Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych Vás požádat o radu. Je mi 26 let a přes rok se s manželem pokoušíme o mimi. Mám určité problémy s nepravidelnou menstruací a tak se můj lékař rozhodl pro podrobnější vyšetření mě i partnera. Jedním z nich byl právě už zmiňovaný spermiogram. Bohužel jeho výsledek vyšel velice špatně a budeme jej muset za tři měsíce opakovat znovu. Vím, že to samozřejmě nemusí nic znamenat, ale chtěla bych se zeptat zda nemáte zkušenosti s užíváním nějakých vitamínů, léku či bylinek, které by pomohly sperma zkvalitnit?? Děkuji moc za jakoukoliv radu. Míša
ahoj míšo, taky jsme měli takový problém, na doporučení jsem příteli koupila selen, zinek, vitamín E, a tímto jsem ho ládovala, a ještě k tomu si každý večer sprchoval ho studenou vodou, a když minule měl jen 10% spermio, tak za měsíc měl 50% a s tím se otěhotnět dá, tak uvidím, doufám, že jsem ti aspoň trošku pomohla, zdenka
Ahojky, když jsem byla na krevních testech, tak mě sestřička poradila Gynex. Stojí asi 420 Kč, má nechutnou chuť, ale užívá se jen pár kapek a srovná to celé tělo vč. hormonů a nepravidelné MS. Prý se to občas může podšoupnout i mužovi a urychluje to i možnost otěhotnění.
ahojky,
můj manža byl na tomto vyšetření taky, ale výsledky vyšly dobře - kolem 47% což je prý dobré. ALe pro menší pohyblivost dostal lék Agapurin a po měsíci užívání jel znovu na kontrolu a bylo to lepší.
Desty a Cipátko 12tt
Ahoj Desty, fakt dostal tvůj manžel Agapurin ?? Já myslela, že je to na něco jinýho. ![]()
Ahojky,
také jsme tento problém řešili, manžel měl jen 4.mil. spermií, na:,–(ila jsem mu selen, zinek, vit. E a vše se zlepšilo. Pokud nevíš, kde tyto vit. sehnat, jak je užívat, potřebuješ se s někým o užívání poradit, klidně mě písni na meilík, ráda ti poradím, o vitamíny se zajímám, pokud budu vědět poradím.
Je 40 % zdravých spermií v pořádku ?? Lékař nám řekl že je to v normálu, ale stejně nějak pochybuju. ![]()
Mám kamarádku, a ta moc toužila po miminku. Protože to prostě nešlo, tak se sami objednali k sexuoložce. Spermiogram jim vyšel špatně, její manžel dostal léky - zinek, selen - přestal kouřit, za další tři měsíce to bylo o trochu lepší, pak zase horší. Sledovala si také BT a zjistila, že k ovu u ní dochází 13DC. Zrovna ten den od někud jeli, a pak zastavili u lesíčka, milovali se:-) a je těhotná!!! Trvalo jim to celkem 1,5roku, ale dočkala se. Je sice teprve 12tt, ale tak moc jí držím palečky, aby to bylo v pořádku.
Myslím, že hodně záleží na přístupu partnera, a někdy je prý dobré občas změnit místo milování, někde jsem četla, že pokud je to pořád na stejném, třeba v ložnici, tak je dobré to změnit:-).
A jak jste vůbec dopadli s dalším vyšetřením?
Milá Mikino,
my jsme byli na spermiogramu v červnu a partner má 87% pohyblivých. Ale myslím, že 40% tak špatné není. Při jednom výronu semene je množství až 30mil. spermií na 1ml!
Ahojky,
moc díky. 40% fakt není málo. Sice se nám to nepovedlo přirozeně, ale pomocí inseminace, ale dnes jsem 12 týdnů těhotná.
A příčina byla ve mě - anovulace.
Díky.
Máte někdo zkušenosti, že se hodně zlepšil spermiogram?
Partner má Agapurin 2× denně a taky Fol Androl.
My jsme měli spermiogram taky dost špatný, dle lékařů otěhotnění jen přes umělé, 2 roky snažení a nic. Bral selzink a MACU a teď jsem 15. týden a podařilo se nám to přirozeně. Nevím, jestli je to tím selzinkem a macou, na dalším spermiu nebyl, ale ono to asi neuškodí…