Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, máme doma rok papouška..věnujeme se u, děti si sním povídají a není skoro vůbec sám, i přesto si začal trhat peří
nemůžete mi někdo poradit co s tím. na veterině mi řekli, že má deprese.. ale z mého pohledu to není reálné
máte někdo zkušenost?
![]()
@Iwak pokud nemá parazity,tak příčina bývá opravdu psychická. Začnou to dělat z nudy,nebo i naopak,když nemají dostatek klidu,jenže pak se jim to,,zalíbí" a dělají to jako zlozvyk. Je to strašně těžké. Jestli můžu doporučit, najděte si na internetu p. Milana Bártla,je to velký chovatel papoušků a já jsem s ním některé veci také konzultovala.
@Iwak psychika. Není něco v nepořádku? Třeba není sám, když jste v práci a děti ve škole? Oni to dost špatně nesou. Kamarádka má Aru z azylu a uz 10 let nemá peří. I při nejlepší péči a opakované návštěvě veta se furt škube. Jinak můžete zkusit spreje, někomu zaberou, nekomu ne.
Cely rok byl v klidu, ted najednou proste jako kdyby se zblaznil
dekuji za radu.. je to tezke, mame ho jako clena rodiny a nevime jak mu mame pomoct.. deti jsou takove, ze kdyz se jim rekne nechaji ho byt.. nema se u nas spatne..
ja jsem se o tom bavila s lekarem, ma pestrou stravu.. neni nijak zanedbany.. spise to bude pdychicke o to je to horsi
@Iwak
Ahoj co to je za papouška? My jsme měly žaka. Taky byl jak dite věnovaly jsme se mu povídaly zpívaly a taky se začal skubat. Taky mu nic nechybělo a měl to psychicky. Sprey nepomohl doktor říkal že tyhle papoušci jsou psycho.
U papoušků jsou deprese opravdu častý problém. Někdy stačí jen vyměněné závěsy v pokoji za jinou barvu a ten pták to psychicky nezvládne. Dále křik a hádky členů rodiny jsou také běžným spouštěčem. Zkuste se zamyslet nad jakoukoliv změnou typu přestavěný nábytek, vymalované změny, to vše je u papoušků spuští…Jinak samozřejmost je vyloučení fyziologických příčin - správné krmení, parazitozy apod. všeobecně, pokud je opeření na hlavě naprosto v pořídku (na hlavu si zobákem logicky nedosáhne), tak příčina bývá spíše psychického původu. Jsem veterinář se státnicí z exotických zvířat.
Dobrý den, je pravda, že jsme se stěhovali ale pokoj jsme se mu sažili nechat ve stejném stylu, tohle už nám říkal náš pan doktor a upozorňoval nás na to. Co by ám tedy mohlo pomoct.. nechci aby se nijak trápil
Doma není sám, manžel má pracovnu v bytě takže se nestává, že by byl doma déle sám jak vě - tři hodiny. Přece jenom potřebuje klid někdy.
Je to chudatko opelichane ve stresu, mame 42 leteho papouska, takze vim o cem mluvim…
U naseho pomaha na vyskubany ocas mu ho jemne potrit veprovym sadlem tenouckou vrstvicku. Sadlo jim nechutna, takze ho neolizuji a nez se vstreba, tak zacne dorustat nove peri.
Namazla bych peri a na zabaveni koupila papouskovi do klece novou hracku. A samozrejme mazlit mazlit mazlit, mluvit na nej a venovat se mu vice nez predtim ![]()
@Anonymní píše:
U papoušků jsou deprese opravdu častý problém. Někdy stačí jen vyměněné závěsy v pokoji za jinou barvu a ten pták to psychicky nezvládne. Dále křik a hádky členů rodiny jsou také běžným spouštěčem. Zkuste se zamyslet nad jakoukoliv změnou typu přestavěný nábytek, vymalované změny, to vše je u papoušků spuští…Jinak samozřejmost je vyloučení fyziologických příčin - správné krmení, parazitozy apod. všeobecně, pokud je opeření na hlavě naprosto v pořídku (na hlavu si zobákem logicky nedosáhne), tak příčina bývá spíše psychického původu. Jsem veterinář se státnicí z exotických zvířat.
Prosim prosim o kontakt do SZ, nas amazonsky ctyricatnik uz zacina potrebovat obcasnou vetpeci a bohuzel specializovanych vetu na exoty je malo, popr nas odmitaji uz po telefonu…
@Hanka1
Bohužel, aktuálně neordinuji - 8. měsíc těhotenství a dvouleté batole…
Každopádně u exotických savců vím kam doporučit, ale bohužel s exotickými ptáky, co naše řady navždy opustil vážený doktor Tukač, je to bída a bída…Tam sama nevím, kam posílat, abych měla čisté svědomí, v případě papouškářů a lékařů přes dravce, opravdu kvalitních, je to v ČR tragedie. Nikde to nedělá (asi spíš proot vás odmítají, protože fakt neumí) a kdo to dělá, tak úroveň slabá…Tím se nechci nikoho dotknout.
@Anonymní píše:
@Hanka1
Bohužel, aktuálně neordinuji - 8. měsíc těhotenství a dvouleté batole…
Každopádně u exotických savců vím kam doporučit, ale bohužel s exotickými ptáky, co naše řady navždy opustil vážený doktor Tukač, je to bída a bída…Tam sama nevím, kam posílat, abych měla čisté svědomí, v případě papouškářů a lékařů přes dravce, opravdu kvalitních, je to v ČR tragedie. Nikde to nedělá (asi spíš proot vás odmítají, protože fakt neumí) a kdo to dělá, tak úroveň slabá…Tím se nechci nikoho dotknout.
Oo to chapu, tak pekne tehotneti a hodne sily na mimco a batole a az budes opet zpet v prprocesu, tak si na mne vzpomen
![]()