Nárok na mateřskou ČR

2.6.10 22:47

narok na materskou v CR

Ahoj, mam takovy dotaz ohledne materske.. Ziji v Londyne a pracuji tady uz 6 let. Ted v zari se chceme s pritelem stehovat zpet do Cr a chtely bychom zalozit rodinu. Ale nekde jsem se docetla, ze nemam narok na vyplaceni materske, pokud nemam odpracovano 280 dni (v CR). Nevite nekdo o tom neco vic. dekuji moc vsem za rady a peji krasny den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
IMI
2766
2.6.10 23:06

Myslim, ze mes, pocita se i zamestnani v EU. Nebo to tak snad bejvalo. Zkus se poptat. Do podpory v nezamestnanosti se ti taky pocita prace v cizine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
2.6.10 23:08

ahoj,vim o tom.to je pravda s tim co pises, nebudes dostavat materskou,ale rovnou rodicovsky prispevek, od narozeni ditete,po dobu 4 let (7600kc do 21mesicu) a zbytek 3800kc).nemuzes si vybrat jestli chces na kratsi dobu nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
Lenka76
2.6.10 23:11

no jo vlastne, IMI ma pravdu,pokud si pracovala tady 6let a mas to dolezeny na anglickym jakoby zapoctaku,(uz jsem zapomnela jak se ten formular jmenuje)tak se ti to bude pocitat.ja totiz delala sama na sebe 5let v anglii a to mi vubec v UK nepotrvdili,takze jsem mela smulu.tak to se omlouvam,

• Citovat
  • Upravit
IMI
2766
2.6.10 23:23

Zapoctak je jeden z tech E-formularu, jeden je pro pracak, jeden pro zdr. pojistobnu a jeden pro socialku kvuli duchodu. Vsak oni si vyberou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
2.6.10 23:26

Jo ale nevim, v jakym casovym horizontu musi bejt tech 280 dni nebo kolik odpracovanejch. Navic ne kazdej zalozi rodinu presne na cas. Jestli musis bejt jakoby zamestnana az do nastupu na materskou, to nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.6.10 23:26

Diky moc holky, to by bylo super, kdyby se to pocitalo. Jeste asi vyslu mamu se nekam poptat.. Vim jak to na uradech chodi, jeden rika to a druhy zase to. Nerada bych pak mela tech 7000 mesicne :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2060
3.6.10 08:17

Mne takhle materskou nedali, protoze jsem pracovala posledni 3 roky mimo Cr a neplatila jsem si socialni pojisteni. Nemela bys narok na materskou v Anglii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
3.6.10 08:38

marketa A rodicak ti dali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
3.6.10 10:04

Mě práci v Anglii započítali, ale musela jsem si zažádat (u HM Revenue and Customs) o formulář E301 (myslím :think: ) :wink: Tak si ho sežeň, dokud tam jsi, je to jednodušší než poštou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
3.6.10 10:14

Jak pise Zebra, zazadej o vsechny 3 E-formulare. Tady je odkaz na formular, kterym se o ne zada. muzes 8 tydnu pred odjezdem a poslou to za tebou i na ceskou adresu.
http://www.hmrc.gov.uk/…ca3916.shtml
A tady najdes hromadu uzitecnejch veci
 http://www.pohyby.co.uk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
3.6.10 10:20

Oho, ted ctu, ze snad udajne se E-formulare od 1.5.2010 zrusily a zada si o ne stat sam (tzn. CR). Zkusim pohledat. Jestli je to pravda, tak to bude mazec, pac pri jejich rychlosti to muze trvat i tri mesice :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
3.6.10 10:36

Tak zada si kazdej sam a to formularem CA 3916, jde stahnout na HM Revenue&customs.
Tady je ta cast, ale kdyztak si to nekdo prectete cely, ja na to nemam nervy. :wink:
The foreign authority may, exceptionally, ask you to get one of the following certificates:

* Statement to assist Sickness Benefit claims (known as an E104 until 30 April 2010). This shows the National Insurance contributions you have paid and can assist a claim for sickness or maternity benefits abroad. * Portable Document U1 to assist Unemployment Benefit claims (known as an E301 until 30 April 2010). This shows the amount of National Insurance contributions you have paid and can assist a claim for unemployment benefits abroad. * Full statement of National Insurance (known as an E205 until 30 April 2010).

If the foreign authority asks you for one of these forms, please complete form CA 3916 (PDF 69K) and return it to the address shown on the front. It would be useful if you could send copies of your last pay slip and any P60 certificates you hold with the CA3916 when making your application. This is because it may be necessary to get in touch with the employers you used to work for in the UK before a certificate can be sent.

Please note your claim will be decided using the other country's rules: it will not be decided under UK rules. You should also note that forms U1 and E301 do not give you any automatic right to receive unemployment benefit in another EU country.

Tady je to kompletne http://www.hmrc.gov.uk/cnr/osc.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.6.10 16:51

Diky moc holky, sezenu si vse formulare a snnad to dobre dopadne…
Pro MArketu: narok na materskou bych tady mela, ale my se od brezna snazime o mimco a porad nic.Nejdriv jsme meli prave v planu, ze ja tady otehotnim a pak budu mit materskou z Anglie, jezne se to zatim nejak nedari a my tady zase nechceme zustavat dalsi rok. NO tak jsem si rikala, ze se proste v zari seberem a pojedem do CR, ale kamoska mi pak rikala, ze bych musela nejdriv odpracovat tech 280 a pak az bych mela narok…
Mejte se krasne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
16.6.10 22:23

Ahojky, myslím že se pro nás, co pracujeme v zahraničí všechno od 1.5. změnilo:-( nevím přesně rozdíl mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem,ale myslím,že máme nárok jen na porodné.Nestačí jim, že tam máš trvalý bydliště, musíš prokázat,že někde pracuješ, ale jak dlouho tam musíš být zaměstnaná, to nevím.....Pokud neprokážeš, že tam pracuješ nebo jsi vedená na pracáku,tak ti nic nedají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí