Nakládání s urnou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9.5.14 19:06

zeleny nebožtik

Biologicky rozložitelná urna smíchá se popel zemřelého zasadí se rostlinka a tak vznikne živoucí pomník. Nejen k milované osobě, ale třeba i domácímu mazlíčkovi přijde mě to úžasné. Rada bych vtom podnikala tak jsem zvědavá jak to dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
9.5.14 19:07
@Janamartinkova píše:
Biologicky rozložitelná urna smíchá se popel zemřelého zasadí se rostlinka a tak vznikne živoucí pomník. Nejen k milované osobě, ale třeba i domácímu mazlíčkovi přijde mě to úžasné. Rada bych vtom podnikala tak jsem zvědavá jak to dopadne

Krásný! Skvělý nápad, leč co na to konzervativní Česko a hygienici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.5.14 19:10

Tak to uvidím jinde to jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
12.5.14 20:33

@martina.se doufám, že jsi nevykopala mého ex :-) jako vandrákovi jsme mu vytrojili krásný vandrácký pohřeb a uložili na oblíbené místo u Říkonína.
@Petttruše poud budeš urnu zakopávat, nepapomeň z ní sundat cedulku, nebo jinak odtranit evidenční číslo. Pak je to nedohledatelný a i kdyby to bylo něco proti něčemu, nebude dohledatelný kdo tam koho zakopal. (my jsme si na to vzpomněli s děckama až v autobuse po cestě domů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
12.5.14 21:39

@Petttruše tak sem to pročetla celý, je škoda, že to nejde podle přání maminky, ale na blbce narazíš všude, bohužel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
13.5.14 08:42

@7ikráska děkujem…mámu máme zatím stále doma a stále přemýšlíme, zda-li veřejný hřbitov, nebo jinou alternativu…uvidíme v létě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.5.14 09:50

@7ikráska já se té urny ani nedotkla :mrgreen: k tomuto mám úctu. Zapálím svíčku a hotovo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.14 10:37

Ahoj holky. Mám takový dotázek, jestli můžu se vtírnout. Mám problém. V srpnu to bude rok co mi zemřel táta, hrob byl napsaný na něj a měl být přepsán na mě. Já jsem se toho vzdala ve prospěch sestry(nebyla to vlastní dcera táty a měla o to zájem).Ted jsme spolu přestaly komunikovat a já se trošku bojím čeho je schopná udělat s hrobem. Už předtím uvažovala nad tím, že přemístí své pozůstalé-má tam syna-do svého místa bydliště. Věřím tomu, že by to neudělala, ale nikdy nevím. :nevim: a já se bojím, že kdyby se tak stalo ani nebudu vědět kde tatka je.Je uložený v urně a zakopaný do země v tom hrobě. Mě napadlo vyjmout urnu, vzít si trochu popela a nechat si tatky aspon kousek doma-zatavit do nějakýho skla-jsem četla že se to dělá. Ostatní popel znovu uložila do hrobu, ale měla bych aspon kousek co bych věděla, že mi už nikdo nevezme.Je to jen nápad a čím víc o tom přemýšlím tím víc mě to příjde asi jako kravina.Ale hrozně moc se bojím, že příjdu o tatku.Na hrob prakticky chodím jen já a to jsme dohromady 3 sestry. Samozřejmě bych to musela udělat tzv. načerno-nikomu o tom nic neříct, ani nevím jestli jde urna otevřít a pak zase vpořádku uzavčít. Máme jen tu obyč plastovou co dávají v krematoriu. Manžel s tím moc nesouhlasí a taky bych to určitě sama nezvládla. Musel by mě s tím manžel pomoct.Je to opravdu totální blbost nebo se to dá aspon trochu pochopit? díky za názory a prosím neodsuzujte mě.

• Citovat
  • Upravit
10142
13.5.14 10:47

Anonymní - pochopit se to, proč to chceš udělat, dá, ale prakticky to opravdu jako blbost je :( bez dovolení majitele hrobu se hrabat v hrobě a vyndavat kus popela, je snad dokonce nezákonné…ne? To se nejde se sestrou domluvit? říct jí to tak, jak to tady píšeš? nebo už jsi s ní o tom mluvila? Upřímně, pokud již tatínek leží, tam kde leží a sestra na to nepřistoupí, nevím, jaké máš možnosti, ale vyndavat tatíka načerno ej opravdu blbost a snad i opravdu nezákonné…zkus se domluvit, asi ti nic jiného nezbyde, když jsi hrob sestře přenechala. Možná je ale možnost si tatínka „rozdělit“ nějak zákonnou cestou, třeba přes právníka…ale jestliže Ti sestra normálně umožnuje přístup k hrobu, kde je otec uložen, taky to moc nevidím na úspěch…tys s tím sama souhlasila…
Co se týče otevření té obyčejné plastové urny, jak jsem tady v diskuzi psala, chtěli jsm eji u manželovy maminky otevřít a nám se to teda nepodařilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.15 10:29

Obavam se, ze moc pietne ji nerozdelas. My ji vzdycjky (tchana a tchyni) rozbili kladivkem a pak rozsypavalu lopatkou - stridali jsme se… anonyme-nemusi to vsichni vedet

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.11.15 10:40

My meli urnu ve velkym kosi na houby (byli to vasnivi houbari, tak se to i hodilo) prevazanym satkem. Rozbili jsme ji az na miste, prislo nam to praktictejsi. Ale chce si to promyslet, dost blbe se do ni dostava, tak at tam neztratis nervy

• Citovat
  • Upravit
1142
27.11.15 10:42

S urnou a popelem zemřelého můžeš nakládat zcela dle svého uvážení, ponechat doma (bez jakéhokoliv omezení), uložit do hrobu, kolumbária, rozptýlit - zde je limitem souhlas vlastníka pozemku, kde budeš rozptylovat, pokud nejsi na vlastním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
27.11.15 10:59

@Muzz je to jak píšu nahoře. S lidskými pozůstatky a s lidskými ostatky musí být zacházeno důstojně a tak, aby nedošlo k ohrožení veřejného zdraví nebo veřejného pořádku. Při zachování pietního zacházení lze zpopelněné lidské pozůstatky uložit i mimo veřejné či neveřejné pohřebiště. To, že máš doma popel zemřelého na římse krbu není nedůstojné ani nepietní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
27.11.15 11:51

Děda má babičku taky doma, protože do hrobu nechtěla a měla ráda les, ale bála se v něm sama, takže děda řekl, ať si s nima oběma pak uděláme co chceme. Rozptylovou louku bych taky nedoporučovala, tenkrát nám řekli že dávají termín pro více rodin zároveň, což mi teda přijde nemorální víc, než vysypat popel kamkoliv jinam.. A kdyby bylo zakázáno mít doma urnu, tak by ji dle mého ani pohřební ústav nemohl vydat, a muselo by to být asi hlídané a musela by se za jejich přítomnosti urna někam uložit.. Nevím jak by jinak chtěli docílit toho, aby urny nebyly doma..
A jinak bych urnu vysypala kam chcete a nikoho bych se neptala..pietní je dle mého vše, co měla daná osoba ráda a pokud chtěla být třeba i na poli, tak ať ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
27.11.15 12:00

Můžu se vmísit s trochu jiným dotazem? Za jak dlouho se vydává urna po kremaci, maminka zemřela koncem srpna, ale nevím jestli jí má tatka už doma ani se ho nechci ptát ani ji vidět :oops: Je to pro nás zatím hodně citlivé téma, děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný