Narcistická rodina - terapie?

Anonymní
6.6.23 15:34

Narcisticka rodina - terapie?

Dobrý den, řádu let se potykam s různými bolestmi, které způsobuje narcisticka rodina. Aspoň někteří její členové by snad byli naklonění zúčastnit se nějaké uzdravující terapie celého tohoto celku. Máte, prosím, zkušenost či tip, kde by mohla probíhat úspěšná terapie narcistické rodiny?
Děkuji všem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
327
6.6.23 16:15

Co to je za termín „narcistická rodina“? Nikdy jsem neslyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75684
6.6.23 16:41

Narcis je v poslední době značně inflační termín, a s jarem to nesouvisí. :roll:
Fakt by mě zajímalo, jak si to tak ti lidé představují. :think:
Jakože "mámo, táto, jste narcisové, až to tříská dveřma, brácha taky, takže šupky na terapii "? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76537
6.6.23 16:44
@sirikit píše:
Narcis je v poslední době značně inflační termín, a s jarem to nesouvisí. :roll:
Jakože "mámo, táto, jste narcisové, až to tříská dveřma, brácha taky, takže šupky na terapii "? 8o
:mrgreen: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
6.6.23 17:12
@sirikit píše:
Jakože "mámo, táto, jste narcisové, až to tříská dveřma, brácha taky, takže šupky na terapii "? 8o

Asi tak :) Hlavně nedává smysl, co by si takoví rodiče-partneři mohli v rámci své patologické osobnostní struktury ve vztahu vzájemně nabídnout. Pokud už narcis má partnera s nějak akcentovanou osobností, tak je to skoro vždycky histrionská nebo závislá osobnost. Určitě ne druhý narcis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
6.6.23 17:16

Tak nevím, ale opravdový „Narcis“ žádný problém nemá a na žádnou terapii nepůjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
6.6.23 17:24
@Mosie píše:
Tak nevím, ale opravdový „Narcis“ žádný problém nemá a na žádnou terapii nepůjde…

Tak to záleží na úrovni náhledu, znám takové, kteří na ni chodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13179
6.6.23 17:26
@noiretblanc píše:
Tak to záleží na úrovni náhledu, znám takové, kteří na ni chodí.

Tak to není pravověrnej narcis ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
6.6.23 18:01
@sirikit píše:
:potlesk: :lol:
  • Citovat
  • Upravit
1844
7.6.23 18:22

Tak to se ti, zakladatelko, moc divím, že se „řadu let potykáš s různými bolestmi, které způsobuje narcisticka rodina“ a založíš diskusi s takovýmhle názvem. Divím se proto, že si si nevygooglila nic o narcisovi (když víš, že jimi jsou), nezadala na Emimino tohle slovo do vyhledávače… Pak by ses nás na tohle neptala.

Můj tip: videa na Youtube od Jana Dvořáka (víc než 90) a Petra Kinkora. Tam se také dovíš, jaká „terapie“ narcistické rodiny pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
7.6.23 18:26

Uzdravovat se musi zacit ta osoba, ktera po tom touzi a ta pak muze svym chovanim ovlivnit zbytek rodiny, ale taky musi pocitat s tim, ze to i znamena nektere cleny nadobro odstrihnout. Je to jediny zpusob, jak to trauma prestat prenaset na dalsi generace.

Nutit nikoho jit na terapii nemuzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.23 21:04

Napadlo mě to jako motivace, někdo z rodiny po mně chce něco, na čem mu záleží. A já vím, že by to bylo jen pokračování špatného. Kdybych dala podmínku nebo vyslovila přání terapie, myslíte, že by získal jiný úhel pohledu?

• Citovat
  • Upravit
75684
8.6.23 08:03
@Anonymní píše:
Napadlo mě to jako motivace, někdo z rodiny po mně chce něco, na čem mu záleží. A já vím, že by to bylo jen pokračování špatného. Kdybych dala podmínku nebo vyslovila přání terapie, myslíte, že by získal jiný úhel pohledu?

Vydíráním nedokopeš na terapii ani alkoholika, to nemá smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
8.6.23 09:14
@Anonymní píše:

Nemělo vůbec. Terapie je docela dřina, člověk se o sobě dozví i to co nechce atd.. takže sumasumárum funguje jen u motivovaných lidí a to vnitřně motivovaných. lepší bude, když se naučíš ty odmítat požadavky, o kterých jsi přesvědčená, že jsou škodící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10820
8.6.23 09:21

Rozmohl se nám takový nešvar-narcis… každá kráva matka a vůl otec je narcis :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová