Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nedala by si ani vdechovací analgosedaci? Při gastronomii nosem?
V úplné narkoze asi jen na interně.
Narkoza se běžně nedává. Budeš muset obvolat tobě dostupná pracoviště a zeptat se, uvést důvod atd. Při běžné gastroskopii je přítomen lékař a sestra, ale u tebe by musel být ještě anesteziolog a spousta vybavení.
Nevím.
Ale když jsem byla naposled na kolonoskopii ve VFN v Praze, měli tam na analgosedaci antesteziologa. Gastroskopie je hned vedle, takže chodí klidně tam a zpátky. Předpokládala bych teda, že by tam byla větší šance, skus proto obvolat větší klinická pracoviště.
Nicméně asi počítej s tím, že navzdory diagnoze se tě budou snažit přemluvit na analgosedaci. Jinak ale i ta může být „silnější“ nebo ne, já si třeba z několika (ne všech) kolonoskopií pod analgosedací nic nepamatuji. A i kdyby to bylo tak, tak tam, kde k tomu mají anesteziologa, je asi větší šance na větší utlumení, když je potřeba.
Tak já měla krátkou narkozu u běžného doktora v ambulanci. Má nasmlouvaného anesteziologa, který tam jednou za měsíc chodí kvůli narkozam. Jedině asi obvolat. Měla bys tu napsat město, možná se najde někdo s přímou zkušeností.
Byla jsem na kombinaci gastro a kolonoskopie a narkózu jsem měla. Je naprosto běžné že dávají narkózu i při jednom z těch vyšetření za mírný poplatek. Teda aspoň u nás to je běžné. (Nebyla to soukromá klinika)
@Janli píše:
Zkus fakultku v Olomouci, tam jsou celkem vstřícní.
Ty jo, mojí babičce tam v roce 2000 při gastroskopii řekla sestra: - A žádné navalování
a celkově tam byl nepříjemný doktor, i sestra, tohle, kdyby řekli mně, tak je zdrbu na tři doby a budu si stěžovat, ale tak je to 20 let, třeba se hodně změnilo.
Na gastroskopii jsem byla nedávno, ne tedy v Olomouci a dělali mi to nosem, trochu nepříjemné, ale vydržet se to v pohodě dalo, kdyby mi to dělali pusou, žádala bych oblbovák.
Mám za sebou nedávno gastroskopii, bála jsem se, ale bylo to v pohodě. Do krku střikli sprej s lokálním umrtvením a za dvě stovky jsem si připlatila „oblbovák“. Díky němu jsem to celé prospala, ani nevím, že jsem v sobě měla nějakou hadici. ![]()
Chápu strach, taky jsem ho měla, ať se tam nepozvracím, ale s tou injekcí naprosto v pohodě, nad mé očekávání. Ale vybrala jsem si ordinaci, která má dobré ohlasy - všichni chválili za přístup personálu a byla to pravda.
Akorát ten den nesmíš řídit a doporučuje se mít doprovod.
Ja jsem cetla ze někdy to je úplně cítit i pres oblbovak.
jaky to prosím bylo? Opravdu jsi spala? Hned? Nevedela jsi ani ze ti hadici dali? Kde to dělali prosím?
@Le_lenaz prosím kde ti to dělali? A opravdu v narkoze? Platila jsi za ni?
Já měla analgosedaci při endoskopii slinivky, žlučovodů a okoli. Když jsem se trochu probírala, přidali mi a pak jsem o sobě vůbec nevěděla a to ta hadice byla celkem větší než na gastroskopii a vyšetření trvalo déle. Jen jsem pak musela čekat asi hodinu, až to odezní a musela jsem mít doprovod.
@Alushka.S takže jsi ani nevedela ze ti to dávají do pusy? Necitila jsi nic? A kde to dělali prosím? ![]()
@Anonymní píše:
@Alushka.S takže jsi ani nevedela ze ti to dávají do pusy? Necitila jsi nic? A kde to dělali prosím?
Gastroskopii jsem zvládla bez oblbováku, mám silný dávivý reflex, takže to stalo za to, ale doktor byl fajn a netrvalo to tak dlouho. Tu analgosedaci jsem měla pro endoskopii, to jde taky hadice dolů krkem, to mi dělali na Homolce. A fakt si nic nepamatuju. Jen, že doktorka říkala sestře, ať mi přidá, když jsem se asi začínala probouzet. Spíš jsem tím chtěla říct, že i ta analgosedace může být dostačující, když se udělá dobře a není třeba hned nutné jít do narkózy. Každopádně drzim palce, ať to dobře dopadne a ať seženeš dobré pracoviště.
U paní doktorky Koškové v Ostravě. Spala jsem, vůbec si to nepamatuju. Byla u mě anestezioložka.
Dobrý den prosím může mi někdo poradit kde by bylo možné nebo třeba sam absolvoval gastroskopii v narkoze? Úplné? Jsem lecena na psychiatrii. Mam strašnou paniku a strach z bolesti a celkově všech takových zážitků. Analgosedaci jsem nevydržela ani u zubaře. Zadánku mam.