Domácí práce - devítileté děti

4882
30.9.22 11:58

Domácí práce - devítileté děti

Ahoj téma jen tak pro mou inspiraci - jaké domácí povinnosti mají vaše devítileté děti? Ať už pravidelné, tak nárazové, doma nebo venku na zahradě. A mají na splnění těch povinností navázány nějaké odměny / tresty? Ve smyslu např. dokud nevyluxuješ, žádný tablet apod.
Mám pocit, že bych ty své dvě měla více zapojit, jenže sama jsem, co se úklidu atd.. týče dost chaotik a nedůsledná, tak uvítám inspiraci, jak to mají doma jiní a třeba se i inspiruju.
Díky moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18149
30.9.22 12:13

Moje devítiletá nic moc. Občas vyklidí myčku, občas jde nasypat psovi granule, někdy pomoc na zahradě - sbírání jablek apod., občas ji úkoluju při vaření- přines, odnes, podej…
Jinak po ní vyžaduju úklid v pokojíku, naprostou samostatnost při přípravě do školy, nádobí po sobě automaticky odnášet do myčky, sama si připravuje oblečení do školy, po příchodu ze školy vyndá sama lahvičku a krabičku od svačiny…prostě tak, abych jí ty její věci nemusela připomínat a dělala je automaticky. Aby se komplet postarala o sebe, někdy si i domácí svačiny připravuje sama (namaže si rohlík, udělá šťávu…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15418
30.9.22 12:17

Dcera vyndává myčku, pověsí prádlo (když nestíhám), vynáší koše, sbírá ovoce. Moc toho není a i s tím málem má občas problém. Když si svoje nesplní, tak má bloklý mobil, což je pro ní trest největší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.9.22 12:23

Doma funguje, že vsichni děláme vsechno, nemá to do list, ani odmeny za to, že to udělá. Ani syn, ani já, ani manžel.
Do jeho 5ti let jsne meli paní na uklid..
V listopadu mu bude devět. Vi, že se o vikendu se uklízí, takže se už sam hlásí, jestli chci pomoct, pomůže utrit prach, uklidit pokojík ( porad neco vyrábí, takže jednou týdně se fakt uklidi), rad vytira, pomuze vysat. Bavi ho s náma varit, utira nádobí, dojde s odpadem, recyklovanym odpadem. Posbírá si pradlo a ponozky a schová do skříně. Jednu dobu ho bavilo zehlit. Pomáhá proste tak se vsim, co se doma dělá včetně malování. Na zahradě pomáhá u babicek, my bydlime v bytě.
O mala jsem ho nechala, aby mi pomahal, je u nas normální, že když nekdo z nás potrebuje s něcim pomoct, tak toho druheho slušně poprosi, zda by to mohl udělat…
Hlavně po nem nic nepredelavam, podekuju, že mi pomohl a máme vic casu, aby jsme pak travili volný cas společně.
Dneska jde sam ze skoly, rano jsem ho. poprosila, jestli utre nádobí, tak uvidime. Obcas repta, ale udela to…

• Citovat
  • Upravit
1380
30.9.22 12:26

Dceři teda je skoro 8, ale každý den má na starost vyčistit králíka a + teda utírá po večeři nádobí - to musí. Pokud chce pomáhat - většinou ano - tak mi pomáhá s úklidem koupelny, vysává, chodí s košem do tříděnýho. Ale to jen pokud chce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
30.9.22 12:28

I meje zachod, i seka zahradu…vsechno s kecama a donucenim, pocitace, zmrzliny atd jsou az po splneni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
30.9.22 12:29

Syn dělá myčku, vynáší odpadky, pomáhá venku (vozí a rovná dřevo), sebere prádlo z venku, pomůže s vařením, občas něco uvaří sám, občas vyluxuje, uklízí si svůj pokoj, třídí někdy prádlo ze sušičky, utře prach v obýváku, stará se o psy a pomáhá ségře s králíkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.9.22 12:30

