Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
prosím o radu. řešíme, kam s urnou zemřelé mužovy maminky. Jde o to, že ona si přála být uložena na jednom místě, nedaleko vesnice, kde žila. Toto místo měla ráda, přála si tu být uložena. Měůa kremaci, máme urnu ted doma. Můžeme ji na takové místo uložit nebo je to nějaké porušení, když nebude uložena na veřejné pohřebiště a ani na našem pozemku?
My se samozřejmě ptali v pohřebním ústavu, pán říkal, že to legislativa nezakazuje a majitel urny (kdo kremaci hradil) s ní může nakládat svévolně, jedinou podmínkou je, že nesmí být hanobeny ostatky, což by nebyly. Četla jsem i zákon o pohřebnictví, ale nějak to nemohu více dohledat, takovou specifikaci. Ale mluvili jsme s policií v méstě, kde mámu chceme uložit (uložit s urnou, ne rozprášit, urna ani nejde otevřít) a prý to nejde, že to nějaké porušeníí je, jako přestupek…tak ted nevíme. nemáte někdo zkušenost???
děkuji.
@Petttruše pokud to neni vas pozemek tak bych problem videla. Aneb jako majitel pozemku by mohl byt znepokojen ![]()
Vysypat by asi problem nebyl ale ukladat urnu to uz je neco jineho.
Já si myslím, že problém by mohl vidět majitel nemovitosti, nemusel by s tím souhlasit. Co to prostě nikomu neříkat
?
Já tátu rozsypala v lese u srubu, vím že by nechtěl být nikde na loučce, nebo ještě hůř v hrobě. Takže jsem urnu rozdělala a vysypala. Prázdnou urnu jsem nechala uložit do hrobu k babičce(jeho babičce) jako děti tam hodně jezdili a měli to rádi(vím to od tety, jeho sestry).
No, v zákoně je to definováno tak, že není konkretizováno, kam urna pohřbena být nemůže, konkrétně, ale je uvedeno, že se ostatky ukládají na veřejná a neveřejná pohřebiště (neveřejná = místa výhradně pro tyto účely a nejsou to hřbitovy) a přestupku se dopouší ten, kdo ostatky uloží jinak než jak je uvedeno v tomto bodu (tedy jinam jak na veřejná a neveřejná uložiště). ![]()
No, jde o to, že blbej švagr vytroubil, kammámu chceme dát a jedna pinda ožralá, řekla, že ji vykope, když jí tam dáme. Neptejte se proč, sama nevím, proč a co z toho bude mít a proč je tak debilní, skutečně to sama netuším. Jen jsme na základě tohoto ověřovali, jak to ve skutečnosti je…
@K-Black my tu urnu právě nemůžeme otevřít…je celá zavařená..
@Petttruše udělat to můžete - ale bacha na jednu věc - pokud budete mít kovovou urnu, může se stát, že ji někdo vykope - hledači (s detekrorama). Jinak je to v pohodě. Klidně to udělejte. Jezdím na místo, kde je urna např uložená v podzemí hradu atd.. není to nic proti ničemu.
Nedávno se podobná situace řešila někde na internetu - pán chtěl být po smrti vysypán do nějaké řeky. Příbuzní na to šli oficiálně přes různé úřady, a ty jim to zatrhly - prý se to podle nějakých předpisů nesmí (podrobnosti už si nepamatuju). Takže já osobně bych se nikde neptala, nikde bych se o tom moc nešířila a urnu bych dala na to místo, kde tchýně chtěla být uložena. Jediný problém bych viděla, pokud to není třeba les, ale nějaké místo, kde by to mohlo vadit majiteli pozemku.
@Petttruše píše:
No, v zákoně je to definováno tak, že není konkretizováno, kam urna pohřbena být nemůže, konkrétně, ale je uvedeno, že se ostatky ukládají na veřejná a neveřejná pohřebiště (neveřejná = místa výhradně pro tyto účely a nejsou to hřbitovy) a přestupku se dopouší ten, kdo ostatky uloží jinak než jak je uvedeno v tomto bodu (tedy jinam jak na veřejná a neveřejná uložiště).
No, jde o to, že blbej švagr vytroubil, kammámu chceme dát a jedna pinda ožralá, řekla, že ji vykope, když jí tam dáme. Neptejte se proč, sama nevím, proč a co z toho bude mít a proč je tak debilní, skutečně to sama netuším. Jen jsme na základě tohoto ověřovali, jak to ve skutečnosti je…
bože, to je blbka.. a jak by ji asi chtěla najít, e? tak tu urnu dejte někde kolem a tajně.. ať blbka hledá ![]()
@Petttruše
já se obávám že cokoliv není podle zákona (místa k tomu určená) tak může být bráno jako hanobení ostatků..
Příspěvek upraven 21.02.14 v 13:26
@martina.se vid. Jsou to takoví závistivci, co furt řeší ostatní a sami sto exekucí na krku, ale zajímají je jiní. švagr je blbej, nicmně ji tam už zřejmě dávat nebudeme, ted ji máme doma. Jen nás sere, že tohle bylo jasný míto, kam ji dát, jak si to přála a ted nevíme kam. Na hřbitov kam, když nikam nechodíme, na prd. Si ji dákme na zahradu pod švestku asi.
JInak urna je plastová.
S tou vodou, ono je to tak yuvedeno v zákoně konkrétně, že to nesmí narušit nějak tyhle přírodní toky, prostě že se to fakt nesmí. Jak říkáte, nikomu nic neříkat, tak to mělo být, to by ale švagr nesměl být idiot trochu…
@kjhui jj, dáme mámu k nám na zahradu pod švestku. Jen tamto místo by bylo vůči ní takové osobní, jak si to přále. A ne jen že prostě ji někam dát musíme..Ale pod tou švestkou to taky bude dobrý, bude „dohlížet“, aby pěkně plodila ![]()
@Petttruše udělejte to podle sebe. Jinak jak je plastová, tak je to v pohodě - já jednou omylem urnu právě vykopala, v lese.. no debilní pocit, ale samože jsem ji hned vrátila, důkladně zamaskovala
Jinak fakt znám víc míst, kde jako urna být nemá a je. Např sklepení hradů, některé jeskyně, dokonce i sruby (vandrácká místa) atd.. a každý to respektuje. Aspoň vám ji tam nevykradou ![]()
@Petttruše A jak by dotyčná blbka poznala, že jste ji tam uložili? Jedná se o soukromý pozemek?
@martina.se jj. je mi jasný, že urny lidi dávají různě. samozřejmě o tom nikd enic neříkají. bohužel, u nás to švagr vykecal a než rokovat vyhrabání nějakou debilní krávou z nějakého prapodivného důvodu, dáme ji u nás na pozemku. ale fakt mě to zajímalo. v zákoně je to definovaný tak napůl huby. ještě v pohřebním ústavu potvrdí, že se to může, ale policie ne, no tak si vyber. no nic, radši ji tam dávat nebudeme.