Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Hibou píše:
No vidíš a já, vždy když tu čtu ty porodní příběhy tady, tak jsem hrozně ráda, že jsem mohla rodit někde jinde
Lékaři nepostupují špatně záměrně (aspoň doufám), dříve se věřilo, že je nástřih lepší. Myslím, že moderní české porodnice už ho také rutinně neprovádí. Nejnovější doporučení ho prostě ve většině případů za nutný nepovažují. V některých vyjímečných situacích se ale doporučuje střihnout a zrovna to, že je třeba dostat dítě rychle ven, k nim patří. Na druhou stranu to výše zmíněné mačkání břicha je postup non lege artis. Nevím, kdy se to stalo, doufala bych, že někdy v dávnověku.
Máš naprostou pravdu. Poznání se nějak vyvíjí. Teď jsou k dispozici jiné informace, ale vždy jsou podle mě doktoři progresivnější a ti co si trvají na „tradičních“ postupech. Pak mi přijde, že tu dlouho přetrvávala jakási lhostejnost ke stavu rodičky (psychickému, fyzickému), cílem bylo jen živá matka a dítě a aby se porodníkům práce vykonávala dobře. Pomalu se tohle naštěstí mění a už jsou někde ochotní trpělivě počkat, ohnout se k rodičce, která je v jiné poloze atd.
Já mám za sebou preventivní nástřih a stejně jsem skončila s rupturou 4.stupně a nehezkými následky, takže si někdy říkám, zda by to nedopadlo lépe, bez zásahů zvenčí, včetně nucení rodit na zádech a skákání po břiše, ale kdo ví, kdyby nastalo nějaké příště, asi bych si nástřih nepřála.
@Marlovee píše:
Já mám za sebou preventivní nástřih a stejně jsem skončila s rupturou 4.stupně a nehezkými následky, takže si někdy říkám, zda by to nedopadlo lépe, bez zásahů zvenčí, včetně nucení rodit na zádech a skákání po břiše, ale kdo ví, kdyby nastalo nějaké příště, asi bych si nástřih nepřála.
Tak tam bude asi hlavní problém ta poloha a „skákání“. Jaký to byl rok? Že ses s tou polohou nechala…
@Annonymní_007 Rok 2019, už jsem byla tak mimo, že jsem nebyla schopna se ohradit, i když si pamatuji, že jsem na ni křičela, že nemůžu dýchat, jak na mě naléhává, tak to nikoho v ten moment nezajímalo, tehdy jsem doktorům bezmezně věřila, teď po letech mě čeká pravděpodobně císařský řez, ale na klidu mi to rozhodně nepřidává, mám od té doby trauma z doktorů.
@Annonymní_007 Myslíte, že je problém rok? Tento problém se na to jaký je rok nevztahuje. Já jsem rodila 2021 v jedné nejmenované fakultní nemocnici a taky mě nejdříve nechali v poloze na zádech.
Za prvé, nikdo se mě nezeptal, v jaké poloze chci rodit? Já jsem se teda nenechala, na závěr jsem z posledních sil požádala, jestli bych si mohla kleknout na všechny čtyři, že to pro mě bude příjemnější.
A za druhé, nikdo se mě nezeptal, jestli chci nastřihnout hráz? Sami ji nastřihli, ikdyž jsem byla v poloze na čtyřech. Takže na břicho mi naštěstí tlačit nemohli, ale stejně mi aspoň nastřihli hráz, takže ji stříhají v jakékoliv poloze.
@Mandarinka104 píše:
@Annonymní_007 Myslíte, že je problém rok? Tento problém se na to jaký je rok nevztahuje. Já jsem rodila 2021 v jedné nejmenované fakultní nemocnici a taky mě nejdříve nechali v poloze na zádech.
Za prvé, nikdo se mě nezeptal, v jaké poloze chci rodit? Já jsem se teda nenechala, na závěr jsem z posledních sil požádala, jestli bych si mohla kleknout na všechny čtyři, že to pro mě bude příjemnější.
A za druhé, nikdo se mě nezeptal, jestli chci nastřihnout hráz? Sami ji nastřihli, ikdyž jsem byla v poloze na čtyřech. Takže na břicho mi naštěstí tlačit nemohli, ale stejně mi aspoň nastřihli hráz, takže ji stříhají v jakékoliv poloze.
No tak pokud to bylo před 30 lety, tak ano s maminkou by se nehádali a byli by ji schopni i prikurtovat, ale v roce 2020 by se s nimi primárně nebavila ta maminka, z kozy by slezla a nazdar.
jako ptát se doktora jestli můžu? To teda ani omylem.
Edit: a proč nejmenovana porodnice? Naopak bych ji pojmenovala, všude říkala jaký doktor na mě bez dovolení sáhl, v nemocnici si podala oficiální stížnost? Vyrikala jsi si to s tím doktorem?
@Zabatko psala jsem z vlastní zkušenosti jak s nástřihem, tak rupturami 2. stupně, dále jsem psala, že je otázkou, kde je ta hranice, kdy je už lepší nástřih, ale jelikož jsem se k ní ani nepřiblížila s těmi 2. stupni poranění, tak jsem ji zpochybnila, ale to neznamená, že neexistuje. A fakt díky, že mi přeješ tak velkou rupturu, ale naštěstí po 7.mé se rodit už nechystám ![]()
@Annonymní_007 píše: …ale v roce 2020 by se s nimi primárně nebavila ta maminka, z kozy by slezla a nazdar.jako ptát se doktora jestli můžu? To teda ani omylem.
Edit: a proč nejmenovana porodnice? Naopak bych ji pojmenovala, všude říkala jaký doktor na mě bez dovolení sáhl, v nemocnici si podala oficiální stížnost? Vyrikala jsi si to s tím doktorem?
Píšete to moc hezky, možná si tady o tom můžeme popovídat, ale v praxi to chodí jinak.
Musíme si uvědomit, že v dnešní době porod vede porodní asistentka. Doktor tento porod pouze „zaštiťuje“ na výstupní lékařské zprávě svým jménem a podpisem.
Viz. např. Malé lásky, vždycky tam porod vedly porodní asistentky. Lékaři byli přivoláni pouze v nutných/ složitých případech.
Já jsem měla u porodu jednu hlavní por. asistentku a druhá se zrovna zaučovala. Pouze, když jsem nechtěla „spolupracovat“, tak mi začala vyhrožovat, že na mě zavolá pana Primáře ![]()
No a pan primář přišel (statný zakulacený muž, jako velký soudeček piva), dal si ruce v bok a povídá: Tak copak se to tady děje?… Mě bylo všechno jedno, porodní bolesti jako blázen žejo… pak jsem nějak zvládla porodit a pan Primář tam byl ve výsledku zbytečně…
Když jsem odjížděla z por. sálu, tak jsme viděli pana Primáře na chodbě, jak si nese na večeři 2 krabičky s pizzou
pohoda, klídeček, tabáček…
@Zabatko píše:
Co je to za blbost, že je lepší ošklivá ruptura, než pěkný střih? Přála bych Ti takovou ošklivou rupturu, kdy Ti pak stolice ještě měsíce odchází píštělí, to je fakt příjemné. Za mě správně provedený střih je rozhodně lepší, než to nechat trhnout.
Tvuj problem byl zrejme zpusobeny spatnou polohou, medikaci, spechem.
Pokud by te nastrihli, tak ten rez by se v tvem pripade trhal taky dal. Neverim, ze bys dopadla o moc lip.