Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky! Řeším osobní dilemu a prosím o Vaše názory, zkušenosti ohledně nástupu předškoláka do první třídy ZŠ. Synovi bude letos 11.7. šest let. Přezto, že je velmi šikovný, klidný, má už „požehnání“ od ředitelky MŠ pro nástup do školy, chci mu dát odklad a pomyslně mu prodloužit bezstarostné dětství. Vím, že ho s tím nezabrzdím, vývoj ani nelze zastavit, vím, že se možná bude o rok v 1. třídě „nudit“. Co vy na to?
Alica. ![]()
Ahoj Alice,
já myslím, že u Tvého synka taky záleží na tom, jestli on sám do školy chce, jestli se těší, mluví o tom, nebo jestli naopak ani neví co ho čeká, nějak se o to nezajímá a zkrátka se takříkajíc do školy nehrne. Myslím, že kdyby tam sám chtěl, tak by mu to třeba přišlo divné, nebo líto, když by jeho kamarádi ze školky nebo z okolí do školy chodili a on ne. Jinak pokud mu dáš odklad, nebude ani první ani poslední a já sama mam známou, která má děti už na střední, oba dva šli o rok později, protože jsou červencoví a vůbec nijak je to nepoznamenalo. Tak přeji šťastnou volbu
.
Ahoj Malina-povídalka!
Vidíš, a to máš pravdu s tím, že je důležité také, jestli do školy chce, co o ní mluví,…
Zatím se vyjadřuje o škole spíš jako o velké neznámé a zřejmě i s obavami, opatrnosti typu :„Co když to, nebo ono nebudu umět, co když se mi budou děti smát, co když bude paní učitelka ošklivá,…“.
Aspoň to takto pozoruji.
Děkuji za reakci na můj dotaz.
Ahoj Alice.
Já jsem taky červencová a naši mě dali do školy hned po šestém roce. Učení bylo O.K., ale byla jsem nejmenší dítě ve třídě a zůstalo to tak až do osmičky. Bylo to moje velké trauma. Na druhou stranu, ti větší a starší mě chránili a hlavně kluci. Synovi bude 6 let v dubnu a do školy určitě půjde a moc se těší. Řekla bych že fakt hodně záleží na dítěti a na tom jak je vyspělé. Pokud má snahu a zajímá se o písmenka a čísla, snaží se malovat a je zvídavý, určitě bych mu nástupu do školy nebránila. Ber to tak, že se do školy dostane s dětmi, se kterými je v kolektivu ve školce a když ho nedáš do školy, bude si muset zvykat na nový kolektiv, bude nejstarší a znova projde předškolní přípravou ve školce. Může se stát, že se bude nudit, pak se bude nudit v první třídě, protože se dost jistě začne zajímat o čtení a psaní už před odloženým nástupem do školy. První třída pak pro něj bude brnakčka a ve druhé to bude mít o to těžší. To nepíšu z vlastní zkušenosti, ale ze zkušenosti mojí kamarádky, která své holčičce (je narozená v polovině září) odložila školní docházku také (bohužel nevím, jestli to byla její volba, nebo se radila u odborníků), přestože holčička uměla číst, psát i počítat už někdy v pěti letech. Malá je teď ve třetí třídě a její maminka je nešťasná, protože Andulka zhruba v pololetí 2. třídy přestala stíhat..... . A přitom to byla tak úžasně šikovná a nadaná holčička. Teda ona pořád je, moc se snaží, ale to tempo je pro ni najednou nepochopitené.
