi Tehotenstvi po potratu, je nas tam slousta po zamlklem tehotenstvi, coz bude asi to, na co se ptas, nebo po spontalnim potratu. Ale pokud vim a z vlastni zkusenosti, sama to nepoznas. Srdicko na ultrazvuku je videt od 6 tydne stari miminka, moje srdicko bylo videt, ale v 8tt uz ne, vyvoj mimca se zastavil. Pozna se to jen ultrazvukem a taky to doktor pozna podle velikosti delohy, ale urcite se dela vzdy ultrazvuk.
U někoho může být příznakem špinění, ale špiní 20 % těhotných takže se to nedá brát jako příznak. Asi na porodnice.cz jsem našla, že příznakem může být i bolest zad pod pravou lopatkou (nahrazuje bolest v bříšku), ale co jsem se o tom bavila s holkama kterým se to přihodilo, většinou neměly žádné příznaky (většinou jim ale nebylo vůbec na zvracení) a přišlo se na to jen díky ultrazvuku.
U mě se na to přišlo ve 12. týdnu, když jsem začala krvácet, do té doby nic. Sice mi nebylo skoro vůbec špatně, ale to každému být nemusí. Do té doby jsem byla jen na jednom UTZ v 6. týdnu a tam bylo vše v pořádku.
Ahoj, já to mám za sebou celkem třikrát (9 tt, 12tt, 11tt) a poznalo se to vždycky jen na kontrole na ultrazvuku, když se plod nevyvíjel (nerostl) a netlouklo mu srdíčko, . V Gyncentru se k tomu dělaly ještě nějaké krevní testy (HCG?) na potvrzení, jestli je skutečně konec a nešlo třeba o špatný odhad délky těhu. Žádné potíže jsem neměla, i když jedno z těch zamlklých těhu jsem nosila ještě skoro tři týdny.
Moje kamarádka ale zase měla už týden po zamlklém potratu bolesti a špinila, tak to asi bude individuální.
Ahoj
me se to stalo uz dvakrat. Poprve, kdyz mi doktor rekl, ze se plod prestal vyvijet, tak jsem vubec nic nechapala, porad jsem se ptala, jestli se „to“ jeste muze rozbehnout. Doktor na mne koukal jak na blazna, neumel vysvetlit proc. Na vycisteni delohy jsem nejdriv nechtela, ale po druhe navsteve lekare jsem pochopila a na vycisteni sla. Nebylo to nic prijemneho, protoze v predoperacni priprave jsem byla v predsali vedle cerstve narozeneho miminka.
Pri druhem tehotenstvi jsem se citila mmnohem lip, brala jsem hormonalni cipky atd. Ve dvanactem tydnu jsem sla na kontrolu a bylo mi receno, ze je to dalsi zamlkle tehotenstvi. Na vycisteni jsem jit nechtela i kdyz doktor byl proti, poslal me aspon na krev, kdybych nahodou hodne krvacela. Manzela to strasne vydesilo, mel o mne strach, tak se s doktorem domluvili, ze prijdu za dva dny. Manzel byl nedriv proti, chtel abych sla hned druhy den, ale pro:,–(ila jsem si svou. Nasledujici den jsem toho strasne litovala! Potratila jsem v praci, domu jsem jit nemohla a tak jsem to zkousela vydrzet. Celkem to slo, i kdyz vlozky mi snad pujcovaly kolegyne z celeho oddeleni, dorazila jsem domu a myslela ze uz to fakt nepujde a budu muset k doktorovi hned. Nastesti to preslo, ale druhy den v nemocnici uz opravdu nebylo co „cistit“, coz je smula, protoze muj doktor chtel nechat udelat nejakou specialni genetickou analyzu. Od te doby uz uplynul skoro cely rok, a ja porad nic.
Zadny z doktoru mi nedokazal vysvetlit proc k tomu dochazi…nedokonale vajicko, spatna „spermie“? Dodneska nevim, ale verim, ze do tretice… ![]()
Mně se to stalo loni v září v 8.tt. Nejdřív jsem začala jenom špinit, to mi byl na gynekologické pohotovosti doporučený klid (podle ultrazvuku ještě byly srdeční ozvy OK). Za dva dny jsem ale začala dost krvácet, hospitalizovali mě, třetí den v nemocnici už srdeční ozvy nebyly a musela jsem na vyčištění. ![]()
Naštěstí se to u mě neopakovalo (v současnosti jsem 29+5 tt), takže doufám, že můj příběh bude mít šťastný konec. Vám všem ho přeji taky.
ahoj,
me se to stalo na jare 2004,v 8tt zjistila pani doktorka ultrazvukem,ze zarodek nema srdecni akci.Do te doby jsem netusila,ze by mohlo byt neco spatne,nekrvacela jsem,nic me nebolelo,jenom jsem mela silnejsi vytok (ale to pry v pocatku tehotenstvi muze byt).
Sla jsem okamzite na vycisteni delohy,pockala pul roku.
I kdyz v pocatku jsem si myslela,ze to cekani nevydrzim,chtela jsem okamzite nove tehotenstvi,nakonec jsem se rozhodla pockat,protoze predstava,ze se to same bude opakovat byla hrozna.
Cekani se vyplatilo,po sesti mesicich cekani jsem okamzite otehotnela a nyni mame peti mesicniho krasneho zdraveho mrnouse.
Ale urcite je pravda,co pisou vyse holky a to,ze vse je individulani.Neda se na to na:,–(it obecny „vzorec“
Jana + Stepan 5m
Ahoj holky, všem moc děkuji za odpovědi. Já mám totiž stále nějaké obavy.Rok a půl jsme se snažili a nešlo to, tak mi Dr. na:,–(il Clostilbegyt na úpravu ovulace a po dvou měsících se hned zadařilo. Dr. mi těhotenství potvrdil, našel dvě dutinky, jedna větší a jedna menší a říkal, že se uvidí, zda i ta menší se bude vyvíjet. Taky beru Utrogestan na lepší uhnízdění a ve středu jdu pro výsledky z krve. Radši na to nebudu myslet, co vše by se mohlo stát, ale snad aspoň ta jedna dutinka se bude normálně vyvíjet.