Nastřihnutí hráze – musím to podstoupit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23847
22.3.10 22:34
madla75 píše:
Kati, neboj.
Logicky, co se líp sešije látka roztržená nebo rozstříhnutá. Já mám za sebou nastřižení dvakrát, ve velkém odstupu a absolutně bez problému. U prvního těhu jsem měsíc po porodu normálně jezdila na kole. A u druhého jsem už týden po porodu u kamarádky zkoušela nový rotoped, který dostala od Ježíška. Takže fakt nestresuj, třeba to bude potřeba ale možná taky ne. Držím palce, ať je všechno v pohodě.
:roll: :roll: :roll: A co se spíš roztrhne - látka nastřižená nebo celá??? Promiň, ale na tyhle příměry s látkou jsem fakt alergická.Ta porodní asistentka má pravdu, nástřih je naprd, zvlášť, když to doktoři šmikaj hlava nehlava jen aby si ulehčili práci se šitím. :pocitac: Že je ta rána obvykle horší než drobná trhlinka je jim jedno.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
23.1.24 16:16

Dobrý den, zaujalo mě téma této diskuze.
Spíše bych formulovala nadpis jako: Nástřih hráze nebo roztržení?
Jedna známá si totiž sepsala velmi podrobný Porodní plán, kde měla striktně uvedeno, že odmítá nástřih hráze. Nedávno porodila a říkala mi, že bylo nutné dítě dostat rychle ven, takže jí sestra zatlačila na břicho a ona se hodně roztrhla (až někam hluboko, závěr 8 stehů).
Nejlepší bylo, když jsem se jí ptala, jestli teda nelituje toho, že se nenechala nastřihnout, tak prý ne. Naopak mi začala vysvětlovat, proč je v podstatě lepší se roztrhnout, že se roztrhnou jenom nějaké vrstvy, ale ne všechny. Při nástřihu je prý totiž právě všechny souvisle rozřežou a pak hůře srůstají…
Já osobně s tím teda nesouhlasím a málem jsem nevěřila vlastním uším. Nechtěla jsem se s ní o tom hádat, tak jsem to raději nechala být. Nicméně docela mi to vrtá hlavou, a proto by mě zajímaly vaše názory a zkušenosti :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1222
24.1.24 10:51

@Mandarinka104 mám za sebou (mimo porodů bez nebo s minimálním poraněním) jeden nástřih a 2 ruptury 2.stupně, jelikož jsem vysloveně nástřih odmítla - doktorovi se onehdy po onom z náročnějších porodů, klepaly ruce, aby ho provedl, bavili jsme se o tom spolu i po porodu, protože mu bylo opravdu líto, že mě nemohl šmiknout a musel mě nechat jeho slovy tak ošklivě potrhat, odvětila jsem mu, že bych ráda, aby si takový nástřih mohl zažít na vlastní kůži jako já a poděkovala jsem, že zvládl respektovat mé přání. Co budu psát, s větší rupturou než 2. stupně zkušenosti nemám, ale v tomhle mám dost jasno, radši se ošklivě potrhat, než se nechat úhledně střihnout, samozřejmě je otázka, kde je ta hranice, kdy se to může překlopit ve prospěch nástřihu, zda vůbec něco takového je, mě spíš přijde, že se to prostě snáze a rychleji šije, líp to asi i vypadá, ale to je tak vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.1.24 10:55

Dobrý porodník by měl umět zhodnotit, jaké je riziko natržení a ženy by neměly jít za svým „snem“ přes doporučení PA/lékaře. Za mě, než rupturu, stokrát raději jeden, dva stehy po nástřihu. Neměla jsem tedy nástřih ani u jednoho z dětí, oboje jsem zvládla bez poranění a zásahů, ale celou dobu konzultovala s PA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4268
24.1.24 11:01

