Nárok na rodičák při pobytu mimo ČR (i mimo EU)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Na stránkách MPSV.CZ píšou k dávkám SSP (a tedy i k RP) toto:
„Nárok na dávky má pouze fyzická osoba a s ní společně posuzované osoby, které jsou hlášeny k trvalému pobytu na území České republiky, a občané Evropské unie, krytí Nařízením Rady (EEC) 1408/71 a 1612/68. U cizince se za trvalý pobyt na území České republiky považuje pobyt po uplynutí 365 dní ode dne hlášení k pobytu. Do doby 365 dnů pobytu na území České republiky se nezapočítává doba, kdy je osoba žadatelem o udělení azylu ubytovaným v pobytovém středisku Ministerstva vnitra. Dávky státní sociální podpory náleží rovněž dalším, v zákoně o SSP uvedeným osobám, které nemají na území České republiky trvalý pobyt.“
Trvalý pobyt tu máš, tak nevím, proč ti to neuznali. Zkus se obrátit na vedoucí úřadu, pod který spadáš, nebo přímo na ministerstvo. Nebo možná budou vědět holky (J.a.n.i1, mag), já jsem tohle ještě nikdy neřešila.
Příspěvek upraven 21.12.11 v 21:47
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud vim tak narok neni pouze pokud zijes v jine zemi EU,coz u Tebe neni,aspon tak to bylo vysvetlovano v jinych debatach,pokud se ovsem neco nezmenilo
- Citovat
- Upravit
Pokud žiješ mimo EU, tak bys nárok mít měla, nárok není pouze pokud byste žili někde v rámci EU. Takže bych se jich moc neptala, vyplnila všechny papíry, okopírovala OP (tvůj i manžela) a RL dítka (musíš mít tedy vyřízený český) a celé to nechala mamkou hodit na podatelnu. Akorát rozhodnutí mám pocit posílají doporučeně (doufám, že ne do vlastních rukou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a jak to má manžel s zaměstnavatelem/daněma. Kdyby v čr tak bych jednoduše nepsala místo pobytu mimča a bylo by…
Příspěvek upraven 21.12.11 v 22:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Pokud žiješ mimo EU, tak bys nárok mít měla, nárok není pouze pokud byste žili někde v rámci EU. Takže bych se jich moc neptala, vyplnila všechny papíry, okopírovala OP (tvůj i manžela) a RL dítka (musíš mít tedy vyřízený český) a celé to nechala mamkou hodit na podatelnu. Akorát rozhodnutí mám pocit posílají doporučeně (doufám, že ne do vlastních rukou).
Plně souhlasím a to doručování by vyřešila datová schránka, nebo doplnit ještě o plnou moc a zplnomocnit maminku k zastupovíní před úřadem včetně zasílání pošty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak my to máme takto. Oba jsme češi-. Po škole jsem pracovala jako zaměstnanec, pak jako OSVČ. Momentálně žijeme taky v zahraničí, dáli se to tak nazvat. Rakousko a Slovensko. Nicméně, přestože jsem taky platila, už neplatím a mateřskou i rodičák má vyplácet stát ve kterém NYNÍ odvádíme já nebo manžel daně. Na Slovensku je to necelých 200 Euro a ČR mi bude doplácet zbytek na co bych měla nárok u nás. U nás bych měla okolo těch 7tisíc na Slovenský dostanu necelých 5, takže zbytek mi bude chodit z ČR. Pokud by mi na slovensku nepřiznali rodičák, musí mi to vyplácet ČR. V rakousku to bylo jiné. Tam jsme si to zvolili na rok, takže mi chodilo 25tisíc měsíčně a ČR nedoplácela.
- Citovat
- Upravit
j.a.n.i1 píše:
Akorát rozhodnutí mám pocit posílají doporučeně (doufám, že ne do vlastních rukou).
v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Caty píše:
Tak my to máme takto. Oba jsme češi-. Po škole jsem pracovala jako zaměstnanec, pak jako OSVČ. Momentálně žijeme taky v zahraničí, dáli se to tak nazvat. Rakousko a Slovensko. Nicméně, přestože jsem taky platila, už neplatím a mateřskou i rodičák má vyplácet stát ve kterém NYNÍ odvádíme já nebo manžel daně. Na Slovensku je to necelých 200 Euro a ČR mi bude doplácet zbytek na co bych měla nárok u nás. U nás bych měla okolo těch 7tisíc na Slovenský dostanu necelých 5, takže zbytek mi bude chodit z ČR. Pokud by mi na slovensku nepřiznali rodičák, musí mi to vyplácet ČR. V rakousku to bylo jiné. Tam jsme si to zvolili na rok, takže mi chodilo 25tisíc měsíčně a ČR nedoplácela.
