Nárok na nástup do MŠ

1435
15.6.12 10:36

nárok na nástup do MŠ

Dobrý den,
měla bych dotaz, jestli mi musí přijmout syna do MŠ po dovršení tří let. Sama nastupuji do zaměstnání kde jsem pracovala 10 let. Při zápisu mi ho nepřijali ani v jedné ze dvou MŠ. Děkuji všem za radu :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4387
15.6.12 10:39

Nemusia…keby museli, tak to by bolo pre nas matky moc jednoduche :lol:. Musia ho prijat az posledny rok pred nastupom do skoly…inak nie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
15.6.12 10:40

Ne nemusí, mají povinnost ho vzít až rok před nástupem do školy.

• Citovat
  • Upravit
24320
15.6.12 10:41

Nemusi. Musi az rok pred nastupem do skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
15.6.12 10:42

Bohužel povinnost nemají :-( Povinně musí dítě rok před nástupem so školy. Takhle mi to aspoň řekli ve školce, taky řeším takový problém, ale já bych potřebovala, aby malou vzali ještě před dovršením 3 let a to u nás je jen jedna taková školka. Musíme čekat jestli se uvolní místo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1435
15.6.12 10:42
@Monika123 píše:
Nemusia…keby museli, tak to by bolo pre nas matky moc jednoduche :lol:. Musia ho prijat az posledny rok pred nastupom do skoly…inak nie.

to je to čeho se bojim. práci mam ale na to abych platila 8000 měsíčně za soukromou a ještě pouze 4dny v týdnu na to nemam. tudíž jestli to dobře chápu tak mi stát neumožní jít pracovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
15.6.12 10:44
@Monika123 píše:
Nemusia…keby museli, tak to by bolo pre nas matky moc jednoduche :lol:. Musia ho prijat az posledny rok pred nastupom do skoly…inak nie.

přesně tak nemusí a dle mých zkušeností nejspíše nepřijmou. Dceři bylo v listopadu 2011 3r a musela jsem dát výpověď a jsem doma. Jako opakovanou žádost mi dceru letos do školky vzaly.
Ze zákona berou povinně jen poslední rok před školou.
Takhle je to unás:

Na přijetí dítěte do mateřské školy není právní nárok s výjimkou dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky.
Kritéria přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání:
1.
Trvalý pobyt zákonných zástupců dítěte na území městské části Praha 10

2.
Děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky

3.Sourozenci dětí, které již danou mateřskou školu navštěvují

4. O přijetí ostatních dětí rozhoduje ředitel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1435
15.6.12 10:44
@Januliiik píše:
Bohužel povinnost nemají :-( Povinně musí dítě rok před nástupem so školy. Takhle mi to aspoň řekli ve školce, taky řeším takový problém, ale já bych potřebovala, aby malou vzali ještě před dovršením 3 let a to u nás je jen jedna taková školka. Musíme čekat jestli se uvolní místo :roll:

taky čekáme, měli tu u nás otvírat v ZŠ nultý ročník a tím se mělo 5 míst v MŠ uvolnit ale bohužel neotevřeli. tak ted čekam zda nějaké dítko nenastoupí. Jsme první pod čarou tak mi nezbývá než se modlit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
15.6.12 10:45

Proč by museli??Nemusí.
Musí přijmout dítě rok před nástupem do školy. JInak ne

• Citovat
  • Upravit
Naima
15.6.12 10:49

Bohužel, pokud ti dítě nevezmou, musíš to řešit soukromou školkou, soukromým hlídání atp.

• Citovat
  • Upravit
4387
15.6.12 10:50
@ladynka1 píše:
to je to čeho se bojim. práci mam ale na to abych platila 8000 měsíčně za soukromou a ještě pouze 4dny v týdnu na to nemam. tudíž jestli to dobře chápu tak mi stát neumožní jít pracovat. :nevim:

Ano stat ti nepomoze, ale zas si mala vyhodu, ze v CR mozes byt s dietatom tak dlho doma…to ine staty neumoznuju.
No ja uz som sa zmierila s tym, ze ked nastupim do prace, tak sa v podstate moj prijem nezlepsi ako mam na rodicovskej…pretoze takmer vsetky naviac zarobene peniaze pojdu do skolky.
Preco iba 4 dni? Mas pracu na 4 dni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
15.6.12 13:10
@Monika123 píše:
Ano stat ti nepomoze, ale zas si mala vyhodu, ze v CR mozes byt s dietatom tak dlho doma…to ine staty neumoznuju.
No ja uz som sa zmierila s tym, ze ked nastupim do prace, tak sa v podstate moj prijem nezlepsi ako mam na rodicovskej…pretoze takmer vsetky naviac zarobene peniaze pojdu do skolky.
Preco iba 4 dni? Mas pracu na 4 dni?

a kde jsi vzala, že jinde být s dítětem doma nemůžeš než v čr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9216
15.6.12 18:33

Můžeš, ale zadarmo :mrgreen:
Mateřská tak dlouho je fakt asi jen u nás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
15.6.12 18:37

Tohle je podle mě postavené na hlavu- dítě, jehož matka nastupuje do práce by měla mít přednost. Soukromé školky jsou fajn ale nakonec ti, kteří je nejvíce potřebují na ně nemají :nevim:

• Citovat
  • Upravit
stazinka09
15.6.12 18:54

@ladynka1
Tak to jsem v podobné situaci. Navíc mě ředitelka MŠ informovala o tom, že nepřijetím/přijetím dítěte je uzavřeno správní řízení. Potom ona už může vzít v podstatě koho chce, není vázána kritérii, která měla ve správním řízení. Takže to kolikátá je dcera pod čarou je úplně jedno. Tak to mě skoro rozbrečela, já se do práce vrátit musím, jinak přijdu o místo a jsem samoživitelka. Situaci jsem ji vysvětlila, dítě jsem měla sebou. Nakonec mi slíbila, že já budu první na koho se budu obracet, pokud se místo uvolní. Údajně se jim to stává. Naštěstí ona mi otevřeně přiznala, že kdyby záleželo jenom na ní tak by zaměstnanost rodičů zohlednila, ale měla to zakázané jako diskriminační kritérium. Kritéria byla pouze věk a trvalé bydliště.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin