Nárok na proplacení dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nárok na proplacení dovolené
Zdravím všechny,
prosím Vás o radu…
7. ledna 2013 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a z roku 2012 jsem nevyčerpala 10 dní dovolené. Mzdová účetní mi řekla, že mi ji proplatí až po skončení MD. Já bych ale ještě chtěla vědět zda mám nárok na proplacení dovolené i za rok 2013? Podle zákona (jestli jsem to správně pochopila) bych měla dostat proplacenou celou dovolenou i za rok 2013.
Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Mas narok, ale nikoliv na proplacení, ale na čerpání, tzn. písemně pozadej zaměstnavatele o čerpání celé dovolené ihned po skončení mateřské a az pak navazne nástup na rodicak (s rodicovskym příspěvkem nesouvisí).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok za rok 2013 máš… po dobu mateřské… a záleží asi na domluvě, znam případy kdy dovolenou čerpali při přechodu na rodičák a i případy kdy jim to zaměstnavatel proplácet. Předpokládam že máš smlouvu na neurčito.
- Citovat
- Upravit
Ano, pokud máš odpracováno 60 dní v dalším roce ( v tom se počítá PPM),máš nárok na plnou výši nové dovolené. Musíš požádat o čerpání staré a nové dovolené hned po ukončení MD(ve skutečnosti proplacení)Také jsem to tak měla, po skončení řádné dovolené, jsem nastoupila na RD.Jen nevím, jestli nejsou od toho 1.1.2012 v tomto nějaké změny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na dovolenou za daný rok máš, pokud jsi měla ten rok alespoň 60 dní práce nebo MD než jsi nastoupila na rodičák.
Takže ano, máš nárok na 20 (příp 25) dní.
Není to jakoby proplacení, ale „vybrání“ dovolené, což ale pro tebe neznamená nic jiného, než že ti prostě pošlou prachy za počet dní dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@fuggies nárok na dovolenou máš. Já jsem nastoupila na MD 23.12.11 a taky mi proplatili dovolenou z roku 1012. Je to tak, že po skončení MD začneš vybírat dovolenou, ale při tom už můžeš čerpat i rodičák, ale nemusíš. Kamarádka si nechala vyplácet jen dovolenou a rodičák si nechala vyplácet až o něco dýl, aby jí těch 220000 vypláceli delší dobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@fuggies ahoj, nárok bys mít měla… já jsem po skončení MD písemně zažádala zaměstnavatele o čerpání dovolené (to znamená, že na ní jakoby budeš - píšu jakoby, protože jsi stejně doma a zaměstnavatel ti ji proplatí). Po skončení této dovolené nastoupíš na rodičák. Příklad: 13.2. mi končila MD a od 14.2. jsem měla RD. Takhle to bylo pro pracák, který RD vyplácí a zaměstnavateli jsem napsala žádost o čerpání dovolené na zotavenou od 14.2. do… (já měla nárok na 21 dní) a po uplynutí této dovolené žádost o čerpání RD do věku 3 let dítěte. snad je to srozumitelné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@fuggies nárok máš, jsem teď v úplně stejné situaci, jenže mzdová účetní mého zaměstnavatele a personální oddělení se se mnou dohadují, že mám nárok jen na poměrnou část. Už jsem jim předložila dva právní posudky a bojím se, že to budu muset řešit stížnosti přes inspektorát práce
a to jsem měla vždycky super vztahy se zaměstnavatelem…no ale o ty peníze se připravit nenechám…přikládám příslušné paragrafy Zákoníku práce, třeba to někomu pomůže:
Podle § 212 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce platí, že
zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž
zaměstnavatelikonal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce,
přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže
pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
Podle § 348 odst. 1 zákoníku práce se za výkon práce se považuje doba, kdy
zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci, s výjimkou doby pracovního
volna poskytnutého na žádost zaměstnance, bylo-li předem sjednáno jeho
napracování, a doby, po kterou byla práce přerušena pro nepříznivé
povětrnostní vlivy., tj. i mateřská dovolená
Podle § 217 odst. 5 zákoníku práce Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele
o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení
mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené
tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do
doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je
zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
Podle § 223 odst. 1 zákoníku práce platí, že dovolenou zaměstnankyně,
kterou vyčerpá podle § 217 odst. 5 zákoníku práce před nástupem rodičovské
dovolené, není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené
krátit.
Držím palce ať nemáte takové trable jako já!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj nevíte někdo, jestli teda po mateřské můžu čerpat dovolenou a pak až nastoupit na rodičák??? nebo to musí běžet souběžně??? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eugiinka píše:
Ahoj nevíte někdo, jestli teda po mateřské můžu čerpat dovolenou a pak až nastoupit na rodičák??? nebo to musí běžet souběžně???
můžeš tak i tak
může to běžet souběžně, můžeš mít dovolenou a pak rodičák
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eugiinka píše:
Ahoj nevíte někdo, jestli teda po mateřské můžu čerpat dovolenou a pak až nastoupit na rodičák??? nebo to musí běžet souběžně???
Musí ti to navazovat. Nejdříve vyčerpáš dovolenou řádnou a pak nastoupíš na dovolenou rodičovskou. Příspěvek můžeš pobírat už při čerpání dovolené na zotavenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky
mohu se přidat do diskuze? Potřebovala bych radu…nastupuji na dva týdny na neschopenku a poté rovnou přejdu na mateřskou…zbývají mi 2 směny dovolené za odpracovanou dobu…je zaměstnavatel povinen mi zbylé směny proplatit, když už si je nemohu vybrat? A případně, prosím, kdy? Ještě bych měla jeden dotaz…mateřská mi bude končit v lednu a slyšela jsem, že během mateřské mi normálně naskakuje nárok na dovolené, o jejíž proplacení musím na kondi mateřské požádat…je to tak? Máte s tím prosím nějaká zkušenost? Na netu jsem to hledala v zákonech, ale čert se v tom vyzná
předem moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenny27 dovolenou, která ti zbývá, můžeš vyčerpat po konci mateřské (požádáš písemně zaměstnavatele). Nárok na dovolenou za příští rok nemáš, protože bys musela odpracovat alespoň 60 dní (počítá se do toho i mateřská). To ale nestihneš, pokud ti mateřská končí v lednu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terezz děkuji moc za info
no, já myslela nárok na dovolenou, kterou teď do konce roku 2013 nevyčerpám, jsem z toho chytrá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenny27 letos máš nárok na celou dovolenou, takže to, co nemáš zatím vybráno, si můžeš vyčerpat po mateřské příští rok
- načítám...
- Citovat
- Zmínit