Nerespektující máma

Anonymní
4.6.23 15:07

Nerespektující máma

Ahoj, potřebuju se vypovídat a taky možná radu, jestli nějaká je :-)
S manželem bydlíme 7let u našich, máme dceru, druhé dítko čekáme, máme vlastní patro, ale stýkáme se hodně, vztahy dobré, manželovi to už ale začíná lézt na mozek a máme v rekonstrukci dům hned vedle po babičce, na jinou kapitolu je to, že manželovi se to místo nikdy nelíbilo a není a asi ani nebude tu nikdy úplně spoko, ale to je jak jsem psala na jinou otázku :-)

A teď k dotazu - manželovi (a teď už to začíná i mně) vadí, jak se chová moje máma - na jednu stranu je moc hodná a dost často vyhoví, kdy něco potřebujeme (hlídání atd). Na druhou stranu postrádá takové základy slušného chování a jednání - když pominu, že před dětma jí někdy uletí sprosté slovo (stane se), tak teď jsme řešili situaci: díky tomu, že bydlíme ve stejném domě, tak brácha s dětma jezdí na návštěvu „k nám“, i když my je nezveme, jdou prostě za babi. My jsme nebyli doma, mezitím přijely bráchovy děti a máma jim dala hračky, které jsou naší dcery (konkrétně dost drahé kolo, koloběžku atd) - mně osobně nevadí, že si děti pohrajou, i když manžel na některých věcech dost lpí a zrovna to kolo dceři dost opatruje. Co hlavně muži vadí je to, že babička nezvedla telefon a nezavolala a nezeptala se. Já musím v tomhle stát při muži, i když vím, že to babi rozhodně špatně nemyslela a třeba na ty věci i dávala větší pozor.
Tam je problém asi i to, že prostě bydlíme všichni v jednom domě, věci jsou tak nějak „všech“, nemáme problém něco půjčit atd, muž se ale snaží chovat tak, že se ptá, pokud bere něco, co mu nepatří a totéž vyžaduje od lidí okolo a vadí mu, když na to někdo kydá. A já musím v tomto stát za ním.

Stalo se to už víckrát, a muž začíná mít averzi, protože mu tohle chování prostě vadí. Když se to snažím řešit s babičkou - mamkou, tak ona to absolutně nechápe, proč by se měla ptát nebo volat. Nechci říct, že je jednodušší, ale v některých ohledech ano. Navíc to hned bere skoro jako protiútok a místo toho aby raději mlčela, tak mi odpoví- když tu máte děti manželovy sestry, tak mají vše k dispozici. ANO, ale to jsme doma my, pozvali jsme si je my a my si na ty věci dáváme pozor, případně dovolíme, co ano a co už třeba ne. Takže vidím, že absolutně nechápe, co po ní vlastně chci a proč jsem nepříjemná.
Jsem z toho zmatená, mamka tohle nikdy nepochopí, a jestli ano, tak na týden dva a pak zase odznova, a manžela to vytáčí…řešení je co nejrychleji opravit dům a oddělit ty dva světy, jenže nevím, aby to manžel už neměl přes čáru, dost s tím zápasí.

Máte nějaký tip, jak vysvětlit tyto věci svým rodičům? Aby respektovali nějaká přání? Dlouhodobě? :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4385
4.6.23 15:14

Jak kdyby jsi mluvila o mé matce :lol: té něco řeknu, ona ano, respektuje, ale za pár minut jsme tam, kde jsme byli :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
4.6.23 15:17

Pisu v podobnem pripade uz ponekolikate: za 7 (!!) let bydleni jste nebyli schopni udelat vlastni vchod, vlastni kus zahrady a vlastni klice…
Tak proc si ted stezujes…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
4.6.23 15:19

Věci si někam zamkni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
4.6.23 15:21

Takže prijedou bratrovy děti, tvoje máma vejde do vaseho bytu, kde posbira hračky vaší dcery a ty jim vynese ven? nebo si hrají rovnou u vás doma, když tam nejste?
Nebo je kolo, kolobezka atp..někde venku, že si je děti jen vezmou?
Pokud bych nechtěla, aby mi někdo bral věci, tak si je nekam schovam, aby nebyly tak na ráně.
Jinak to normálně říct-mami, neber nasi dceři ty věci, když tu nejsme..
Jinak nevim, co je ta problém, aby si deti sourozenci prohráli s hračkami, když je nezničí..

