Náhrada cukru při pečení

972
2.5.16 14:34

náhrada cukru při pečení

Chtěla bych se zeptat, zda jde nahradit něčím cukr při pečení? Máme hodně rádi, koláče, buchty, bábovky, ale chtěla bych cukr nahradit něčím zdravějším. Přemýšlela jsem o stevii, ale nevím v jakém poměru ji použít, aby se bábovka podařila, je tam třeba přidat asi víc sypkých ingredienci, ale kolik? Nebo něčím jiným? Ale asi aby to bylo sypké, aby se poměr při pečení moc nezměnil. Ovocný cukr, třtinový cukr, kokosový cukr… ale nevím co je zdravější varianta… Děkuji za rady.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6665
2.5.16 14:38

Já ve všech receptech cukr uberu o polovinu až dvě třetiny aniž to ovlivní výsledek :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9642
2.5.16 14:41

Já tak nějak kombinuju všechno, teda stevii, ne, to mi vyloženě nechutná… ale perník sladím datlovým sirupem, ted tu mám buchtu, kde je kokosový cukr, někde dám agáve, někde med, někde třtinový, záleží podle nálady. Pokud se dávají sirupy, tak musíš počítat s tím, že je to tekutina a ubrat třeba na mléku, ale všechno jde.
Jen se mi obecně špatně dělá se sladama, protože ty to těsto tak divně rozředí a výsledek nejistý.

hodně taky dělám různé piškoty, kde je toho cukru minimum, většinou ho stejně nahrazuju a navrch dám hodně ovoce a zaleji třeba jablečným pudinkem, který je sladký sám o sobě. fantazii se meze nekladou;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2915
2.5.16 14:48

@Pam12 Prosím, jak děláš jablečný pudink? A celkově by se hodil receptík na piškot s ovocem a jablečným pudinkem :mavam:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3739
2.5.16 14:50

@Isia Používám med nebo javorový sirup.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
54792
2.5.16 14:50

Kombinuju stevii (esteviol kupuju) a med máme tady od sousedů na vesnici.
Stevii samotnou to je moc horké, s tím medem není poznat.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
24963
2.5.16 14:58

@Heivka dělám to taky tak, dávám cukru míň než je v receptu, aniž by to nějak ovlivnilo konzistenci ;)
Tuhle jsem do bábovky zapomněla dát olej a byla taky v pohodě, nesypala se nic.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
54281
2.5.16 15:41

Tak samotné koláče, bábovky a buchty zrovna nějaký zdravý hit nejsou, ona i ta mouka samotná a tak vůbec. Takže bych trochu zkrouhla tohle pečení. Pak bych zkrouhla celkové množství cukru v něm. A pak bych přemýšlela o náhradách. Zkus navštívit zdravou výživu - kokosový cukr, březový cukr, ječný slad, různé sirupy (a až uvidíš cenu toho všeho, budeš množství redukovat sama od sebe :mrgreen: ). Stévie je sama o sobě dost hnusná, zkusila jsem jednou nahradit cukr jenom stévií a už to neudělám, nikdo to nejedl.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1044
2.5.16 15:46

Ja pouzivam ryzovy sirup, datlovy, javorovy. Nebo hodne pridam banan, rozmixovane rozinky, nastrouhane jablicko, delam i kynute z celozrnnou spaldou a bez cukru uplne v pohode :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5812
2.5.16 15:51

Přebytečné přesnídávky, víceméně dělala jsem jablečné, nebo myslím meruňkové a nebo ten rozmačkanej banán, ale tím se prej nahrazujou i vajíčka… já teda dávám třinovej cukr, nebo cukr krupici místo moučky a míň než je psaný, to se rozpustí, podle mě cukr nemá vliv na konzistenci těsta…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
54792
2.5.16 16:01

@ugluk
Stevii se musí člověk naučit kombinovat a hlavně používat.
Pak není špatná.
Pouzivam ji bězne.
Nebo já už mám tak imuni chutě že mi ta chuť nevadí.
Dávám si i do salátu, že mám ráda sladkokyselý nálev v zelenině.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
972
2.5.16 16:52

Dekuji vsem za odpovedi. Jeste bych se rada zeptala, ktery cukr je zdravejsi, zda trtinovy, ryzovy nebo kokosovy. A ppokud davate sirupy nebo jine tekute sladila ostatni prisady davate vestejnem pomeru nebo je menite a jak. Ja.jsem zacala pect buchty ze spaldove mouky, tak se snazim omezit i bilou mouku. Dekuji vsem za rady.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
54281
2.5.16 18:40

@Kelsey ale jo, taky jsem si to musela vychytat a pri spravnych kombinacich umi nadherne vytahnout sladkou chut i z mnohem mensiho mnozstvi jinych sladidel… ja jenom aby zakladatelka neudelala stejnou chybu jako ja, kdyz jsem se stevii zacinala - spocetla jsem si spravny pomer a plne to nahradila cukrem, sladke to bylo… ale nedalo se to jist.

Zakladatelko, spis bych rekla mene nezdravy. Ja bych vsadila na kokosovy, ma hodne nizky glykemicky index. Trtinovy je furt jenom cukr, i kdyz o neco lepsi varianta nez klasicky repny, ale furt zadny zazrak. Jo a je pravda, ze cukr tu hmotu nedela, takze pokud dam do testa 10 deka misto 20, tak uz to nenahrazuju jinou sypkou surovinou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat