Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kati, bude to v pohodě, neboj se ![]()
Napíšu ti jak to bylo u mě, snad tě to uklidní
Porod se mi na konci zkomplikoval, ozvy nikde, takže se muselo rychle… jenže Viki špatně dorotovala, takže mi nejen skákaji na břicho PA+dr, ale ještě jí primář tahal za hlavičku ven. Nástřih malý udělali, zbytek se roztrhl až ke konečníku včetně tlustého střeva…
A teď to pozitivní - už v porodnici jsem si dělala koupele z řepíku + mazala dubovou kůrou, každý den při vizitě nechtěli věřit, že se to tak krásně hojí… První 3 dny jsem seděla jen na nafukovacím kruhu, pak jsem si mohla maličko přisednout. Musela jsem ze začátku totiž kojit v sedě, tak jsem byla za kruh vděčná. Po dvou týdnech od porodu jsem seděla normálně, sex úplně v pořádku a chození na velkou taky. Obojí jako před těhu.
Po porodu mi bylo k smíchu jak jsem poctivě hráz masírovala…
Držím kopyta, ať je to s Jájou taky v pohodě ![]()
Adka
jen poznámka,nástřih hráze,ať je menší či větší,je vždy roztřižení sliznice a svalů hráze, definuje se to jako ruptura II.stupně.Na rozdíl od ruptury I.stupně,to je natržení jen sliznice.Tak si to přeberte…
Také existuje ruptura III.a IV.stupně-roztžení análního svěrače-jen pro doplnění.Tu mám já-moje hráz narušená nástřihem to nevydržela,kdyby narušená nebyla,měla aspoň nějakou šanci přežít.
A každé přirozené narušení těla se v konečném důsledku zahojí lépe-výsledek vědeckých výzkumů.
jako prevenci poranění hráze bych doporučila zvolit( v některých porodnicích si to musíte vyřvat) přirozenou polohu-určitě to není ta vleže na zádech s nohama ve vzduchu.
Ahoj KATI:-)
tak já jsem byla s Adámkem nastřižena fakt hodně. Stehy prý nejdou ani spočítat jak mi tehdy řekla PA. Ovšem v tu chvíli co jsem rodila čtyřkilového Adámka tak jsem si v duchu říkala ať už mě střihnou nebo se snad rozpůlím
Problémy jsem po nástřihu měla dost dlouho. Včetně sezení, stání, chůze, sexu. Jizvu mám citlivou ještě dneska a že je fakt pořádná. Můj gyn. dr. mi při poslední kontrole říkal, že už od nástřihů taky začínají upouštět. Prý se žena hojí lépe když se natrhne sama než když je provedený nástřih. No otázka je co to je „natrhne“. Každopádně jestli ještě někdy budu rodit (doufám, že ano) tak si už teď přeji aby se to obešlo bez nástřihu a bez šití. Protože jsem měla opravdu bolesti a to dost dlouho:-(
Přeji aby tvůj porod proběhl rychle a bez kompikací a aby poporodní poranění byla minimální:-)
Andrea
No jo, ale kde berete tu jistotu, že při samovolný ruptuře popraská jen sliznice? Navíc srovnávat rupturu a tomii není podle mě správný. Dr. prováděj epiziotomii tam, kde je třeba(alespoň dle mé zkušenosti), takže se podle mě nemusíte bát, že vás budou střihat zbytečně. Viděla sem spoustu porodů bez epi, ale když je to třeba, tak bych se nebránila… Navíc my jako rodičky, které si přes břicho na hráz samozřejmě nevidí, nemůžem posoudit, kdy to třeba skutečně je a kdy ne.
Ještě jsem chtěla dodat, že na nástřih se mě nikdo neptal protože stejně jako u Adky se už Adámkovi nedařilo dobře a musel okamžitě ven. Takže provedli obr nástřih a tlačili na břicho. No hlavně, že to zvládnul:-)
Někdy se to asi prostě ovlivnit nedá a na prvním místě je zdraví miminka.
Andrea
Adka - ju opravdu nemám strach, jen nad tím přemýšlím!
Holky, jsem ráda, že se ta diskuze tak rozjela. Jak už jsem psala, každá máte své zkušenosti a já jsem ráda, že se o ně dělíte. Každý porod je jiný, i každé tělo maminky funguje jinak.
Už dávám dokupy porodní plán a mám ten samozřejmě napsáno, že bych chtěla bez nastřihnutí, ale jen pokud nenastanou komplikace. Pak se odevzdávám do rukou doktorů, věřím, že za léta praxe vědí co dělat!
A jak už tu některá z vás psala, mám stejný názor na polohu při porodu, pokud ležíte a tlačíte o 106, tak se stejně natrhnete. Takže bych chtěla volit stoličku nebo porod v sedě.
