Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkusila jsi kontaktovat správu hřbitova? To hřbitovní místo se platí, mají určitě kontakt na toho, kdo se o to stará.
Oblazkovy kamen nevim, ale tohle by se stihnout mohlo https://www.styl-kov.cz/pametni_tabule/
Já bych teda taky kontaktovala správu hřbitova. Celkem se mi to jeví zvláštně, urnu jste tam neuložili a ty tam chceš dávat kámen s vyrytým jménem? Sestra má tu urnu doma nebo kdo jí má? Co kdybyste teda mamince koupili vlastní hrob v tom místě.
Na našem hřbitově jsou náhrobky pro urny. Vejde se jich tam dost. Když nestačí místo na náhrobku, dávají tam další malé desky se jmény, většinou žulové, mají to od kameníka. Rozměry tak 20×30 cm. Jsou jakoby položené na soklíku, na tom náhrobku.
Hlavně bych kontaktovala příbuzného, který platí hrobové místo. V případě souhlasu bych kontaktovala kameníka poblíž hrobu.
Máme náhrobek ze světlé žuly nebyla drahá, případný odřezek, který by vám stačil bude ještě levnější.
Stejně by vám někdo musel to jméno na oblázek vyrýt, tak aby to nevypadalo jako od dětí ze školky.
Jo a urnu v našem městě ukládá zaměstnanec hřbitova, resp. technických služeb města.
Změny na hrobovém místě, tedy i změny náhrobku může dělat jedině nájemce hrobového místa a v případě že jich je víc, tak s tím musí všichni souhlasit.
Pokud nejsi uvedená v papírech o hrobu, tak tam nic měnit nemůžeš. A týká se to i ukládání do toho hrobu. A teda úplně nepočítej s tím, že to půjde vyřídit obratem. Pokud je to menší město a nebo rovnou vesnice, tak by to mohlo snazší, než třeba řešit něco na velkém hřbitově v Praze či Brně.
Takže je mi líto, ale budeš se muset domluvit s příbuznými. Což samozřejmě nebývá lehké. Ale pokud se na náhrobní kámen bude přitesávat jméno tvé tety, tak je nejjednoduší rovnou tam přidat i další zemřelé uložené v onom hrobě.
Ale prostě se musíš domluvit s tím, komu ten hrob teď patří - a doufat že už je tedy dořešené dědické řízení…
Ale teda pokud je to rodinný hrob, tak opravdu nepočítej s tím, že najednou někdo bude chtít měnit náhrobek na hrobě, kde jsou ostatky dalších lidí jen podle tvých představ.
Na druhou stranu pokud přijdeš s tím, že to zařídíš a zaplatíš, tak se proces domluvy může zjednodušit.
Příspěvek upraven 01.10.22 v 09:57
Kontaktuj hřbitovní správu. Buď Ti podle čísla hrobového místa dají adresu toho, komu teď patří, nebo se budou zaštiťovat GDPR a v takovém případě je požádej, ať mu pošlou dopis oni s kontaktními údaji na Tebe (poštovné jim proplať). Já takhle dostala přes hřbitovní správu informaci, že nás shání slečna, která by chtěla napsat diplomovou práci o mém pradědečkovi.
@Hanney Já to teda pochopila tak, že urnu tam uložili, ale nedořešili ten nápis.
@Hanney píše:
Já bych teda taky kontaktovala správu hřbitova. Celkem se mi to jeví zvláštně, urnu jste tam neuložili a ty tam chceš dávat kámen s vyrytým jménem? Sestra má tu urnu doma nebo kdo jí má? Co kdybyste teda mamince koupili vlastní hrob v tom místě.
Urna tam je vlozena.
Na hrob můžeš položit v podstatě cokoli, co nebude znamenat zasahování do jeho pevných částí. Nesmíš nic nikam rýt, přibíjet, hloubit a podobně…. Což znamená, že oblázek se jménem se jeví jako v podstatě jediné možné řešení (žádná pamětní tabule, pokud by musela být šroubovaná nebo tak něco podobného).
Správa hřbitova by ale měla být bez problémů schopna zprostředkovat kontakt mezi tebou a majitelem hrobu, pokud se svými příbuznými nemáš kontakt. Nebo přinejmenším jim předat vzkaz od tebe, to už je všechno o komunikaci.
@Hanney píše:
Volala jsem, pan mi dal tel cislo co tam ma a to uz neexistuje, adresa je tam stara, tety, tam on nebydlim.
Pametni kamen
a sezen ten kontakt, ores ji e pribuzne? Aby se platil..pak se muze stat, ze ten hrob zanikne..
@Hanney píše:
pochopila jsem z psaného, že tam uložili urnu, ale není napsaná na náhrobku,
Zakladatelko dohodla bych se s dětmi tety, zkus je pohledat třeba na FB, nebo ta správa hřbitova by taky mohla mít kontakt…
Ahoj,
Resim takovou vec, nase mamka, je to 3 roky co odesla, chtela byt pochovana na miste, kde vyrostla, ma tam rodice. V te dobe jsme se domluvili s tetou, jeji sestrou, ze tam urnu ulozime do hrobu. Jenze jame se nedohodli jak s nahrobkem, teta nechtela menit kamennou desku atd..janziju v zahranici, moje sestra reklay ze to zaridi, ale nestalo se.
Mezitim teta zemrela, hrob je psany na jejiho syna ted, jenze my s toutou stranku rodiny bez tety nemame kontakt, nemam cislo, nevim kde zije…a je to 3 roky a mama na tom htobe nema ani jmeno, coz me hrozne vytaci, neji nejaky jiny zpusob jak bez toho, aniz ysme teda poskodili hrob a musely neco nekam vyryt tam nejak dali jeji fotku se jmenem, neco co by proate vydrzo nejaky cas treba se to obmenilo casem..letos letime do cech a na dusicky chci na hrob a nejak to udelat, segra o to moc zajem nejevi..
Nedavno jsem na jednom hrbirove videla na hrobe bily oblazkovy kamen, kde bylo vyryte jmeno a datum, to bylo hezke, to by se tam proste polozilo, ale nevim, zda to stihnu sehnat, takovy bily oblazkovy kamen a nechat tam jmeno vyryt..a segra napomicna moc neni..tam jestli nemate nejaky tip…proste jen, aby tam nebyla bezejmene..