@Mandarinka104 Rodila jsem 3× v Německu, kde se nástřih hráze rutinně neprovádí. Všechny knihy k porodu, které jsem četla se shodovaly na tom, že ruptura je lepší než nástřih, vůbec si nepamatuji, že by se to téma probíralo v předporodním kurzu a během porodu se o nástřihu nikdo ani nezmínil. Měla jsem třikrát rupturu, kterého stupně nevím, šití bylo rychlé a sedět jsem mohla hned po porodu. A to prosím u obvodů hlavy mezi 36 a 38 cm :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
24.1.24 12:53

@Hibou Děkuji, že jste se s námi podělila o vaši zkušenost.
Já bych tedy v Německu rodit nechtěla, já jsem ráda, že bydlím v České republice♥
teoretická úvaha: Pokud je lepší ruptura než nástřih, tak proč je u nás tento postup zcela běžný? Proč by teda lékaři záměrně postupovali špatně?
Jo, protože třeba mě se nikdy nikdo na „nástřih hráze“ ani neptal a prostě tento nástřih automaticky provedli. Já jsem měla 2× nástřih a ani jsem ho při těch porodních bolestech necítila. Pokaždé mě pěkně zašili, rána se zahojila a neměla jsem žádné problémy.
Myslím si tedy, že je lepší nástřih hráze než ruptura. :andel:

• Citovat
  • Upravit
23138
24.1.24 13:09

Já rodila 2×. Poprvé to bylo zakončeno kleštěmi, takže samozřejmě proběhl nástřih a hodně dlouhé vyšívání, tipuji tak 40 minut, co si pamatuji. Žádné problémy jsem pak s odstupem neměla po zahojení. Druhé byl už planovaný císař kvůli vysoké váze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
24.1.24 13:29

Rozhodně nastříhnout!!! Mě takto vlastně nestihli nastříhnout u 3. porodu a následně to prasklo až ke konečníku, následovala inkontinence, potíže vlastně až do dnes, a to jsem rodila pak ještě jednou. Ségra se roztrhla bez nástřihu až na stehno. Lepší střih tak akorát než pak šít rupturu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
24.1.24 13:31
@eryby píše:
@Mandarinka104 mám za sebou (mimo porodů bez nebo s minimálním poraněním) jeden nástřih a 2 ruptury 2.stupně, jelikož jsem vysloveně nástřih odmítla - doktorovi se onehdy po onom z náročnějších porodů, klepaly ruce, aby ho provedl, bavili jsme se o tom spolu i po porodu, protože mu bylo opravdu líto, že mě nemohl šmiknout a musel mě nechat jeho slovy tak ošklivě potrhat, odvětila jsem mu, že bych ráda, aby si takový nástřih mohl zažít na vlastní kůži jako já a poděkovala jsem, že zvládl respektovat mé přání. Co budu psát, s větší rupturou než 2. stupně zkušenosti nemám, ale v tomhle mám dost jasno, radši se ošklivě potrhat, než se nechat úhledně střihnout, samozřejmě je otázka, kde je ta hranice, kdy se to může překlopit ve prospěch nástřihu, zda vůbec něco takového je, mě spíš přijde, že se to prostě snáze a rychleji šije, líp to asi i vypadá, ale to je tak vše.

Co je to za blbost, že je lepší ošklivá ruptura, než pěkný střih? Přála bych Ti takovou ošklivou rupturu, kdy Ti pak stolice ještě měsíce odchází píštělí, to je fakt příjemné. Za mě správně provedený střih je rozhodně lepší, než to nechat trhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
24.1.24 13:46

@Zabatko Také s Vámi naprosto souhlasím, lepší je nástřih hráze než roztržení.
Zajímá mě, kolik lidí tady bude s rozdílnými názory a proč. Určitě taky půjde o vlastní zkušenosti nebo zkušenosti z okolí.
Každopádně si taky myslím, že je to naprostá blbost, že by mohla být jakákoliv ruptura lepší než rovný úhledný nástřih. :potlesk: Přesně tak, hrozí poranění řitního kruhového svěrače a inkontinence stolice. Nemluvě o návratu do normálního sexuálního života ;-)

• Citovat
  • Upravit
4268
24.1.24 13:46
@Mandarinka104 píše:
@Hibou Děkuji, že jste se s námi podělila o vaši zkušenost.
Já bych tedy v Německu rodit nechtěla, já jsem ráda, že bydlím v České republice♥
teoretická úvaha: Pokud je lepší ruptura než nástřih, tak proč je u nás tento postup zcela běžný? Proč by teda lékaři záměrně postupovali špatně?
Jo, protože třeba mě se nikdy nikdo na „nástřih hráze“ ani neptal a prostě tento nástřih automaticky provedli. Já jsem měla 2× nástřih a ani jsem ho při těch porodních bolestech necítila. Pokaždé mě pěkně zašili, rána se zahojila a neměla jsem žádné problémy.
Myslím si tedy, že je lepší nástřih hráze než ruptura. :andel:

No vidíš a já, vždy když tu čtu ty porodní příběhy tady, tak jsem hrozně ráda, že jsem mohla rodit někde jinde :lol:
Lékaři nepostupují špatně záměrně (aspoň doufám), dříve se věřilo, že je nástřih lepší. Myslím, že moderní české porodnice už ho také rutinně neprovádí. Nejnovější doporučení ho prostě ve většině případů za nutný nepovažují. V některých vyjímečných situacích se ale doporučuje střihnout a zrovna to, že je třeba dostat dítě rychle ven, k nim patří. Na druhou stranu to výše zmíněné mačkání břicha je postup non lege artis. Nevím, kdy se to stalo, doufala bych, že někdy v dávnověku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4268
24.1.24 13:54

@Zabatko Je mi líto, jak to dopadlo. Mohla jsi si sama zvolit porodní polohu? Obávám se, že kdyby tě nastřihli, tak nikdo nezaručí, že by se ten střih dále neroztrhl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4268
24.1.24 13:57

@Mandarinka104 A ať tady nemluvím jen o dojmech, tu rychle nalezena souhrná studie:
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC5449575/

cituji ze závěrů:
„selective episiotomy policies result in fewer women with severe perineal/vaginal trauma“

selective episiotomy policies znamená, že nástřih se provádí pouze tam, kde je považován za zcela nutný, někde jsem zahlédla, že se jedná asi o 15 procent případů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.24 14:05

První porod nástřih. Měsíc jsem si nemohla sednout, blbě se hojilo, stehy předčasně vypadaly. Druhý porod poranění 2. stupně, což je myslím rozsahem ekvivalent k epiziotomii, dítě šlo s rukou u hlavy, porod nemedikovaný v mnou zvolené poloze. Druhý den jsem o tom nevěděla. Obě děti stejně velké kolem 4 kg.
U prvního porodu mi tlačili na břicho, řízené tlačení, měla jsem pak velké problémy s pánevním dnem, i nějaké poranění tam bylo.
Rodila jsem obě děti 30+
Jsou myslím k dohledání statistiky porodů dle stupně poranění, tak tam si to můžeš porovnat. Viděla jsem z Rakovníka a to bylo v neprospěch rutinní epiziotomie.
Hodně štěstí a u porodu hlavně klid, klid a zase klid, nenech se stresovat a do ničeho tlačit. Jsme na ty porody stavěný.
Prosím anonym, osobní zdravotní info.

• Citovat
  • Upravit
448
24.1.24 14:06
@majuska píše:
Ahoj, tak já sem jednoznačně pro nastřižení, pokud je třeba. Podle mě nechat hráz samovolně prasknout je v dnešní době postup „non lege artis“. Protože, když to nastřihnou, tak to nastřihnou přesně tolik, kolik je potřeba. Kdyby se to nechávalo samovolně prasknout, tak Ti to může prasknout třeba až ke konečníku, což může vést k narušení análního svěrače a případné inkontinenci stolice. To bych já riskovat nechtěla.

Není pravda, že je to non lege artis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky