Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ja taky otehotnela dvakrat s kondomem a prerusovanou mimo plodne dny a mrazak se u me neujal. Ta pravdepodobnost je vzdycky nizsi nez prirozene.
@Anonymní píše:
Ahoj všem,ráda bych se zeptala vás zkušenějších - po mnoha letech marných pokusů jsme se rozhodli pro náhradní matku, kterou se stala má nejlepší kamarádka. Po posledním IVF jsem měla několik mrazáčků, zbývají nám 2.
U mě ani u manžela nikdy na nic nepřišli, papírově jsme zcela zdraví. Mysleli jsme si, že problém je tedy u mě a moje tělo nepřijme embryo (nevím zda by se na to přišlo skrz vyšetření, že je tento problém?)
KET proběhl koncem roku a embrya (2) se neuchytila. Kamarádka má 2 děti téměř napoprvé, je zdravá, vše v pořádku. Přesto se nechytlo. Máme před sebou další 2 pokusy, ale zajímalo by mě, kde tedy může být chyba? Asi naivně jsem doufala, že se to musí podařit
Děkuji za každou zkušenostEmbrya byla prý špičkové kvality (to nám řekli tedy každé IVF a výsledek nikdy nic).
A kolik je kamarádce?
Vždyt se podívej na statistiky otěhotnění dle věku, když to je přirozeným způsobem a tady budou ještě nižší procenta.
Ono se to opravdu bohužel nemusí podařit…
@Anonymní píše:
Ja taky otehotnela dvakrat s kondomem a prerusovanou mimo plodne dny a mrazak se u me neujal. Ta pravdepodobnost je vzdycky nizsi nez prirozene.
No doufala jsem, že naopak daleko vyšší, přeci jen je to už hotové embryo ![]()
@free333 33 let
Hm, myslela jsem, že to je naopak, navíc mám dojem, že nám to i řekli na klinice, že se zavádí embryo, tudíž odpadá ta “cesta” a šance na spojení atd.
A proč sis hledala NM, když píšeš, že nemáš problém? Jako myslet si, že hned na poprvé se chytne je bohužel naivní.
@Anonymní píše:
@free333 33 let
Hm, myslela jsem, že to je naopak, navíc mám dojem, že nám to i řekli na klinice, že se zavádí embryo, tudíž odpadá ta “cesta” a šance na spojení atd.
Moc vám držím palce, tak v tomhle věku se to třeba podaří ![]()
Vím, že kamarádce, která si tedy zaváděla vlastní, tak řekli, že hodně záleží na věku…
Nezbývá než doufat, že se podaří ![]()
Obvykle se zavadeji postupne od nejlepsiho po nejhorší. Takze pokud vam zbyly posledni dve, uz to nebude kvalita AA. Ten vek je taky hranicni. Znama od darkyne 33 letech mela 5 embryii (blast) geneticky vysetrene. To nejlepsi zdrave, druhe nejlepsi genetické vady, treti zdrave a pak jedno s mozaikou. A dalsi zase geneticky spatne.
@Anonymní píše:
No doufala jsem, že naopak daleko vyšší, přeci jen je to už hotové embryo
To víš, že je šance vyšší než při sexu ![]()
@Anonymní píše:
Obvykle se zavadeji postupne od nejlepsiho po nejhorší. Takze pokud vam zbyly posledni dve, uz to nebude kvalita AA. Ten vek je taky hranicni. Znama od darkyne 33 letech mela 5 embryii (blast) geneticky vysetrene. To nejlepsi zdrave, druhe nejlepsi genetické vady, treti zdrave a pak jedno s mozaikou. A dalsi zase geneticky spatne.
To nemuzes rict, my meli embrya vsechny AA az na jedno a to stejne nakonec odpadlo ![]()
@Anonymní píše:
To nemuzes rict, my meli embrya vsechny AA az na jedno a to stejne nakonec odpadlo
Co nemuzu rict? Vzdyt pisu, ze i AA muzou byt geneticky spatna. A ani AA geneticky zdrava se nemusi chytnout, ale je porad je vetsi sance, ze se chytne AA nez treba BC.
@mamina2017 píše:Papírově jsme zdraví a přesto to nejde. Nejsme jediní, u koho se neví a NM nám doporučili i na klinice. Řešíme to mnoho a mnoho let.
A proč sis hledala NM, když píšeš, že nemáš problém? Jako myslet si, že hned na poprvé se chytne je bohužel naivní.
@Janli píše:
Máte ta embrya geneticky vyšetřená?
Ano, vše v pořádku
@DandátkoP píše:
To víš, že je šance vyšší než při sexu
Tak selským rozumem ale ano - vkládáš geneticky zdravé embryo, které se buď chytne nebo ne. X kroků předtím, které vyjít nemusí, zde odpadá. A zmražení je prý dnes už vysoké kvality a není rozdíl zda zavádíš cerstve nebo rozmrazene embryo. Ale to papouskuji kliniku, samozřejmě do toho tolik nevidím a proto jsem prosila o zkušenosti. Ne o výsměch.
Pokud vám nenašli žádný výrazný imunologický či hematologický nepřekonatelný problém, pokud nemáš žádný výrazný problém na děloze apod., tak bude problém mnohem spíš někde v genetické informaci embryí než v „inkubátoru“ (moc se omlouvám za to ošklivé slovo, ale v reálu je náhradní matka prostě „jen“ to tělo, které dítě odnosí). Předpokládám, že embrya byla geneticky vyšetřená, ale ani to bohužel není zárukou (jen hodně zvyšuje pravděpodobnost), že v nich není někde něco blbě. Prostě pokud máš někde geneticky porušenou informaci, je jedno, kdo ji odnosí. To samé parádně vypadající embrya pátý den… nikdo netuší, jak budou vypadat desátý den, desátý týden… Znám případ, kdy náhradní matka potratila ve stejném vyšším týdnu jako žena, jejíž embrya nosila a opakovaně ve stejnou dobu potrácela. Jinak je ale jeden pokus náhoda. Jak dlouho se snažíte? My třeba byli dle všech vyšetření zcela zdrávi, stejně to dlouhatánské roky nešlo. Přes IVF jsem většinou neotěhotněla vůbec, párkrát na začátku potratila. Ale když se všecko správně sešlo, otěhotněla jsem dvakrát „správně“ a pak byla těhotenství totálně na pohodu, bez krvácení, donošená na pohodu do termínu a stejně na pohodu porozena. Jen to byl celé maratón na patnáct let dostat se do toho stádia, kdy už bylo všecko OK. Držím palce!
Ahoj všem,
ráda bych se zeptala vás zkušenějších - po mnoha letech marných pokusů jsme se rozhodli pro náhradní matku, kterou se stala má nejlepší kamarádka. Po posledním IVF jsem měla několik mrazáčků, zbývají nám 2.
U mě ani u manžela nikdy na nic nepřišli, papírově jsme zcela zdraví. Mysleli jsme si, že problém je tedy u mě a moje tělo nepřijme embryo (nevím zda by se na to přišlo skrz vyšetření, že je tento problém?)
KET proběhl koncem roku a embrya (2) se neuchytila. Kamarádka má 2 děti téměř napoprvé, je zdravá, vše v pořádku. Přesto se nechytlo. Máme před sebou další 2 pokusy, ale zajímalo by mě, kde tedy může být chyba? Asi naivně jsem doufala, že se to musí podařit
Embrya byla prý špičkové kvality (to nám řekli tedy každé IVF a výsledek nikdy nic).
Děkuji za každou zkušenost