Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Minulost je minulost
nic z toho nevrátíš! Utno kontakt navždy a jdi dál, co jiného
…
Nevrtej se v minulosti. Nic tím nevyřešíš. Kontakt jsi utnula, u toho zůstaň. ![]()
Soucítím
.
Moje matka jde na to jinak. Nikdo z okolí to neví, protože ona je výborná kamarádka, s ní se pobavíš náramně. Mě před kamarády venku chválí, ale co je doma… Ta mi tak srazila sebevědomí, že jsem se nebyla schopna bavit s lidmi. Byla jsem vždy rudá až na zadku, styděla se, pak jsem se samozřejmě styděla ještě víc, protože jsem lempl, co není schopný dát dohromady jednoduchou větu. Trvalo dlouho, než jsem se z toho dostala.
Dělá takovou tu typickou věc, např: říká, ať jdu dostudovat vš i s mimčem, že mi bude pomáhat. Nevěřím, ona naléhá, přijde s plány. Ok, ok, jdu do toho. Přihlásím se, za týden mám jet prvně do školy a ona začne křičet, co že si to o sobě myslím, že ona má svůj život a jí nikdy nikdo nepomáhal. A ať si to zařídím jak chci, že mi nikdy pomoci nehodlala a nic takového nikdy nenabídla.
Takže asi tak.
Ano, s tou rádoby pomocí je to trefné! ![]()
Jinak mě shazovali rodiče i před lidmi, před rodinou - co jim toho napovídali! Ke každému se chovali trochu jinak, měli různé tváře. Je to pár let, co zemřeli, a já s tím pořád bojuju. Mimo jiné i proto, že příbuzenstvo je ovlivněné. Například budou Dušičky, a jelikož můj sourozenec bojkotuje setkávání se mnou, tak se příbuzenstvo sejde zase asi beze mě. Protože on je přece ten úspěšný, a je mně se chovají někteří, co to ještě neprokoukli, dost hnusně. Jsem už babičkou a myslím, že bych si zasloužila jiny přístup. Zejména když jsem se snažila celé dlouhé roky dávat rodinu dohromady.
Udělala jsi to nejlepší, co jsi udělat mohla, že ses s ní přestala stýkat. Toto, pokud člověk sám nezažije, tak to ani nepochopí. S nimi to je cesta přímo do pekla. Oni ale nedají pokoj ani když se snažíš je nekontaktovat, opravdu je zapotřebí vše ignorovat, to je jedivé východisko, protože jinak by to nezničilo ji, ale tebe, vlastně všechny lidi okolo. Jsou to nemocní lidé a svým způsobem za to nemohou, oni si tu poruchu nevybrali, ale léčit se tato osobnostní porucha moc nedá. Ti lidé vidí jen sami sebe, stále se cítí být oběti, manipulují a nejhorší je, že oni svým lžím i věří…já znám pouze jednu osobu s touto poruchou, ta neustále chodí i na policii, udává všechny okolo, včetně ex partnerů, rodiny a policie už jí nebere vážně, naopak radí ostatním, at se od ní drží dál…dlouhodobé přátelství s těmito lidmi nejde, oni jsou zprvu úžasní, ale ve skutečnosti vy ji vůbec nezajímáte a ve chvíli, kdy se jim svěříte, tak toho využijí. Jen oni se smí s někým rozejít, běda, pokud to uděláte vy, ještě dlouho o nich uslyšíte, oni se mstí, zajímají se o vás…těchto lidí se dá jen těžko zbavit a skutečně dokáží tak vyprovokovat, že se jim sami ozvete a bráníte se a to je chyba, at se děje cokoli, tak se jich zbavíte jenom úplným ignorováním.
Každý den nová diskuse o matce narcisu
kdo nemá matku narcistku, jako by ani nebyl,
pohledej v minulých diskusích,
a jak píší ostatní, nevrtej se v minulosti, k ničemu to není
@Anonymní píše: Více
Škoda že se jí otec nevzepřel, nechal si to líbit a vlastně jí dovolil aby se k vám všem tak chovala. Kašli na to, minulost nezměníš.
@stinga tak proč to komentujete? Kdyz vám to vadí, ze každý o tom píše, tak to ani neotvírejte, když nevíte jaké to je.
přesně tak, naopak by se o tom mělo mluvit, narcity mžeme milovat akorát na dálku, žít se s nimi nedá.
@Marie244 píše: Více
a k čemu je dobré, každý den nová diskuse o matce narcistce? jako mluvit o tom můžete, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete udělat
@stinga tak se tu nese*te a nečtete to! K čemu jsou dobré vaše komenty na lidi, co potřebuji pomoct. Běžte si prudit jinam
@stinga píše: Více
Pokud máš v životě nějakou dobu narcise, není tak jednoduché to hodit za hlavu a jít dál. Následky na psychice jsou velké. A těm lidem pomáhá o tom mluvit, protože v hlavě často znova a znova sklouzávají k myšlenkám na to, že třeba byla chyba u nich, že si to zacházení třeba zasloužili… pomáhá jim to k tomu, aby si dotyčného nepustili zpátky do života.
Pokud si rodiče narcise,,nerozdýchala"- navštiv odborníka
(psychiatr, psycholog, terapeut,…), ten ti třeba pomůže.
Ahoj holky,
mam narcistu matku. Je to šílenost. Celý život nás držela doma, nesměli jsme ven a celý život se musel točit podle ni. Kdyz nekdo něco řekl, dostal bídu. Otce přes 10 let psychicky týrala a zakázala mu vlastni rodinu. Po odstěhování mi došly tak 4 nenávistné dopisy a nechutné lži na moji osobnost. Je to šílené tak žít. Manipuluje všechny. Nejsem s ni dlouho v kontaktu a ani nikdy nebudu. Máte to někdo taky tak? Samozřejmě je toho milion, co nám za život dělala, ale nechci to tu psat. Jak se s tím vyrovnat? Když jakoby takový rodič ze sebe dělá chudáka a manipuluje s rodinou a přitom je největší svině? Dekuji.
Příspěvek upraven 25.10.25 v 18:50