Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zakládám nové téma, ikdyž je toho tady asi spousta…
Zajímalo by mne, jak bojujete s prdíky u miminka? Nám je měsíc, baby calm nám nezabral, tak jsem dnes koupila kapičky bio gaia… ale problém je, že se hodně nadým já…beru laktobacily, ale nepomáhá to
a také se snažím vyhnout nadýmavým jídlům…
cvičíme nožičkama, nahřejváme bříško polštářkem a mažeme ho mastičkou pupík…
vím, že nesmím jíst: čerstvé pečivo, švestky, jablka, hrušky, meruňky, hodně solit, bublinky, luštěniny, brokolici, zelí, sója, mléko, hroznové víno, cukr a cokoliv sladkého, kmín, ovesné vločky, paprika a cibule…
Napadá vás jak by se ještě dalo s nadýmáním a s prdíky bojovat? Děkuji za jakékoliv info
U nás právě zabral jako jediný baby calm.Nebo zkusit třeba Sabsimplex,někdo si ho taky dost chválí.Některý miminka na to trpí,u nás to přešlo asi kolem 4.měsíce.A hodně jsem dávala malou na bříško.
A protiprdící čaje piješ? Fenyklovej, kmínovej, anýzovej nebo jejich kombinaci. Tyhle bylinky jsou obsažený i ve většině kojících čajů. A taky ho můžeš dávat malýmu, dělají se čaje už od jednoho týdne.
Purelily píše:
vím, že nesmím jíst: čerstvé pečivo, švestky, jablka, hrušky, meruňky, hodně solit, bublinky, luštěniny, brokolici, zelí, sója, mléko, hroznové víno, cukr a cokoliv sladkého, kmín, ovesné vločky, paprika a cibule…
A co jíš?
S prvním jsem vyzkoušela kdeco od kapek, úpravu jídelníčku, cvičení, nahřívání.. a nepomohlo nic. S dcerou to neřeším, jím všechno, nic nekapu, necvičím, nenahřívám a je v poho.
Podle mě jsou kolikové děti a tam se můžeš stavět na hlavu a stejnak nic nepomůže a naopak nekolikové, kde si můžeš dovolit cokoli.
Jediné, co pomůže je čas, postupně se zažívání srovná, naučí se prdět a bude v pohodě.
pila jsem kojící, ale ten mi doktorka zakázala, že prý může mít někdy opačný účinek…no, mě se to zdá blbost, ale radši jsem ho na 3 dny vysadila a nic se neděje, ještě je to spíš možná horší…zítra skusím pít ten fenyklový…
Alpaka píše:Purelily píše:
![]()
A co jíš?
Taky si řikám, už mě ani jiný jídla nenapadaj ![]()
Jen nevím kdo ti napovídal ten kmín, ten je naopak protinadýmavej
jo mě ještě doktorka řekla, ať používáme rektální rourku, třeba i několikrát denně…ale toho se bojím, že si malej na to navykne, tak ji používám jen v případu veliké nouze…
Purelily píše:
jo mě ještě doktorka řekla, ať používáme rektální rourku, třeba i několikrát denně…ale toho se bojím, že si malej na to navykne, tak ji používám jen v případu veliké nouze…
Nenavykne, neboj.
Nám sab simplex nepomáhal, na doporučení doktorky jsem koupila espumisan v kapičkách a zdá se že to malé ulevilo, jinak cvičíme s nožičkama, nahříváme, dáváme na bříško, u mě úprava jídelníčku nepomohla, jak mi říkala doktorka někdo může jíst jen suchý rohlíky a stejně se větrů nezbaví. Doufám že to u nás do těch 3 měsíců přestane.
Temaho píše:Alpaka píše:Taky si řikám, už mě ani jiný jídla nenapadajPurelily píše:
![]()
A co jíš?
Jen nevím kdo ti napovídal ten kmín, ten je naopak protinadýmavej
ten kmín jsem dnes vyčetla na několik stránkách na netu, ale taky se mi to moc nezdálo, protože mamka mi doporučovala kmínovou polévku… ![]()
jinak mi přijde teď moje strava strašně chudá, bojím se cokoliv si dát…a zase nejíst ovoce, kde jsou vitamíny a jen převážně polévky, brambor, kuřecí, omáčky skoro bez koření a tak mě už taky neba…
A co Lefax, ten jsme měli my, když jsem měla pocit, že už nám Sab simplex nezabírá, tak nám ho doktorka napsala. A taky nám na chvilku pomohl a pak se to časem samo upravilo a už nás to netrápilo.
S tím jídlem bych to fakt tak nehrotila vyhýbej se jenom těm extra nadýmavjem, jako jsou luštěniny, hodně kořeněný, hodně čerstvý pečivo, zbytek bych si klído dala a uvidíš, co se bude dít.
Ono nejvíc opravdu pomůže čas ![]()
monulda píše:
A co Lefax, ten jsme měli my, když jsem měla pocit, že už nám Sab simplex nezabírá, tak nám ho doktorka napsala. A taky nám na chvilku pomohl a pak se to časem samo upravilo a už nás to netrápilo.
Lefax neznám, skusím se pak mudr zeptat… ![]()
a na bříško už můžeme? není to brzy v 1 měsíci? Já jsem to tedy už skoušela, ale strašně mi přitom zvedá hlavičku a neche si ji položit, tak ho raději už na bříško nedávám…
Purelily píše:
a na bříško už můžeme? není to brzy v 1 měsíci? Já jsem to tedy už skoušela, ale strašně mi přitom zvedá hlavičku a neche si ji položit, tak ho raději už na bříško nedávám…
v měsíci je skoro až pozdě, já dávala hned od porodnice, zvědání hlavičky má právě trénovat.