Milá Alice,
pracuju jako pesycholožka v pedagogicko-psychologické poradně, které se právě odklady školní docházky zabývají. Podle mého názoru je odklad školní docházky u dítěte, které je v pořádku (jak píšeš, syn je šikovný, klidný) nejen zbytečný, ale může i uškodit (a klidně to dítě může být narozené úplně na konci srpna, podstatná je zralost pro školu, a tam už pár měsíců nehraje roli). Stane se, že se tím propásne ta správná doba, kdy je dítě na školu připravené, kdy by ho škola bavila, školka už mu nemá moc co nabídnout, a taky si může připadat divně, proč jeho kamarádi z MŠ jdou do školy a on tam ještě zůstává. Protože se vývoj opravdu nezastaví, třeba se pak sám naučí číst i počítat a následně bude znát všechno, co se učí v první třídě. Pak se bude buď otravovat nebo zlobit (nebo obojí). Jiná věc by byla, pokud by měl třeba nějakou výraznou vadu výslovnosti, opožděný vývoj motoriky, potíže v sociální adpataci nebo prostě něco, co by mu tu školu teď znesnadňovalo a byla šance, že se to za rok srovná. Odklad je opravdu pro děti, které jsou v něčem pozadu, v něčem, co se dá dohnat (např. hyperaktivní dítě bude nejspíš hyperaktivní i za rok, nebo dítě s mentální retardací se taky za ten rok nepředělá, tak tam se volí jiné cesty).
Ještě maličkost - odklad školní docházky dítěti nedávají rodiče, ale ředitel školy na základě žádosti rodičů a doporučení odborníka. Čili když ti to v PPP nedoporučí, tak dítě by odklad nedostalo, i kdyby oba rodiče byli pro. Je to právě kvůli tomu, aby se odklady nezneužívaly pro děti, které jsou v pořádku, a mohly fungovat jako účinná opatření tam, kde jsou potřeba.
Pokud si nejsi jistá, jak na tom synek je, doporučila bych ti objednat se do PPP, to vyšetření k odkladu trvá cca 45 minut (nemusíš se bát, nijak to nebolí, dítě tam kreslí, povídají si s ním, staví z kostek atp.) a proberou s tebou, v čem je prcek na školu zralý a v čem ne, a třeba ti i odklad doporučí.
Přeju dobrou volbu. Tereza
Ahoj Alice!
Chtěla bych Ti napsat svou zkušenost.Přesně tenhle problém jsme taky loni řešili.jelikož synovi bylo 6 let na kopnci srpna.O škole nechtěl moc slyšet,celkově ho moc nebavilo kreslení,nějaké skládání apod.i když jinak je moc šikovný a bystrý.Myslím,že je to individuální,ale u zápisu mi učitelka říkala,že dle vlastních zkušeností jsou pro nástup do 1.třídy zralé děti narozené tak do května a ještě,že holky jsou většinou šikovnější.My jsem se i po zkonzultování s psycholožkou(od té musíš mít pro odklad doporučení) dali syna do 0.tzv.přípravného ročníku,který je na naší škole a řeknu Ti,že toho vůbec nelituji.Tam už se učí,ale vše se děje tak nějak formou hry a ten přechod ze školky hned do 1.třídy pro něho není tak násilný.Je moc šikovný,vidím na něm opravdu veliké pokroky každý den.Jsem fakt ráda,že jsme se takhle rozhodli.Zkus kdyžtak taky zajít někde za psychologem,který posuzuje školní zralost a uvidíš,co ti řekne on,ale já si fakt myslím,že těm letním dětem odklad rozhodně prospěje.A jestli je u vás taky možnost zařazení do přípravné třídy,neváhala bych.Tak držím palce,aby jsi se rozhodla co jak nejlépe a byli jste všichni spokojení.Ahoj Eva
Ahoj Alice,
souhlasím s tím, co napsala psycholožka Tereza.
Chceš dítěti prodloužit dětství, ale čím? Tím, že zůstane o rok déle ve školce? To, že dítě nastoupí do školy, přece neznamená, že mu končí dětství.
Dneska je ve škole povinná devítka, takže děti ze ZŠ vycházejí v 15.letech, tvůj syn by vycházel až v 16. Pak třeba půjde na střední školu a tam bude končit ve 20.letech.
Učím na druhém stupni ZŠ. Děti, co měli odklad jsou trochu dřív dospělejší než spolužáci a pak to může vést k různým problémům. V 16 už nechtějí, aby se s nimi jednalo jak s dětmi. ![]()
Také je tu problém v účasti na různých školních soutěžích, protože kategorie jsou většinou danné ročníkem +věkem.
Určitě se poraďte v PPP. Míša
Ahoj Terezo!
Jsem ráda, že ses mi ozvala, asi se skutečně objednáme do PPP, protože by mne zajímalo, jak si syn povede. Ono sice, myslím si, že 45 minut, nebo 2 hodiny cíleného sledování a vyšetřování neodhalí jádro osobnosti, a že ho ja jako matka poznám nejlíp, přezto s radou odborníka se buď stotožním, nebo budeme o tom polemizovat.
Už jsme byli na sezení tohoto typu už 2×do 5 let u psycholožky, která si zvala náhodně vybrané děti pro výzkumný, garantovaný program z USA a moc ju nebral, prostě jen proto, že se mu nelíbila, jak říkal, má škaredé vlasy. A bavila se s ním jako s dospělým člověkem s odbornými výrazmi.
Terezko, nepracuješ náhodou v Brně? Opravdu by jsem ráda přišla se přesvědčit a dodat si odvahu do přípravy dítětě na školní docházku.
Děkuji.
Ahoj Alice, bohužel pracuju úplně na druhém konci republiky (severní Čechy). Ale určitě v Brně bude někdo, kdo Ti i synovi „sedne“, je dobré se orientovat třeba i podle doporučení kamarádek, které už v PPP byly, s kým byly spokojené a s kým ne. Naštěstí si dneska už můžeš vybrat.
Je jasný, že jako maminka znáš syna nejlíp, ale zase v PPP mají k dispozici standardizace testů, což znamená, že se to dávalo stovkám stejně starých dětí a teď vědí, jak dopadne průměrné dítě např. v pěti letech, v pěti a měsíci, v pěti a dvou měsících a tak dále a dají se s tím srovnat výsledky Tvého kloučka, takže je dobře vidět, že je třeba ve všem napřed nebo kde by to potřebovalo doladit. A určitě to taky s tebou pořádně proberou (měli by), proč uvažuješ o odkladu, jakej ti synek připadá a tak.
Měj se, Tereza
Ahoj Alice, souhlasím s tím co napsala Tereza. Sama jsem před mateřskou učila na druhém stupni ZŠ a moje mamka učí zrovna letos prvňáčky. Nebudu opakovat, totéž, co napsaly holky přede mnou. Mám jen pocit, že odkladů je dnes strašně moc a často jsou zbytečné. Potom se v jedné třídě sejdou děti s věkovým rozdílem rok i víc a nedělá to pak dobrotu. Navíc dítě, které bylo na první třídu zralé už před rokem, se potom může ve škole nudit, zlobit …a získat „zbytečně brzo“ averzi ke škole.
Zajít do ped.-ps. poradny je určitě to nejlepší, co můžete udělat a možná bych se zkusila opatrně zeptat i malého, co on na to. Třeba by mu bylo líto, že většina kamarádů ze školky je už ve škole.
Přeji dobrou volbu a hodně štěstí i na školu a učitele.
Martina
Ahojte holky!
Představte si, že všera jsem přišla pro Daniela do MŠ a zeptala jsem se ho, jestli půjde letos už do školy a odpověděl mi, že ano, protože se naučí číst, psát a počítat.
To bylo poprvé, co mi dal jinou odpověď, než že chce ještě chodit do školky. Asi nastal ten správny čas, ale do pedagogicko - psychologické poradny, ještě do 26.1., do dne zápisu do ZŠ, půjdeme. Najednou mám zvláštní pocit, že už máme velkého chlapa. Pokud mi potvrdí v PPP, že je šikovný a může nastoupit školní docházku bez problémů, budu hrdá na to, že jsem udělala jako mama asi všechno pro to.
Chci Vám - Martina, Tereza, Míša, Eva,Tereza, Radina a Malina poděkovat za čas, názory a radu. ![]()
Ještě mě napadla otázka, co všechno je potřeba k zápisu? Mám vzít třeba rodný list?
Ahoj Radino,
zrovna máme v místních novinách informace o zápisu do školy. Kromě dítěte
je třeba s sebou mít:
1. rodný list dítěte
2. průkaz pojištěnce (dítěte)
3. občanské průkazy obou rodičů
D.