Nárok na PPM pro muže
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Nechápu, na co se ptáš…
Ten, kdo od zaměstnavatele pobírá PPM, nesmí pro toho samého zaměstnavatele pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na tohle bych se zkusila zeptat na úřadě, osobní zkušenost s tím ještě nikdo mít nebude, do teď stačil jen jeden den mateřské a ten den bylo dítě oficiálně předaný do péče otce = staral se o něj on
Ale jak to bude od novýho roku, to netuším… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No od nového roku by mělo stačit, že otec má nárok (těch 280dní nemocenského pojištění za poslední dva roky) a tím si matka může volit délku rodičáku (asi to bude i nějak omezené výdělkem???).
Tzn - bude stačit nějaký papír (zřejmě), kde zaměstnavatel otci potvrdí, že nárok na PPM má, ale nemusí na ni fakticky nastoupit, jako teď. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní píše:
On je OSVČ.Zapomněla jsem dodat
A platí si nemocenské pojištění?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní píše:
On je OSVČ.Zapomněla jsem dodat
to je jedno - prostě pokud pobírá PPM, tak nesmí pracovat - resp. OSVČ nesmí vystavovat faktury atd… pokud by měl obchod, musel by tam mít prodavačku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dokážu jen poradit s tím, že pokud je OSVČ, tak musí mít hrazeno nemocenské pojištění, aby měl nárok na PPM. Ale jak to čerpá a kdy to nevím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pipet píše:
No od nového roku by mělo stačit, že otec má nárok (těch 280dní nemocenského pojištění za poslední dva roky) a tím si matka může volit délku rodičáku (asi to bude i nějak omezené výdělkem???).Tzn - bude stačit nějaký papír (zřejmě), kde zaměstnavatel otci potvrdí, že nárok na PPM má, ale nemusí na ni fakticky nastoupit, jako teď.
manžel právě včera byl na sociálce (dělali jsme převod na něj a na mě ještě letos, aby se to stihlo za starejch podmínek) a tam mu říkali, že od příštího roku by stejně na mateřskou musel a dokonce na těch 7 dní… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kate02 píše:Pipet píše:manžel právě včera byl na sociálce (dělali jsme převod na něj a na mě ještě letos, aby se to stihlo za starejch podmínek) a tam mu říkali, že od příštího roku by stejně na mateřskou musel a dokonce na těch 7 dní…
No od nového roku by mělo stačit, že otec má nárok (těch 280dní nemocenského pojištění za poslední dva roky) a tím si matka může volit délku rodičáku (asi to bude i nějak omezené výdělkem???).Tzn - bude stačit nějaký papír (zřejmě), kde zaměstnavatel otci potvrdí, že nárok na PPM má, ale nemusí na ni fakticky nastoupit, jako teď.
No já jsem z toho, co se píše, pochopila, že by právě na mateřskou nemusel přímo nastoupit, že v tom je to zjednodušení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pipet píše:kate02 píše:No já jsem z toho, co se píše, pochopila, že by právě na mateřskou nemusel přímo nastoupit, že v tom je to zjednodušeníPipet píše:manžel právě včera byl na sociálce (dělali jsme převod na něj a na mě ještě letos, aby se to stihlo za starejch podmínek) a tam mu říkali, že od příštího roku by stejně na mateřskou musel a dokonce na těch 7 dní…
my jsme to tak původně pochopili taky, tak jsme včera po tom, co mu tam řekli, na to koukali jak z jara…
právě jsme řešili, jestli se na to už letos nevykašlat a neudělat to příští rok jednodušeji… Tak mě tohle docela překvpailo… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM
Mě jde hlava kolem s PPM a rodičákem, já dělala roky a do letošního října na DPP, takže nemám splněné účast na nemocenském poj. Ale otec dítěte má, prý se dá délka rodičáku určit i dle jeho splněné účasti na nem. poj., ale PPM nevím… jsem teď v evidenci UP, přítel pracuje, může tedy on zažádat o PPM?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanaSLachta a tak může, ale musel by mít ochotného zaměstnavatele aby mu napsal jinou smlouvu, protože nemůže pracovat na smlouvu, na kterou by bral PPM
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muž chce měnit zaměstnání, jezdí na turnusy na druhou stranu republiky, chce být už doma. Je teda možné, aby dal výpověď, nastoupil na PPM a za těch 7 dní měl jinou práci? Kdo to pak dobere do porodu? A pak si budeme moci svolit délku rodičovské dovolené? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máte některá zkušenost z čerpáním PPM otcem??Jak to v reálu funguje.Nechápu jestli se teda o dítě musí starat pořád nebo jen těch 7 dní a pak pobírá PPM on a já jsem vedená na ÚP.