Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky prosím o radu. Máme tříletá dvojčata kluky Šimona a Matouše. Od září chodí oba do školky. Š občas dělá caviky, ale nebrečí, nevzteká se, prostě jde. Matouš chodil do školky s nadšením, běžel z auta napřed, v šatně se přezouvá, svléká, vběhne do třídy, padne učitelce kolem krku, dá jí pusu - to vše až do dnešního rána. Včera, když jsem je vyzvedávala, tak mě učitelky upozornily, že Máťa kulhá, ale prý se nic nestalo, nespadl, nezakopl atd. Mě i manželovi přišel nějaký nesvůj, ale nic nám neřekl (jinak je dost sdílný, řekne, i když něco provede, něco se mu stane, jednou říkal, že jim paní učitelka říkala, že když neusnou, tak si pro ně nepřijdou maminky…) Dnes ráno vše probíhalo jako obvykle, až do momentu, kdy šel do třídy, to se zarazil ve dveřích a dál nešel, chtěl jít se mnou domů, vysel mi na krku - to ještě nikdy neudělal. Ptala jsem se znovu učitelky, jestli se něco nestalo, prý nic. Je fakt, že všechen personál si všiml, že Máťa není ve své kůži. Dozvěděla jsem se jen, že včera byly poprvé na vycházce (jinak jsou na zahradě) a s jinou paní učitelkou. No a já teď nevím, ajk dál. Dávat ho do školky, když tam nechce? No napadá nás, že něco provedl a učitelka mu řekla, ať to doma neříká nebo..... A já teď nevím, jak to zjistit. Stalo se vám něco podobného?
Ahoj,
my jsme měli něco podobného, ale s tím rozdílem, že já jsem zjistila, o co šlo. Matyáš po skoro roce chození do školky se najednou seknul, nechtěl tam, plakal a visel mi na krku. Ptala jsem se učitelky a ona mi říkala, že měli den předtím děti mezi sebou nějaký bitky a že Máťa se toho taky účastnil. Takže jsem si pak s Matyášem odpoledne sedla a v klidu jsme si řekli, že do dětí se nebouchá, že je to bolí, proč se takhle pošťuchovali apod. A během 2 dnů se to spravilo.
Ale podle toho, co píšeš, je možný, že si nesednul s tou jinou učitelkou. Jinak ze zkušenosti vím, že děti většinou v těchto situacích nic neřeknou (i když jsou jinak normálně dost ukecaný). Já bych se ho stejně ještě ptala, co se děje a o školce bych povídala a vysvětlovala. A snad to pomůže.
No, rozhodně těm zraněným dušičkám těch našich prcků vůbec nezávidím ![]()
Držím palce.
Tereza
Terezo děkuju,
mě hned napadlo, jestli se náhodou něco nestalo s dětma, ale učitelky o ničem nevědí. Mluvit určitě budem, snad to z něj vyleze, napadlo mě i, jestli nežárlí na bráchu, ten má totiž ve školce kamarádku právě od včera, ach jo. Já sama mám trauma ze školky, učitelka nás strašila a tak bych nerada, aby je potkalo něco podobného. Dnes odpo mají zase tu jinou učitelku, tak jí vyzpovídám…
Ahoj,
nám se stalo něco podobného. Tomík v té době skoro čtyřletý po skoro roce ve školce najednou ráno, že nechce do školky a pláč.
Tak jsme to řešili až jsme něj vypáčili, že ho zlobí skoro až šikanuje jeden chlapeček a Tom se bojí a říct to nikomu nechce, aby nežaloval. Tak jsme si to vysvětlili, manžel šel s Tomem a promluvil si s chlapečkem osobně - v klidu, ale rázně - a od té doby byl klid.
Mnohdy o tom opravdu učitelky nevědí a děti se bojí si stěžovat.
Přeju ať se vše vyjasní a uklidní ![]()
LuckaH
Marlenka : Ahoj, napadá mě taky, že to s tím kulháním nemusí mít vůbec nic společného. Tohle je prý běžné. První dny chodí natěšený, baví ho to, povídá a pak se zasekne. Dojde mu, že školka není jen když chce, není jako hřiště apod. U nás je to stejné. První týden bez problémů, chtěla tam i sama spinkat apod. Potom se zasekla a už po probuzení řvala, že do školky nechce. Teď sice trochu ráno odporuje, ale jen chvilku a potom je to ok. Zkus promluvit i s bráškou. Často se stává, že to, co dítě samo neřekne, „vyzradí“ sourozenec. Tak držím palce, ať nejde o nic vážnýho a rychle je to zase v pořádku.
Tak to vypadá, že mu nesedla učitelka, mluvila jsem ještě s jednou maminkou a té se kluk taky bál jít dnes do školky. Jinak z Máti vylezlo, ze včera na procházce zakopnul, proto to kulhání, o dnešku nemluví. Uvidím zítra. Manžel je dost naštvaný, bojí se o něj, tak má nakročeno promluvit s ředitelkou. Každopádně je fakt, že pokud se třeba něco stalo mezi dětmi, tak by to taky měla učitelka vědět.
Lenka
Ahoj, mám syna 3,5 roku. Do školky se většinou těšil, ještě v pondělí to bylo v pohodě. Včera najednou zlom, že ho bolí hlava a bříško a do školky nechce. Měla jsem trochu času, tak jsme to rozebrali a dobrali jsme se k tomu, že si s ním ve školce nikdo nechce hrát ani mu nepůjčují hračky, a tak celou dobu jen obchází děti a pozoruje je, jak si hrají, aniž by se nějak mohl zapojit. Prý když si chce s někým hrát, začnou na něj křičet, ať jde pryč
Bylo mi to hrozně moc líto a nevěděla jsem, co na to říct. Učitelka mi řekla, že je pravda, že se mezi děti moc nezapojuje, když mají volnou aktivitu, tak jen pozoruje, ale prý vypadá spokojeně. Když mají aktitivy organizované, účastní se všeho - cvičení, vyrábění, závodění. Nevím, jak mu pomoct se s tím nějak poprat. Je ve školce nejmladší, možná to bude i tím(?) Máte někdo zkušenost s podobnou situací? Co pomohlo? Děkuji
@pannda Učitelka problém nevidí, vnímá ho jako spokojené dítě, které prostě raději přihlíží než se aktivně zapojuje. Ona neřeší ranní brek, že nechce do školky, že jo… ![]()
@pandoslava Ty s tim nenadelas nic. Opravdu ukol ucitelky. Nase by to resila.
@pandoslava To je na učitelce něco podobného se mi stalo u syna ale to bych raději psala do sz.
Poprosila bych učitelku, aby syna vždy k někomu připojila, časem se to pak naučí sám. Syn s tím nikdy neměl problém a dcerka, když má problém, tak si jde hrát s bráchou a zapojí se. ALe u nás to hodně sledují učitelky a děti vždy zapojují.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.