U nás je hlavní povinnost škola a úklid svého bordýlku po bytě. Pak má dcera 7,5 za úkol pomáhat mi s čistým prádlem (třídí ponožky a spoďáry a roznáší do skříní), krmit morčata a semtam vyndá myčku. Pomůže i s dalšími věcmi nárazově - včera si převlékala postel, někdy třeba loupe brambory atd., ale to nemusí, spíš chce. Syn 10 chodí s košem včetně tříděného odpadu a vyndavá myčku, když zrovna domyje v době, kdy je doma :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
30.9.22 12:56

Syn 11 si prevleka postel, luxuje koberec, utira prach a vytira podlahu ve svém pokoji, vyndava mycku, zaklizi svoje vyprane oblečení a občas něco pomůže tátovi. Nosí brambory ze sklepa do kuchyně. Chystá příbory na stul. Plus vynáší odpadky a občas zabehne pro něco do obchodu, když pochybi. Občas povesi drobné prádlo na susak. Je schopen dohlédnout i na mladšího když potrebuju někam odbehnout (do sklepa, na zahradu) nebo dovarit jídlo nebo se osprchovat.

Ještě jsem si říkala, ze už by mohl občas zkusit něco vyzehlit nebo taky umyt ve dřezu, i když máme tu mycku. Ať aspoň ví, jak se to dela, kdyby ji někdy doma neměl :lol: a ať pak snacha nenadava, ze jsem ho to nenaucila :lol:

V devíti letech nedělal ten uklid pokoje, jinak občas plus minus vše. Jak bylo potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
30.9.22 13:04

V devíti letech tak max, skočily do obchodu pro zapomenutý cukr. A vynesly odpadkový košík a občas si vyluxovaly. Ale řečí kolem toho bylo! Moje dcerunky se doma vůbec moc nepřetrhly, ale ve své domácnosti jsou pořádné a pracovité. Za úklid nic nedostávaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
30.9.22 15:12

V deviti myslím vynášel koše, obcas zametl, uklizel si po sobe, v 10 si prevlikal postel, utrel prach, povesil prádlo, dosel pro dve tri veci do obchodu. Nárazově, na požádání, ne jako stabilní povinnost.
Ted mu bude 11, v tydnu ma po skole na starosti nadobi, dokud to neudela, nejde ven ani k počítači.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
30.9.22 15:44

Vyklidit myčku a vynášet koš je myslím ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
30.9.22 15:50

Kluci 8 a 10 (adhd), automaticky sami od sebe nedělají nic. :zed: Na pokyn se po škole prevleknou do domácího a vyndaji krabičky a lahve na pití, na hlasitejsi pokyn dělají úkoly. Mladší vynáší odpadky, když mu řeknu a nachystám pytel, pomůže sebrat bordel pod stolem v kuchyni a společně se mnou uklízí v dětském pokoji. Co se týče třeba hygieny, mladšího stále myju já, bojí se, že by se sám oparil, zuby si čistí celkem bez keců. Staršího občas nechám, aby se umyl sám, ale vždycky je v koupelně s pustenou vodou půl hodiny a je pak mokrá koupelna a suché dítě, případně zapomene použít gel a vodou se vlastně jen namoci. Nedávno jsem zjistila, že když ho pošlu vyčistit zuby, sedí chvíli v koupelně, ale kartáčku se ani nedotkne. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.9.22 16:21

@Tamtama jako osobní hygienu by měli zvládat. Kupte termostatickou baterii. Syn se sprchuje sám už hodně dlouho sám. Ale už tak v pěti/sesti byl co se týká osobní hygieny samostatný. Nehty si snad stříhá od tří let…
A to můj syn má VD…

• Citovat
  • Upravit
3899
30.9.22 19:07

Sedmileta uklízí svůj bordel a často teda vydám pokyn „uklidte to“ a ona k tomu zorganizuje dva mladší sourozence (i když to mnohdy není její bordel, ale spíš jejich). Chodí pro zapomenuté věci do Alberta naproti, připravuje si tašku do školy. Chodí sama do školy a na některé kroužky. Na požádání ohlídá sourozence - chvíli. Občas umyje umyvadlo.

Pravidelně a pod sankcemi nemáme nic, ale „Já vám tu večeři nedám, dokud nebude v obýváku uklizeno“ a „budu vám číst, ale nejdřív zmizí to oblečení z chodby“, to používám denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová