Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mě záleží na její povaze. Pokud je společenská, ráda si hraje s dětma a když jste třeba na hřišti, tak se baví a ani tě nepotřebuje, tak myslím, že bude v jesličkách spokojená. Ale pokud je na tebe hodně fixovaná, ještě má plenky a nebo prostě vůbec je mezi cizíma nejistá, tak bych to zkusila zvládnout.
Podle mě je to s mimi fičák spíš proto, že je to novinka, a to se druhým nebude - pokud nemáš dítě s komplikacema nebo řvouna, co brečí ve dne v noci, ale to nikdy předem nevíš.
Já bych dceru asi nedávala, a případně kdyby se ukázalo, že nezvládáš, tak bych ji motivovala, že tam si s ní budou hrát tety, když ty se musíš věnovat mimču, a zkusila ji tam dát pozdějc. Podle mě jí stejně dojde, že šla do jeslí kvůli sourozenci, ať tam půjde v lednu, nebo po porodu, takže pokud jí má tohle způsobit trauma - máma mě odstrčila kvůli bráchovi/ségře - tak si nepomůžeš.
My začali dávat stejně jako ty a byla jsem ráda, za to že jsme tak udělali
tím tě teda nechci strašit, v 30tt jsem chytla střevní chřipku a skončila ve špitále, díky těhotenské cukrovce mi pak trvalo cca 4 týdny než jsem se postavila na nohy, do toho zánět žil
malá nakonec byla ve školce i na spinkání, protože to prostě jinak nešlo, ale ona byla spokojená, tety se jí věnovaly a rozhodně bych měla svědomí černější, kdyby byla doma s mámou, co se nemůže zvednout z gauče - navíc narodil se nám chlapeček s VVV, takže jsme měli šestinedělí hotové psycho, kdy jsem s ním běhala po nemocnicích a k tomu moje zvýšená srážlivost krve po porodu, díky tomu časté kontroly a podezření na trombozu - byla jsem fakt ráda, že je dítě zvyklé na školku ![]()
za mě dej s klidným svědomím, pokud víš, že je to dobrá školka
a z těch co říkají, že by nedali si nic nedělej, oni tvoje děti hlídat nebudou ![]()
Proc by so to nezvladla? Mam deti od sebe 14 mesicu a tatku mamr v praci kazdy den vc. sobot a nedeli s nekdy i v noci. Hlidani taky nemam.Jo a k tomu mam jeste15 letyho pubertaka. Nekdy je to zahul, ale da se to.
Já bych v pohodě dala. Syn má teď 23 měsíců a řekla bych, že jemu by nevadilo být na dopoledne mezi dětmi. Přijde mi už jako velká osobnost, docela samostatný a děti má rád, hodně mezi ně chodíme. Je zvyklý na hlídáná, ať už od mojí mamky nebo od mojí babičky. Myslím, že dětský kolektiv by mu jenom prospěl. Akorát teda ne to nemám finance a nikde si nepřivydělávám, další dítě taky nečekáme.
Zažije tam jiné podněty než má se mnou doma.
Záleží na dítěti… syn půjde do jeslí po Vánocích - bude mít 19m. Také na 2-3 dopoledne týdně. Prarodiče máme též daleko a manžel je hodně vytížený. A já chci víc pracovat.
Ale on je velmi společenský, má rád kolektiv, potřebuje pořád nové podněty. Nemá problém s tím, když ho někdo pohlídá (chůva chodí cca 2× týdně). Když je třeba celý den se mnou sám doma, je na něm vyloženě znát, že už ho to nebaví ![]()
Takže chodíme často do MC, do obchodu, do kavárny - prostě aby byl mezi lidmi ![]()
V jeslích jsme byli už na zkoušku a zvládl v pohodě.
Navíc - česká délka mateřské je ve světě naprosto ojedinělá. Takže pokud je dítko alespoň trošku „do světa“, neváhala bych.
Mabis a v kolika si tammalou dala? No ona tam bude jen trikrat v tydnu od 8 do 12 hodin, to zeje tam kvuli sourozenci myslim nepociti na ty 4 hodinky, hlavne tam bude 3 mesice pred porodem. Jinak mala ma rada deti, je spolecenska, ale zaroven i mamanek, jakmile se neco stane hned za mnou bezi a porad si me hlida. V jeslich jsme byly spolu a sla s detma krasne na prochazku.
