Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych znát vás názor na toto téma. Rady, tipy, zkušenosti. Předem mockrát dekuji.
S přítelem jsem oba mladí (19let) jdeme do najmu kde budeme platit 13 tis. měsíčně (včetně energii) platy 24-28 a 15-18 tisíc. Za jídlo měsíčně utratíme tak 8 tisíc ( zelenina, ovoce, ryby). Jíme poměrně zdravé a kvalitně. Ale chtěla bych to stáhnout tak na 6-7. Chtěla jsem se zeptat zda mi nedoporučite nějaké jídlo na 2-3 dny (Levné, zdravé) (kromě spagety s kecupem)
splátka 4000 a spoření 1500.
Co si o tom myslíte? Je to v pohodě? Jaké první věci do bytu pořídit? Co je nejdůležitější?
Mockrát dekuji
![]()
Příspěvek upraven 03.10.20 v 18:47
V pohodě to je, co by ne. Jestli chceš ušetřit na jídle, zařaď do jídelníčku i nějaké luštěniny. Ty bývají levné a dají se zakomponovat i do různých salátů, takže jsou pak sytejsi.
A jinak co do bytu? Nejdůležitější je spát a jist
No jako první tedy asi postel, to jsem si vždy pořizovala nejdřív
a pak nějaké nádobí a stůl se židlemi, ať se mate kde najíst a v čem si to připravit. Proste nějakými základními věcmi si vybavit kuchyň (pánev, hrnec, rychlovarna konvice, talíře, prkynka, příbory, hrnky, skleničky a tak). A pak až nějaké skříňky, bez toho se člověk chvilku obejde.
@Semtex Luštěniny určitě zkusíme, doteď jsem s nimi nepracovala.
Výhoda je ze postel, matraci a satni skříň máme možnost vzít od rodicu(kde jsme doteď bydleli), vše je nové kupovane z usetrenych korunek.
Nevyhodou zase je to, ze v bytě není bohužel lednička ani pracka. Pracka nějakou chvíli vydrzi( pomůžou rodiče, kamaradi), ale ta lednička je asi nutná.
![]()
Jinak moc dekuji za odpověď
![]()
Prosím, pokud je ti víc jak 18 let nepoužívej výraz korunky. To je jak ve školce.
Hele je to tvoje první bydlení, pravděpodobně nakoupíš spoustu zbytečností, byt zařídíš a pak bude průšvih až majitel bude chtít byt uvolnit. Nábytek se může stěhováním poškodit. No a až ho budeš montovat potřetí tak z toho budeš znechucená. Ale asi si tím musí projít většina lidí ![]()
Já bych do doby, než bydlím ve vlastním už nekupovala skoro nic. Jednorázový nábytek z ikea který kdyžtak oželím a hlavně univerzální věci co se dají přestěhovat a použít i v jiném bytě. Rozhodně bych do toho neinvestovala víc než minimum a ty „korunky“ raději schovala na základ hypotéky ![]()
Na kvalitním jidle neusetris, sleduj akce, ale pro 2 lidi nakoupit za 6000kc mesicne a jist pritom kvalitne nejde moc dohromady, leda bys jedla hodne luštěniny a delala si vetsinu veci domácí ze základních surovin. Jinak v pohode no, najem mate pekny, pokud toneni plesniva garsonka v horni dolni
a do bytu, no musíte mit asi kde spat, ale to se da vyresit treba kvalitní vysokou matraci, pak bych brala jako zaklad lednici a pracku, mit si kam sednout a u ceho snist jidlo (i kdyz to nekdo klidně zvlada v te posteli)
si pamatuju svuj prvni byt, matrace na zemi, prat sem chodila k segre co bydlela nedaleko, jidlo sem davala prvni 2 měsíce na balkon (jeste ze byl prosinec), starej konferencni stolek a skladaci zidle a zila sem, vse se dokupovalo postupně, ale mela sem svuj klid
zpětně si říkám, jak sem to mohla přežít, ale mladý zvladnou vsechno, ted uz sem zvykla na jiny zarizeni a asi bych se na matraci do garsonky vracet nechtela
ale trvá to, nez se clovek zaridi, pokud nema statisice na uctu a jde z domu s holym zadkem ![]()
@Natt77 a co nejaka lednice za par kacek z bazaru? Casto lide meni po chvili a tu „starou“ prodavaji za polovic a min…pracka to samy…
Co se tyce skrini a skrinek, jak tu zaznelo. Nejlepsi jsou ty nejlevnejsi z Ikey, kterych ti pak nebude lito, vetsinou se rozlozi a pak uz tak pekne nedrzi… Resili jsme to stejne. To same vybaveni obyvaku - gauc, stolek a stolek pod televizi. Ne nic oskliveho, ale jedno z nejlevnejsich ![]()
Jo lednici a pracku koukni po bazaru nebo se poptej známých, ja oboji sehnala za par stovek, majitel byl rad ze se toho zbavi a me to jeste posloužilo ![]()
@Zumpa To bylo pravé myšlené, aby mi nikdo nepsal pravé kvůli tomu, ze tyto jídla jdou mimo nás. Špatně jsem se vyjádřila ale dekuji za zpravu ![]()
@Natt77 píše:
@Semtex Luštěniny určitě zkusíme, doteď jsem s nimi nepracovala.Výhoda je ze postel, matraci a satni skříň máme možnost vzít od rodicu(kde jsme doteď bydleli), vše je nové kupovane z usetrenych korunek.
