Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
můj syn je v několika věcech dost napřed, snažím se ho rozvíjet. Nejvíce ho baví matematika, umí počítat do 100 vzestupně i sestupně, umí sčítat a odčítat v rámci 100ky. Teď jsem ho seznámila s jenoduchými zlomky.Je číslama úplně posedlý 😅.Z jiných umí mluvit česky plynule a anglicky skoro plynule(máme bilingvnní domácnost).
A můj dotaz zní:mám ho rozvíjet i v dalších dovednostech jako psaní a čtení? Bojím se aby se nenudil ve škole pak.Na druhou stranu asi je dobře ten mozek rozvíjet co nejdříve?
Dekuju za odpovědi a krásný den všem ![]()
Jestli je až takhle šikovný, určitě bych ho rozvíjela, ale počítala bych i s tím, že to s sebou nese i negativa. Jak říkáš, ve škole se bude nudit a brzy se začne srovnávat se zbytkem dětí, protože na obyčejné základce ho nejspíše nikdo nebude podporovat. Pokud se rozhodneš pro jeho rozvoj, určitě bych koukla i na možnosti alternativního vzdělávání. ![]()
Pokud máte doma knížky a sám má zájem o to čtení, pak bych ho do toho zkusila uvést a uvidíš. Můj syn byl na tom s číslama stejně a sám od sebe se naučil číst a psát jenom velká tiskací do první třídy. Jinak ho čtení moc nebralo. Do první třídy šel a uměl už jednoduché rovnice, grafy závislosti dvou veličin, převody jednotek, základní fyzikální zákony (ve 4,5 dostal první Boffin stavebnici a děsně ho to chytlo, překvapilo mě, že dle schémat na první dobrou vše hned postavil
). Já se snažím vytvořit podnětné prostředí a pak děti nechat se rozvíjet v tom, co si vyberou. Zároveň jim nikdy neříkám: to nepochopíš, nebo: na to jsi moc malý, když projeví o něco zájem. Vysvětlím a buď pochopí nebo nepochopí a vrátíme se k tomu za čas. Určitě bych se tomu čtení nebránila. Našemu synovi do matematiky teď nosí paní učitelka nějaké rozšiřující materiály, dle PPP je zařazen do programu pro nadané děti, ale je na běžné základce. Doporučila nám to učitelka v předškolácích ho do té poradny vzít. Nebo můžete zkusit třeba za ten cca rok mensu. Já ale nejsem ambiciózní matka, u nás v rodině měli všichni psychické potíže, tak se soustředím u dětí spíše na rozvoj soft skills, tu matiku a fyziku se synem dělám, protože ho to baví, mě taky jako dítě tyhle věci bavily. Ale to už je na tobě a taky na povaze syna, zda bude chtít dosahovat akademických nebo třeba vědeckých úspěchů, nebo mu bude stačit obyč klídek. Spousta lidí s IQ třeba 140-150 dělá úplně normální práci.
@Lissia píše: Více
Když to to dítě zajímá, tak proč ne - naše děti třeba ve školce milovaly všechno o dinosaurech a vesmíru.
Co teda přidat jiné jazyky? My jsme ve školce měli krom angličtiny a francouzštiny i nabídku čínštiny (základy znaků+ komunikace, na plynulost se děcka fakt nedostala, ale kdyby se ztratila na ulici v Pekingu, tak se domluví doteď).. Plus jsou soukromé kurzy k čemukoli. U matematiky většinou to pak zbrzdí rodiče, ve chvíli, kdy sami třeba nemají z té matriky ani maturitu, tak na to pozor. A hlavně teda dítě nepřetěžovat - znám hodně nadaných předškoláků, málokomu to vydrží, takže nepřepálit a být připraven na to, že nadané dítě se nerovná nadaný student, natož nadaný dospělý. A samozřejmě - podporovat dobrý vztah ke sportu (umět kotrmelec, šplh, běh, házení - prostě ten základ), hudební nadání, kreativitu, zvládání emocí (právě aby zvládnul tu školu a chvíle nudy ). A klidně jít i k odborníkovi, pokud si nejste jistí, co s tím.
@Tomie píše: Více
To je super, ta čínština. Naše děti mají takhle díky spolužákům ze školky základy ukrajinštiny
Tedy kroužek tam neměli.
@Lissia Já bych ho naopak žádné zlomky neučila a snažila se vychytat oblasti, ve kterých tak silný není. Nechala bych to posoudit i dětskou doktorku. Kdyby měl ve škole přeskočit ročník, mělo by to být vyvážené, v matematice se určitě nudit bude. Důležitá je i sociální oblast.
@Lissia No a má o to čtení a psaní zájem? Pokud ano, tak se bude zajímat sám a nemusíš mu nic nabízet.
Jinak to že dítě umí nějakou činnost která ho zajímá nemusí jít o nadané dítě ve 4,5 letech.
Některé děti baví vesmír, některé dinosauři, některé čísla, jiné umí číst.
Náš syn se naučil číst protože téma vesmír a zajímala ho ta písmenka. Ptal se, my odpovídali.
Počítaní umí taky, ale tedy on to vidí - nebyla potřeba mu to nějak vysvětlovat. Jeho sourozenec v první třídě chápal zlomky a sypal z kapsy násobilku. Ač měl VD jak Brno k tomu. A ta dvojí vyjmenovánost bylo spíš zlo pro české školství.
Zase třeba ještě dnes kreslí hlavonožce a třeba státy a značky aut jsou mu naprosto někde. Což třeba zajímá jeho kamaráda a je v tom dobrý. Jiný zase sype z rukávu názvy dinosaurů včetně zařazeni a latinských názvu.
Já bych hlavně rozvíjela v samostatnosti, aby se dítě umělo pořádně vysmrkat, aby si poznalo a hlídalo svoje věci, aby se umělo se zeptat apod. Potom bych se zaměřila na tu grafomotoriku, aby byla uvolněná ruka, správně držené tužky, dítě umělo dobře vybarvovat atd.
Protože pak je talentované dítě v první třídě vrženo do toho, že má vybarvit tři jablíčka, a pokud to začmárá a ještě ho u toho bolí ruka, jsou mu zlomky dost nanic.
Určitě bych neučila číst a psát, nadané dítě stejně nezastavíš a naučí se to sam, ale přijde mi to jako zbytečně strávený čas
Radši bych jela na výlet, povídala si, hrála deskovky (taky mi dítě počítalo ve 4-5 letech stovky i tisíce, protože chtělo hrát Monopoly a z toho se naučilo i vracet peníze, pochopilo rozměňování atd., ale přes hru, ne jako příklady).
Jestli je takhle šikovný, spíš než čtení a psaní s ním třeba hraj šachy.
Já bych to nedělala, ono později to může být víc ke škodě, než k užitku. Syn se naučil číst a psát sám, ještě než šel do školky. Kdybych ho cíleně učila, tak ve škole to bude pak katastrofa. I tak se nudil, vyrušoval, kluci ho nesnášeli…Fakt ho netlač, spíš si s ním hraj. Uč ho ty šachy nebo cokoli takového, to je dobrý nápad. On totiž ten sociální život a kamarádi jsou taky moc důležití..