Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,najdou se maminky v Praze čekající nebo mající dítě s francouzem? Ráda bych se s někým podělila o zkušenosti a frankofonní výchovou v ČR.Tak se ozvěte! ![]()
Ahoj, no ja sice mimco jeste nemam a bydlim v Londyne, ale pritel je Francouz a o mimco se snazime a planujeme se prestovat do Prahy… Tak snad se nam to brzy povede
… Pak bychom se mohly sejit na kafe ![]()
Ahojky, no to je fajn že se někdo ozval
a kdy plánujete přesun do Prahy? Nám se před týdnem narodil syn a určitě bych uvítala vídat se s někým v Praze kdo taky bude řešit dvojjazyčnou výchovu.
Ahoj, cekám miminko taky s francouzem, termín mám v polovině prosince.Jsme z Prahy 10. Jsem na tu dvoujazyčnou výchovu zvědavá. Partner mluví docela dobře česky, ale akcent má silný, spolu mluvíme spíše česky a někdy fr. Takže spíše pro něj to bude změna.Chtěla bych si o tom třeba i něco přečíst, nemáš nějaký tip na nějakou knihu, zatím jsem nic nenašla.
Ahojky!
mám knihu „Bilingvní rodina“ od autorů Edith Harding-Esh a Philip Riley. Je to docela vědecká studie ještě jsem to nepřečetla celé ale je to hodně zajímavé,jsou tam příklady rodin a různých jazyků. U nás to je tak že já na malého mluvím česky a přítel francouzsky,je to asi nejpřirozenější přístup. I když malému je teprv 6 týdnů takže tohle začnu řešit až později
a co dělá partner v Praze? Pracuje tu? Jak se naučil česky?
Ahoj, jsme s manzelem cesi. Nedavno jsme se prestehovali z Francie do Cech. Ve Francii jsme zili 10let. Mam dve deti, 3.5 letou dceru, ktera tam chodila do skolky a 5ti mes syna. Oba dva jsou narozeny ve Francii. Rada bych poznala frankofonni rodinu k spolecnym vyletum, navstevam. Bydlime nedaleko Prahy. Jestli ma nekdo zajem, ozvete se. Radi by jsme nasli francouzske kamarady pro nase deti ![]()
Ahoj, rada bych ozivila tuto diskusi. Muj manzel je Francouz, mame spolu 15 mesicniho syna a bydlime v Praze. Take bych chtela poznat jine frankofonni rodiny v Praze, obcas se sejit s detmi a podelit se o zkusenosti… Pokud mate nekdo zajem, ozvete se.
Ahoj,
muj muz je Francouz a ja z Prahy, mame spolu dve deti. Muj muz nemluvi moc cesky, vlastne vubec
, takze doma mluvime francouzsky. S detmi mluvim cesky a s tatinkem mluvi francouzsky. Vubec zadny problem to pro ne neni, je to prirozene, ze mluvi obema jazyky. Starsi dite ted pujde do normalni ceske skoly. Resime ted, jak zajistit, aby se take naucil dobre psat a cist ve francouzstine. Zatim nevim, mozna soukromy ucitel… Kdyby nekdo vedel o kurzech pro frankofonni deti, bylo by to fajn.
ahoj
no a nepřemýšleli jste o Lycée Francais na Praze 5? ![]()
http://www.lfp.cz/spip.php?…
ahojky, chvilku ano, ale nakonec jsme se rozhodli pro ceskou skolu. Nekolik duvodu - stoji to dost penez a je to pro nas trochu z ruky. Dalsi duvod je asi ten, ze jsme nechteli, aby nase deti byly obklopene ve skole „jen“ ve francouzskym prostredim. Libil by se mi nejaky jazykovy krouzek pro frankofonni deti. Napriklad na Fr Institutu maji kurzy francouzstiny pro deti, ale to je pro takove deti, ktere francouzsky vubec neumi.
helena0 píše:
ahojky, chvilku ano, ale nakonec jsme se rozhodli pro ceskou skolu. Nekolik duvodu - stoji to dost penez a je to pro nas trochu z ruky. Dalsi duvod je asi ten, ze jsme nechteli, aby nase deti byly obklopene ve skole „jen“ ve francouzskym prostredim. Libil by se mi nejaky jazykovy krouzek pro frankofonni deti. Napriklad na Fr Institutu maji kurzy francouzstiny pro deti, ale to je pro takove deti, ktere francouzsky vubec neumi.
No taky jsem uvažovala podobně jako Ty. Nechci své dítě „vykořenit“ tím že ho uzavřu v ČR do francouzské školy
naštěstí je tohle ještě daleko, Adámkovi je teprve 19měsíců
uvidíme jaké budou možnosti za cca 5 let ![]()
Tak to mas jeste casu dost
.
A doma mluvite jak? Myslim, ze to je super, ze deti mluvi obema jazyky. Samozrejme, lip mluvi cesky, ale francouzsky zaklad maji dobry. Kdyz s nimi muz mluvi fracnouzsky, neni to jen o jazyku: je to i uceni se o jine kulture, jine pisnicky, pohadky na DVD, jine vyrazy. Jezdite nekdy do Francie?
Doma mluvíme francouzsky. Já na syna česky,partner na syna francouzsky,ale já s partnerem jen francouszky
ve Francii jsem od porodu nebyla,ale chystáme se v květnu. Partnerova rodina jezdí občas za námi
vždycky po nich chi aby dovezli knihy,CD nebo zvukové hračky ve francouzštině, prostě něco co tu nekoupím. Adámek už začíná dost komunikovat,zatím teda jednoslovně max. dvouslovně,ale je hezky vidět že na mě česky a na tatínka spíš francouzsky nebo svojí hatmatilkou
Ty na děti mluvíš česky? Manžel umí česky? ![]()
ahoj, taky cekam dite s francouzem, jsem na to celkem zvedava, ty maly deti co sislaj francouzsky mi prijdou dost roztomily ![]()