Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
asi vam ted polozim hrozne hloupy dotaz, ale k tomuto tematu nemuzu nikde najit nic konkretniho. Vsechny pisete (u tema porod), ze jste dostaly nalev a popripade, jestli je to moc neprijemne nebo se to da prezit. Ale mohl by mi nekdo napsat jak presne se to provadi? Cili kde, co a jak vam naliji?
A jestli se to da v pohode stihnout si pak dobehnout na zachod?
Dik moc vsem za odpovedi.
Lucie
Luci,
vůbec to není žádná věda. Většinou, alespoň z mé zkušenosti, se to provádí přímo v koupelně a nebo záchody jsou opravdu blizoučku. Zavedou ti trubičku do zadečku a pak už jen lijí teplou vodu- nejsem si přesně jistá teplotu. A to je vše. Vím, že mnoho holek se snaží před porodem vyprázdnit různými preparáty z lékárny, protože mají strach z nálevu. Ale ono to opravdu zas není tak strašné. Byl to jeden z mých největších strachů a nakonec to opravdu vůbec nic nebylo. Ono asi záleží na sestřičce či asistence, která to provádí a jak moc je šetrná. .......pa Sophie
Na www.doktorka.cz je tématu nálevů a klystýrů věnována sáhodlouhá diskuse. Myslím, že když si to přečteš, tvůj strach to snad zmírní, protože je to o lidech, kterří berou klystýry jako běžnou součást očisty těla. Před prvním porodem jsem se toho bála víc než případného nástřihu hráze. Absolvovala jsem obojí a žiju! Myslím, že nálev je opravdu aspoň před porodem z hygienického hlediska (pokud je na něho čas) celkem nutná věc. Navíc jak jsem se tam dočetla, tlusté střevo přímo souvisí nějakými nervovými spojeními s dělohou a urychluje porod a tak se klystýry v průběhu těhotenství nemají podstupovat aby nedošlo k potratu. No, myslím že si, holky, počtete. Místy je to tam debata pro silnější povahy…
Radina + Áčko 21tt
Ahoj, řeknu ti to tak, jak to chceš slyšet.
Už jsem to prodělala třikrát, tak se pokládám za odborníka. Dva jsem dostala před operací. Měla jsem z toho větší strach než z celé narkózy a řezání. Je to tak, že si lehneš na bok, vystrčíš na sestru zadek, ona ti tam vrzne hadičku namazanou vazelínou (nechutný), vůbec to nebolí, a pak do tebe naleje litr teplého roztoku, není to čistá voda, ale to ti může být jedno. Úplně se ti začne nafukovat břicho a máš pocit, že už to nevydržíš a po…, ale vydržíš. Pak ti sestra dá na zadek vložku a hadičku vytáhne a můžeš jít na záchod. Je někde blízko, nepošlou tě o patro výš, neboj se. Na záchodě je to teda zážitek, máš pocit, že přijdeš i o střeva. Až budeš mít pocit, že je konec, tak dej krk na to, že není a nepospíchej ze záchoda. Připadala jsem si trapně, když se ze záchoda začaly ozývat podivuhodný zvuky, nemluvě o tom smrádku. Ale nikoho to tam nezajímá, jsou zvyklí, tak nestresuj.
Další jsem pak dostala před porodem, to už jsem věděla do čeho jdu, ale stejně… Sestra mi dala vybrat, jestli ho chci a já řekla že jo, protože mi to přišlo lepší než na to pak myslet při porodu. Takže neboj, není to tak hrozný a sestry ví, že je ti to nepříjemný, tak se ti to budou snažit ulehčit.
Tak snad jsem ti řekla všechno, cos chtěla vědět. Kdyby tě ještě něco zajímalo, tak se ozvi.
