Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Možná tady už podobné téma bylo, ale nenašla jsem a prosím o rychlou radu.
Jedná se mi o nakažlivost rotavirů. Dnes máme jet s dětmi k babičce, která strávila včera celý den se sestřenicí, jež začala v noci zvracet a dr. usoudila na rotaviry. Chci se zeptat, může být babička nakažlivá, když u ní zatím choroba nepropukla? Může být nakažlivé prostředí bytu, ve kterém byla sestřenice ve středu, tedy dva dny předtím, než se u ní rotaviry projevily? Díky.
ahoj, tak já ti napíšu jak to probíhalo u nás. Syn tenkrát 2 roky, začal mít průjem, zvracení, v noci jsme jeli na pohotovost, ihned si ho tam nechali, byl dehydratovaný. Druhý den jsem za ním jela do nemocnice kde mě s ním hospitalizovali, v noci to pak přišlo i na mě. Za dva dny jsme měli jít domů a manžel pro nás nemohl přijet, protože to dostal i on!
Takže být tebou, tak jsem radši doma, opravdu není o co stát, jako asi u všech nemocí
.
Taky jsme chytli vsichni, doporucuji odlozit, a to ja myslela, ze jsem vcelku odolna, malej skoncil taky na kapackach, nasledne mu infekce prestoupila ze strev do mocaku, takze jsme si zobli od infuzi az po cevkovani.....
Halu, inkubačka je velice krátká, maximálně 2dny, takže pokud by babičce nebylo blbě do těch 48h, tak je podle mě v pohodě, přenos fekálně orální, výjmečně kapénková infekce, takže pokud začla sestřenice zvracet až doma, tak by to snad nakažlivé být nemělo.
Akorát teď čtu pořádně a ono to je v podstatě nějakých 24h, co mohlo dojít k nákaze, tak to nevím, já osobně bych asi nejela, pokud by bylo možné, jela bych zítra, když bude babička v pořádku.
Může, nejela bych, ani kdyby babička přejela kliky, kohoutky atd. savem.
Inkubačka 1 - 3 dny. Přenos kapénkami i viróz vzácný není, tedy ani u rotavirů.
Díky holky, myslela jsem si to, ale nechtěla být zbytečně za hysterku. Tedy nepojedem.
Ahoj, bohužel taky bych zůstala doma. U nás byla na návštěvě sestřenice s dětmi, všichni v pořádku. Další den je postihlo zvracení a průjem a další den pak postupně celou naši rodinu. Nakazili jsme se určitě kapénkovou infekcí. Doktorka tehdy říkala, že se to dost dlouho drží třeba i v hračkách, se kterými si nemocné dítě hraje a tak ![]()
Moje dvojcata to chytla na srazu dvojcat a chytli to tam uplne vsechny deti.. a to byly spolecne s temi, co to donesly asi jen jedno odpoledne chvili v herne a vubec s nima nebyli v kontaktu, jen v jedne mistnosti, ani zadne cizi hracky necucali.. z dospelych to snad nikdo nechytil.. uz si to nepamatuju, ja ani manzel ne..
Když sme byli v nemocnici tak se tam dokonce jeden prcek nakazil tím, že ho dali do stejného pokoje ve kterém byl den předtím další s rotaviry. Samozřejmně víš jak to tam chodí, dezinfikují skoro vše a stejně se nakazil i když do kontaktu s dotyčným vůbec nepřišel.Takže určitě nejezdit, za ty komplikace to nestojí ![]()
Taky bych nejela. Rotaviry se šíří fakt rychle. U nás to bylo taky tak, že kámošky dcera byla na návštěvě u nemocných a druhý den jako zdravá šla k nám. V půlnoci začala blinkat a naše Madlenka druhý den ráno. My jsme nakonec skončili s roční holčičkou v nemocnici na kapačkách.
já bych to asi odložila.
My rotaviry chytili v nemocnici, byla jsem tam s mladším hospitalizovaná s laringitidou, pak jsme přišli domů, nikde jsme nebyli, jen doma, , druhý den začal zvracet, horečky..a skončili jsme nakonec na infekčním v nem…za další dva dny mi do nem.přibyl i druhý syn
byli jsme tam týden…a teda hnus, takže já mít sebemenší podezření na možnou nákazu, vyhnu se možnosti obloukem.
Ahoj, chtěla bych se zeptat zda lze chytnout rotavir hned znovu po sobě…
@MissNoir ze své zkušenosti - dá, zakladatelce bych doporučila, aby nikam nejezdila, nestojí to za to, ono přejet desinfekcí, nebo uklidit zdaleka nemusí zabrat, pokud nemají udělanou kultivaci stolice a paní doktorka jen usoudila, těžko říct - ony nejsou jen rotaviry, jsou i adenoviry a noroviry. Každý z nich se přenáší jinou cestou a má jinou délku inkubace - výsledek je ale stejný - průjmy zvracení…takže já bych nejela