Jojo, tohle jsou pravidla, která platí v rámci EU ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
Akorát rozhodnutí mám pocit posílají doporučeně (doufám, že ne do vlastních rukou).
To lehce vyřeší zvolení zástupce pro správní řízení. Prostě plná moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
Pokud je to pouze doporučeně (což tedy nevím) tak to v místě bydliště musí vydat komukoliv kdo otevře.
Jak je to s dopisy do vlastních rukou nevím, jestli se na ně vůbec dá dá bláznivá „karta příjemce“ vůbec uplatnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:mati píše:To lehce vyřeší zvolení zástupce pro správní řízení. Prostě plná moc.j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
A to stačí klasická ověřená plná moc? A musí tam být uvedeno konkrétní správní řízení?
I když ta datová schránka je asi jednodušší
a to by teoreticky mělo stačit i naskenovat OP a RL a poslat to taky tak, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:mag píše:A to stačí klasická ověřená plná moc? A musí tam být uvedeno konkrétní správní řízení?mati píše:To lehce vyřeší zvolení zástupce pro správní řízení. Prostě plná moc.j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
I když ta datová schránka je asi jednoduššía to by teoreticky mělo stačit i naskenovat OP a RL a poslat to taky tak, ne?
mŮŽE BÝT NEOVĚŘENÁ, STAČÍ PROSTÁ PLNÁ MOC.
A u datovky by to mělo stačit naskenovat a poslat, přemýšlím, jestli tam nemusí být konverze dokumentu, to ale asi platí pro výstup.
Příspěvek upraven 21.12.11 v 22:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:mati píše:Pokud je to pouze doporučeně (což tedy nevím) tak to v místě bydliště musí vydat komukoliv kdo otevře.j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
Jak je to s dopisy do vlastních rukou nevím, jestli se na ně vůbec dá dá bláznivá „karta příjemce“ vůbec uplatnit.
zrovna mi ten dopis leží na poště a v místě doručení ho opravdu nedali… jestli na tu jejich kartu teprve uvidím, tvrdí že jo, tak uvidím. Nebo se jim vrátí zpět a příští rok si můžu zajít „nahlédnout do spisu“ a snad kopii ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:j.a.n.i1 píše:zrovna mi ten dopis leží na poště a v místě doručení ho opravdu nedali… jestli na tu jejich kartu teprve uvidím, tvrdí že jo, tak uvidím. Nebo se jim vrátí zpět a příští rok si můžu zajít „nahlédnout do spisu“ a snad kopiimati píše:Pokud je to pouze doporučeně (což tedy nevím) tak to v místě bydliště musí vydat komukoliv kdo otevře.j.a.n.i1 píše:v místě bydliště/doručení to nikomu jinému nedají, ale na „kartu příjmce“ či jak se to jmenuje od pošty to vydají - včerejší info na poště
To je divný, protože pokud není určený do vlastních rukou, tak dle podmínek pošty ho opravdu mají dát dalším osobám v místě bydliště. Včera jsem přebírala dop. dopis pro tchána.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky, s manželem jsme oba Češi. Manžel před rokem dostal práci v Izraeli, kde nyní pracuje. V červnu jsem v Izraeli porodila. Do té doby jsem pracovala v ČR, odváděla jsem zde daně a v dubnu nastoupila na řádnou mateřskou. Maminka teď za mě chtěla vyřídit rodičák a paní na úřadě jí řekla, že i když mám trvalé bydliště v ČR, tak pokud pobývám v zahraničí, rodičák nedostanu. Máte s tím některá zkušenost? Já jsem čech, manžel taky, celé roky jsem státu sypala peníze a teď, když potřebuji peníze já od něj, tak se o mě nepostará jen proto, že místo toho, že si válím šunky na gauči v Praze, tak sedím na gauči v Tel Avivu???