• Citovat
  • Upravit
2650
4.6.23 15:26

Pokud nechceš, aby vám něco brali „bez dovolení“, tak je potřeba si to zamknout. Existují třeba takové plechové boudy, co se dají na zahradu a tam ty věci prostě zamkneš.

Jinak rada není. Pokud to někde volné leží a děcka to vidí, tak je jasné, že si s tím chtějí hrát. A proč by vlastně nemohli? Když se s věcí nic nestane.

Chápala bych, kdyby tvoji dceři už rozbili druhé kolo a ani se nesnažili škodu odčinit. Ale jinak prostě smůla no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8477
4.6.23 15:27

Viděla bych to na zamykání těch věcí a nejlépe i vašeho patra, když nejste doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24246
4.6.23 15:27

My to máme stejně, ale máme ty návštěvy každý den( teď se to trochu omezilo po hádce). Co nechceš, aby mělo cizí dítě tak prostě schovat. Nic jiného s tím asi udělat nejde. U nás stačilo říct, že se musí vše uklidit zpět na své místo. Měli s tím problém, takže už na ty hračky dětí tolik nemakají. Do bytu nám teda tchýně nechodí. Takže jde jen o věci co jsou v podstatě venku. A chápu co vám vadí. Nám to taky vadí. Je to takové narušení soukromí a je to velmi nepříjemné. Ale my ty návštěvy máme hodně často. Jednou do týdne bych to neřešila.

U nás je problém, že se dítě nechává k těm hráčkám hezky a neuklidí je na místo. Rodičům je to fuk. Ale už jsme si to vyjasnili aspoň s tím úklidem hraček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5378
4.6.23 15:41
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju se vypovídat a taky možná radu, jestli nějaká je :-)
S manželem bydlíme 7let u našich, máme dceru, druhé dítko čekáme, máme vlastní patro, ale stýkáme se hodně, vztahy dobré, manželovi to už ale začíná lézt na mozek a máme v rekonstrukci dům hned vedle po babičce, na jinou kapitolu je to, že manželovi se to místo nikdy nelíbilo a není a asi ani nebude tu nikdy úplně spoko, ale to je jak jsem psala na jinou otázku :-)

A teď k dotazu - manželovi (a teď už to začíná i mně) vadí, jak se chová moje máma - na jednu stranu je moc hodná a dost často vyhoví, kdy něco potřebujeme (hlídání atd). Na druhou stranu postrádá takové základy slušného chování a jednání - když pominu, že před dětma jí někdy uletí sprosté slovo (stane se), tak teď jsme řešili situaci: díky tomu, že bydlíme ve stejném domě, tak brácha s dětma jezdí na návštěvu „k nám“, i když my je nezveme, jdou prostě za babi. My jsme nebyli doma, mezitím přijely bráchovy děti a máma jim dala hračky, které jsou naší dcery (konkrétně dost drahé kolo, koloběžku atd) - mně osobně nevadí, že si děti pohrajou, i když manžel na některých věcech dost lpí a zrovna to kolo dceři dost opatruje. Co hlavně muži vadí je to, že babička nezvedla telefon a nezavolala a nezeptala se. Já musím v tomhle stát při muži, i když vím, že to babi rozhodně špatně nemyslela a třeba na ty věci i dávala větší pozor.
Tam je problém asi i to, že prostě bydlíme všichni v jednom domě, věci jsou tak nějak „všech“, nemáme problém něco půjčit atd, muž se ale snaží chovat tak, že se ptá, pokud bere něco, co mu nepatří a totéž vyžaduje od lidí okolo a vadí mu, když na to někdo kydá. A já musím v tomto stát za ním.