Ahoj Lupre,
ja mam svoj prvy porod este len pred sebou, takze ja budem len teoretizovat. ![]()
V prvom rade, aj ked si tu precitas nazory, ze sa to da prezit alebo zase az tak hrozne to nebolo , nemusis to vobec absolvovat. V porodnici by ti mali dat na vyber - ostatne ide o teba a tvoj porod. Je dobre vypracovat si
porodny plan, diskutovat vo svojej porodnici o nom, najma, ak sa chystas ziadat nieco, co sa bezne v Cechach nerobi, alebo odmietat nieco, co sa bezne robi. Podla popisov porodov inych mamiciek si treba taketo veci vybojovavat a byt velmi dobre scitany v danej oblasti ![]()
Ak nastane nehoda, babatku nehrozi ziadne nebezpecie. Navyse:
1. v maternici (v delohe) polyka plodovu vodu a spat ju vycika,
2. ak je uz v maternici dlhsie, niekedy sa z criev vyluci smolka, co je v podstate prva stolica (obsah criev predtym nez zacne trav.system poriadne pracovat - obsahuje prehltnuty mazok a lanugo)
v obidvoch produktoch to dietatko v maternici plava
Navyse sa rodi v miestach vieme akych, takze mat taketo psychologicke bloky nie je na mieste
3. WHO oznacuje rutinnu aplikaciu klystiru pri prirodzenom porode za skodlivu (pozri si napriklad Sylviine stranky - tehulka.szm.sk v sekcii Zkusenosti a tak , tam sa o tom docitas) a v zahranici klystir neaplikuju (asi si on treba poziadat ak chces, neviem)
Mnohe zeny pred samotnym zaciatkom porodnej cinnosti maju casto nutkanie na velku a dostatocne sa vyprazdnia aj bez takejto drastickej pomoci - ano, je to drasticke a neprirodzene. Napriklad ja som z tych zien, ktore poznali nastup MS podla toho, ze som sa dokonale vyprazdnia. Pri prvych kontrakciach je praca maternice zhodna s tym, co sa deje na zaciatku MS.
Plus, ked dieta postupuje porodnymi cestami, hlavickou tlaci pred sebou obsah criev, ktory vyjde von skor, nez sa porodi hlavicka.
Nehoda pri porode je prirodzena, treba si len odburat psychicke bloky, ze je to nieco, za co sa treba hanbit. Navyse, ak sa stane nehoda vyklystirovanej zene (a ver, ze aj take veci sa stavaju), tak je to ovela neprijemnejsie ako uhladny „bobek“. ![]()
V Holandsku odporucaju najma prvorodickam zaciatok druhej
porodnej doby (teda uz tlacenie)
skusit na WC. Prvorodicky maju druhu dobu 1-1.5hod, takze sa netreba bat, ze by dietatko spadlo do zachoda! Na zachode sme zvyknuti tlacit, a tak hned od zaciatku zena pochyti ten spravny sposob tlacenia - do konecnika. Psychicke bloky su odburane, pretoze na WC je to pre nas prirodzene tlacit. Ako som uz spominala, obsah mamickinych criev, ktory tlaci hlavicka pred sebou, skonci tam, kde ma - v zachode. A tiez je poloha posediacky na zachode na tlacenie pohodlna - porodne stolicky maju vlastne velmi podobny tvar!
Moja kamaratka, ktora rodila pred rokom a pol, popisuje zazitok z klystiru ako úplne naj, naj, najhorší bol klystír!!! Dúfam, že to slovenských gynekologov-porodníkov veľmi rýchlo prejde, lebo to bol najhorší zážitok z celej doby v pôrodnici - cely porodny pribeh najdes tu . ALe kazda sme ina - jej to vadilo, tebe nemusi…
Ak vsak mas pocit, ze chces svojim crevam trosku pomost a aplikacia klystiru sa ti zda neprijemna a drasticka, skus glycerinove cipky, ci domaci mini-klystir
Yal.
Dufam, ze hoci som tu prezentovala nazor viac-menej PROTI klystiru (mne osobne vadi jeho neprirodzenost, drastickost a najma zasah do mojej intimity - vazne mam problem s tym, aby mi cudzia osoba strkala nieco do zadku,
s prepacenim), nik ma za to neukamenuje. Snad ti pestrost nazorov pomoze sa zorientovat, odstranit tvoj strach ci hnus z tejto procedury, ci sa napokon rozhodnut uplne podla seba a stat si za tym.
Maj sa pekne, zelam pekny a pohodovy porod a zdraveho mimiska.
Jana + letne Babatko (24.TT)