Ještě jednou díky, díky! Kati
Ahoj holčiny, tak já vám do toho vlezu ![]()
Právě prožívám druhé šestinedělí a obě děti jsem rodila bez nástřihu a považte i bez prasknutí, takže i to jde ![]()
První mimčo 3400g 49cm a druhé mimčo cvalda 3990g 53cm
Po pravdě u obou miniaturní povrchové poranění u prvního porodu se rozhodl lékař nešít a u teď mi tam má kámoška udělala pidi stehík, no chtěla si zašít ![]()
Je pravda že před oběma porodama jsem poctivě masírovala hráz, takže držím všem palečky.
Abych pravdu řekla, tak já nevím, k čemu bych se raději přiklonila.
Měla jsem pěknýho obříka 4,45gk a 56cm, takže bez nástřihu by to možná bylo špatný. Taky vzhledem k tomu, že právě jak tu holky píšou - jsem musela tlačit, tlačit a zase tlačit hrozně rychle, PA mi visela na břiše a rodila jsem v klasické poloze.
Je ale taky fakt, že když se hlavička drala ven, tak jsem cítila - jak se mi tkáň pomalu trhá, až potom mi dr. provedl nástřih. Takže jsem byla potrhaná i nastřižená. Natrhla jsem se nahoře u poštěváčku - což opravdu bolelo, když se to trhalo a pak jsem byla potrhaná prý i někde vevnitř. A problém taky byl, že dr. mi podle mě neprovedl nástřih hráze, ale bylo to na levý straně velkých stydkých pysků
, takže se to dost špatně hojilo. Nic mě sice nebolelo, ale měla jsem po propuštění komplikace, vypadaly stehy - 3den, jizva se rozjela. Musela jsem na pohotovost, tam mi řekli, že s tím nic už dělat nemůžou. A pořádně se mi to nezhojilo, takže to nevypadá moc dobře. Naštěstí v sexu ani v jiných věcech mě to neomezuje.
Ale nevím, jestli by nebylo bývalo lepší, kdyby to už nechali být. Možná, kdyby mě doktor líp nastřihl a na správnym místě, tak by to bylo o něčem jinym.
Ahoj holky, vim ze muj dotaz s touto temou primo nesouvisi, ale chci se zeptat, co je vlastne ten kruh, na kterem se doporucuje po porodu- a nastrihu sedet? Jedna se o nejaky specialni kruh ?
Ahoj Lauris,
je to obycejny detsky plavaci kruh. Doporucuje se na nem sedet tak, ze sedis na jeho obvodu a bolestiva mista mas nad tim otvorem - jednak by mela vetrat a jednak se na ne netlaci, takze sedis bez bolesti.
ahojky, mě při porodu PA nastřihávala a myslím, že se neptala
nějak mi to splývá
ale já jsem se pak ptala, jestli stříhala a ona púovídala, že musela, jinak by se mi hráz natrhla uprostřed. a když jsem se ptala na to, jestli by mi pomohla masáž hráze, tak neřekla tak ani tak. já jsem nemasírovala, protože jsem měla rizikovko a od 6. měsíce jsem s malou ležela. ale všechno se krásně zahojilo a už mi to vůbec nevadí. jenom občas malinko cítím jizvu.
ad plovací kruh: tak s tím jsem měla story neuvěřitelnou. kupovali jsme dva a oba byly prasklé (nebo praskly, když jsem na nich seděla
- a to nejsem žádná těžká váha - po porodu 54 kg) ale jinak výborná věc, vřele doporučuju ![]()
Závidím odvahu, po čtení těch příspěvků mám dojem že tohle já teda opravdu nepřežiju
Na početí teprve pracujeme takže porod mám ještě daleko před sebou, ale podle toho co tu čtu tak mám dojem že raděj adoptuju ![]()
Ahoj holky, já jsem porodila klučíka, který měl 3,85 kg a nestříhly mě, ani jsem neměla žádný steh a to fakt ani jeden. Doktorka na mě tenkrát koukala a já na ni jestli už můžu jít a ona ještě placentu a já aha. No a teď v létě mě porod čeká zas tak se uvidí jak to dopadne. Já si myslím, že je to o tom jak je hráz pružná a o tlačení, pokud na to má člověk dost času, tak si myslím, že by pak mělo být vše o.k. Mějtě se. ![]()
Kati, neboj.
Logicky, co se líp sešije látka roztržená nebo rozstříhnutá. Já mám za sebou nastřižení dvakrát, ve velkém odstupu a absolutně bez problému. U prvního těhu jsem měsíc po porodu normálně jezdila na kole. A u druhého jsem už týden po porodu u kamarádky zkoušela nový rotoped, který dostala od Ježíška. Takže fakt nestresuj, třeba to bude potřeba ale možná taky ne. Držím palce, ať je všechno v pohodě.
Lauris, ale je potreba koupit co nejmensi obvod kruhu. ja koupila nejaky, po kterem jsem bez rozmyslu sahla - a pak jsem propadavala dolu a byl mi na nic. Priste koupim ten nejmensi.