Stalo se to už víckrát, a muž začíná mít averzi, protože mu tohle chování prostě vadí. Když se to snažím řešit s babičkou - mamkou, tak ona to absolutně nechápe, proč by se měla ptát nebo volat. Nechci říct, že je jednodušší, ale v některých ohledech ano. Navíc to hned bere skoro jako protiútok a místo toho aby raději mlčela, tak mi odpoví- když tu máte děti manželovy sestry, tak mají vše k dispozici. ANO, ale to jsme doma my, pozvali jsme si je my a my si na ty věci dáváme pozor, případně dovolíme, co ano a co už třeba ne. Takže vidím, že absolutně nechápe, co po ní vlastně chci a proč jsem nepříjemná.
Jsem z toho zmatená, mamka tohle nikdy nepochopí, a jestli ano, tak na týden dva a pak zase odznova, a manžela to vytáčí…řešení je co nejrychleji opravit dům a oddělit ty dva světy, jenže nevím, aby to manžel už neměl přes čáru, dost s tím zápasí.

Máte nějaký tip, jak vysvětlit tyto věci svým rodičům? Aby respektovali nějaká přání? Dlouhodobě? :(

Tak si ty věci zavři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
4.6.23 15:46

Pokud nechcete, aby si věci někdo půjčoval, zamykejte si je. Není to Váš dům a Vaše pravidla. To, že cokoli je pro děti a je pro ně dispozici, i když vy nejste doma a není to zamčené, si prostě i návštěva může vzít. Já to chápu, u nás to taky tak chodí a kdyby se protějšek na hlavu postavil, stát za ním nebudu. Neím, proč by zrovna tvoje matka ve svém vlastním domě, měla být šikanována ze strany svého studeného čumáka zetě, jen proto, že ty věci nezamknete a ty jsi prostě submisivní profesionální manželka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
4.6.23 15:47

Dům po babičce, který je hned vedle stávajícího bydlení prodejte a kupte si bydlení někde dál.

Zlepšíš vztah s mužem a ještě maminka nebude moct půjčovat hračky Vašich dětí.

• Citovat
  • Upravit
5683
4.6.23 15:50

No kdyby na miste tve matky byla tva tchyne, to by bylo k nepreziti uplne a zcela jina, hanliva slova by tu byla.

A tvuj chlap na co ceka?! Bud at maka na reko nebo at drzi pusu a krok. A pokud se mu barak po babce nelibi, mate vzdy moznost ho prodat a zaridit se po svem. Ale to byste museli oba ponekud vic hodit ploutvi a to se vam zjevne nechce, a tak je pro tebe nejjednodussi se tu proste vy :poblion: a nadavat na vsechny kolem. Coz je hodne trapny, styd se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
4.6.23 15:57

7 let, píšeš. To jste se moc neposunuli. Budete muset hnout zádelemi a začít něco dělat. Tj. odstěhovat se do svého domku, opatřit si kolem něj plot a zamykací branku nebo ho prodat a odstěhovat se jinam. Řešení se nabízí spousta. Tak si konečně žijte za své a po svém jako většina dospělých lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
4.6.23 18:09

Ono by taky třeba stačilo to říct těm rodičům tech děti, když matka/babi nechápe. Pořídit zámky na kola, zamykat si patro. Sice se babi možná urazí, ale třeba pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
4.6.23 18:14

Já se teda přidám k těm nechápajícím. Jak už bylo řečeno, proč si ty věci neuklízíte tak, aby je návštěvy nemohly používat? Buď domů k sobě nebo do kůlny a dát zámek na kolo? Asi je to mnohem jednodušší než vysvětlovat matce, že sestřenice a bratranci - a logicky přece ne :zed:? - nesmí používat hračky vaší dcery. Já osobně ani nevidím problém na straně tvé maminky, ale spíše manžela. Tvůj manžel využívá výhod plynoucích ze společného bydlení, ale chová se zřejmě dosti arogantně. Několikrát zmiňuješ, jak vzorně stojíš na jeho straně. Ale jsi si jistá, že je to vždy ta správná strana?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová