Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, potřebujeme se s manželem s vámi poradit. Jsem rozvedená a z prvního manželství mám holčičku na kterou můj bývalý manžel pouze platí alimenty a stýká se s ní pouze jednou - 2× za rok. Včera večer volal, že si pro ni přijede a odveze si ji na víkend k sobě. Evidentně byl opět po návštěvě místní restaurace značně ovíněn. Já se o malou samozřejmě bojím, protože nevím jaký život on momentálně vede, bydlí ve městě 90 km od nás. Dcerka ho v podstatě nezná a tak mám strach pustit ji v cizím člověkem na víkend, tím spíš, že on nebyl nikdy za nikoho zodpovědný. Můžete mi některá poradit, jestli je mojí povinností dát na víkend dítě takovému alkoholikovi když se k ní hlásí dvakrát ročně? Zvažovali jsme možnost, že bychom na něj poslali sociálku, protože co vím, tak se o jeho byt nikdo nestará a on žije dost ve špíně. poraďte mi, prosímvás, víkend se blíží a já bych s dcerkou raději někam prchla než mu ji dát na víkend. Vždyť o ní nic neví! Je jí 6 let. V žádném případě svému bývalému nepopírám možnost aby byl s malou v kontaktu, ale děsí mě že se zase napije a dcera tam zrovna bude ![]()
Ahoj SaliMali,
záleží také na tom, jestli a jak máte upravený styk s dítětem od soudu, jestli tam jsou nějak určeny návštěvy a dny, kdy bude holčička s otcem. Nejsem žádný právník, neznám ani Tvého bývalého, ale na druhou stranu, jestliže je pravda to co tady o něm píšeš, probúh, já na Tvém místě bych mu jí NEDALA
ani za nic na světě. Chudák dítě, ještě by z toho mělo trauma. Jestli jí chce vidět, tak pod dozorem maminky, žádné odvážení na víkend a když se mu to nelíbí, ať si to dá k soudu a ten ať rozhodne. Když víš evidentně, že je ochlasta, tak přece nevystavíš své dítě takovému nebezpečí. I kdyby to bylo v té chvíli od Tebe protiprávní, tak si to jako matka obhájíš, každý rozumný člověk pochopí, že alkoholikovi s pochybným způsobem života dítě do rukou nepatří
.
Vlaďka
Ahoj¨,
zkušenosti s tím také nemám, ale požádala bych soud o stanovení nových pravidel - aby s ní nemohl zůstávat sám bez tvé přítomnosti.. Pro dítě je to skutečně už asi cizí člověk a může prodělat obrovské trauma, protože nebude chápat, proč jsi ji poslala někam na tak dlouho s cizím člověkem..
Soud s ohledem na dosavadní nezájem manžela a změnu životního stylu určitě vyhoví.
Nyní určo nevydávej a jestli s ním nebude dohoda, poraď se s právníkem a vyžádejte si od soudu úřední stanovení pravidel.
E.
Ahojky ![]()
malou mu rozhodně nedávej !!! Já měla podobný problém se synem. Po jednom takovém krátkém půjčení se mi syn začal počůrávat (bylo mu 6) a po dalším začal koktat. Vzhledem k tomu, že jsem od začátku našeho rozvodu s malým chodila preventivně k psycholožce tak jsem věděla co dělat. Okamžitě jsem odmítla jakýkoliv kontakt otce s dítětem a vzkázala mu ať si o něj vyžádá soudně. Zároveň jsme měli s psycholožkou plné ruce práce zbavit ho počůrávání a koktání. Trvalo to několik měsíců. Bývalý o soudní povolení nezažádal. Bylo to pro něj příliš pracné. I kdyby mu to soud povolil, psycholožka mne uklidnila že rozhodně nebude mít nárok na tzv.půjčování ale jenom na návštěvu pod dozorem (možná i soc. pracovnice).
Vím že máš asi trochu výčitky že malou okrádáš o otce. Okamžitě na takové hlouposti zapomeň !!! Pokud by byl dobrý otec, staral by se o dceru jinak než tomu bylo dosud. Pro ni je lepší mít jenom mámu ale zato klidnou, spokojenou a vyrovnanou, než tzv.otce, který se o ni zajímá jednou za uherský rok a maminku plnou obav a starostí.
Doporučuji ti pravidelně s dcerou navštěvovat dětského psychologa. Pomůže to jí i tobě. Budeš mít jistotu, že děláš vše co můžeš a jak nejlépe můžeš pro vás obě.
Hodně štěstí a síly ![]()
Nemám s tím žádné vlastní skušenosti,ale taky bych mu dceru nepůjčila.Řekni mu že je malá nemocná,opak ti těžko dokáže a obrať se nejspíš na soud, ať to nějak vyřeší.
Binky+Eliška 38tt
Neudělej nic, čeho bys pak mohla litovat. Malou mu nepůjčuj, vymluv se na cokoliv, ale nedávej mu ji. Jestli je to takový ožrala, mohl by s ní sednout do auta a ........ Radši nemyslet. Pokud se s Tebou bude chtít soudit, ať se soudí. Ale řekla bych, že nebude mít chuť. Vysvětlil Ti aspoň proč ji vlastně chce najednou na celý víkend, když o ni jinak nejeví zájem? Nicméně asi se budeš muset postarat o to, aby úředně do budoucna neměl nárok něco takového požadovat. Je to složitá a dlouhodobá záležitost, ale Tvoje dítě za to stojí.
Hodně štěstí.