Nevyhodou zase je to, ze v bytě není bohužel lednička ani pracka. Pracka nějakou chvíli vydrzi( pomůžou rodiče, kamaradi), ale ta lednička je asi nutná.
![]()
Jinak moc dekuji za odpověď![]()
Vidis a já zrovna vydržela bez lednice dva roky, bydlela jsem v garsonce a nejdřív jsem na ni setrila a pak ji nekoupila, jelikož jsem nechtěla, aby mi v noci dělala v místnosti hluk. A dalo se, vajíčka vydrzi v pokojové teplotě týden až deset dni úplně v pohodě
a maso jsem si koupila vždy jen to, co jsem hned uvařila.
Bez pračky jsem tam byla tři měsíce, prala jsem si vše v ruce, a to bylo pro me horsi, než nemít tu lednici
![]()
Ale jestli mate postel, tak to už bydlíte
![]()
@Natt77 píše:
Ahoj, chtěla bych znát vás názor na toto téma. Rady, tipy, zkušenosti. Předem mockrát dekuji.S přítelem jsem oba mladí (19let) jdeme do najmu kde budeme platit 13 tis. měsíčně (včetně energii) platy 24-28 a 15-18 tisíc. Za jídlo měsíčně utratíme tak 8 tisíc ( zelenina, ovoce, ryby). Jíme poměrně zdravé a kvalitně. Ale chtěla bych to stáhnout tak na 6-7. Chtěla jsem se zeptat zda mi nedoporučite nějaké jídlo na 2-3 dny (Levné, zdravé) (kromě spagety s kecupem)
splátka 4000 a spoření 1500.
Co si o tom myslíte? Je to v pohodě? Jaké první věci do bytu pořídit? Co je nejdůležitější?
Mockrát dekuji
![]()
Příspěvek upraven 03.10.20 v 18:47
Zarad tam lusteniny a zakomponuj do jidel, je to sytejsi, omacky na 3dny a stridat knedlik, testoviny. platy mate slusny, tak pracku koupit z jednoho platu. Hlavne si predem reknete jak se budete podilet, jestli vse pujdete pulkou. Pri rozchodu tezko budes pulit pracku ci lednici
@Natt77 za mě pračka, myčka. Myčka se zdá být zbytečná, ale spoustu vody ušetří. Na druhou stranu jste jen 2, tak to nemůžu srovnávat s rodinou. S jídlem neporadím
@Semtex Teda, tak to tě obdivuji. (Snad nevadí tykání).
Určitě si to zvládla skvěle a vezmeme si z tebe příklad a uvidíme jak to nakonec dopadne. ![]()
Diky! ![]()
@Semtex tak ja zas lednici brala jako nutnejsi investici nez pracku
kdyz bych behala kazdy den do kramu pro cestve chlazene veci (uz jenom nacit mliko a nedat ho do lednice, sama ho mam na nekolik dni a takhle by bylo druhy den na vyhození), tak bych utratila asi milion za to jidlo, protože pokazde bych si prihodila neco na chut
to bych za 2 mesice prozrala na blbinach vetsi castku, nez by me stala ta lednice
zato bez pračky to jde, kdyz nejsou deti, drobnejsi veci premachnout v ruce a vicemene ve vsech vetsich mestech je hned nekolik veřejných pradelen, clovek tam pride, vypere, ususi a jde se domu, mezitim si muze nakoupit nebo si tam sednout a precist treba knizku ![]()