Mám taková pocit, že malá to vzládne v pohodě, jenom ty máš z toho zbytečné obavy. Zkus jí víc věřit ![]()
@Anonymní píše:
Mabis a v kolika si tammalou dala? No ona tam bude jen trikrat v tydnu od 8 do 12 hodin, to zeje tam kvuli sourozenci myslim nepociti na ty 4 hodinky, hlavne tam bude 3 mesice pred porodem. Jinak mala ma rada deti, je spolecenska, ale zaroven i mamanek, jakmile se neco stane hned za mnou bezi a porad si me hlida. V jeslich jsme byly spolu a sla s detma krasne na prochazku.
začala chodit v 22 měsících a nevadilo jí to
samo jsme si prošli i vztekacím obdobím, kdy to zkoušela, ale zkoušela to jen na nás ve chvíli kdy se zaklaply dveře, tak šla řádit s ostatníma do herny ![]()
Kašli na špatný svědomí a na lidi okolo!
zvládnout se dá leccos - mám dvojčata a mimino po 18ti měsících po nich a zvládám…nemám pomoc od dostatních, jen občas babička s procházkou se všema třema, ale jinak vše zvládám sama! ale popravdě - kdybych mohla, tak ty dvě někam „odložim“…ne že bych je neměla ráda, ale je to záhůl a ony jsou společenské a kolektiv by ocenily…už o nějaký soukromý školce uvažuju!! inak jsem měla před porodem vyheldaný kontakty na chůvy, kdybych prostě nezvládala! to se opravdu dopředu nedá říct, že to bude OK nebo ne!!
takže pokud jí tam bude fajn a nebude trpět, tak si tímhle ulev!! ![]()
Ahojky, náš malý chodí do soukromé školky od 2,5 roku. Přesně od 2 let jsem ho dávala na zkoušku na 1 dopoledne a to miloval. V té školce byly děti, kterým byly třeba 2 až v průběhu září a všechny si zvykly. A to je dokonce anglická, kde na ně od začátku ke všemu výhradně mluví anglicky. ![]()
Učitelka akorát doporučovala, že je lepší alespoň ze začátku ho tam dát každý den, že si lépe zvyknou. Od září ta třída začínala, tak tam byli všichni noví. 13 dětí celkem - jenom 3 děti neplakaly, jedno z toho byl syn. Za týden se dali ale všichni z nejhoršího dohromady, za 14 dní už byli vcelku v pohodě všichni.
U nás platilo, že byl zezačátku v poho - užíval si nové hračky, nové prostředí, pak ale hned onemocněl a návrat skoro po 14 dnech byl blbý - asi 3 hysteráky… Ale přesně jak už někdo psal. Učitelka si ho vzala do náručí a jen co jsem zmizela, uklidnil se a šel si hrát. Nám se narodilo 2. dítě měsíc před nástupem do školky a v poho.
Akorát teda u nás by absolutně neobstál argument, že zatímco já budu doma s dítětem, s ním si budou hrát tety/paní učitelky. On pořád průběžně kontroluje otázkami a mami, kde jsi byla. Vždy musím říct na nákupu nebo u doktora nebo s malým u doktora, rozhodně ne že doma. To se ho hrozně dotýká. Prostě ztímco on je ve školce, ty máš také něco na práci, ne že jsi doma a jen ses ho potřebovala zbavit… ![]()
Já si tedy nemůžu stěžovat - po měsíci celodenní docházky chodí teď 3× týdně i se spinkáním a ty 2 dny co jsem doma s nima oběma je pro mě utrpením.
Bohužel z finančních důvodů to na 5 dní nejde…
A jak psala Black Orchid, všude možně jinde po světě chodí děti do školky/jeslí mnohem dřív, tak se neboj. Za mě teda záleží ale na kvalitě školky. Aby s tím měli hodně zkušeností. Jo také u nás hodně pomohl argument, že ty 2 dny musí ostatní děti do školky a on nemusí.
A hodně srovnávat s tátou, ten musí do práce, ty máš školku a podle táty se i orientuje v čase plus jsem mu ukazovala v kalendáři, jak to je.
Náš 2. je narozený v červenci, a chci ho dát ve 2 letech též do školky - zkušenost mám dobrou. ![]()
Jo a hodně pomohlo třeba koukat na pohádky o školce (na netu youtube najdeš třeba Teo) - ten má ještě mladšího brášku a ten mu naopak školku, školu závidí. To mi poradila i sestřička u pediatra - říct staršímu, že on už může do školky a mladší nemůže, protože je moc malej… ![]()
Ahoj, moje malá chodí do soukromé školky od 7 měsíců, už jsem to kamsi psala nedávno, je tam strašně spokojená, když byla malinká, tak ležela v postýlce a koukala na děti, vůbec neplakala, postupně začala lézt a hrát si s dětma, teď má 2 roky a líbí se jí tam tak, že někdy ani nechce domů. Akorát v období kolem roku vždycky chvilku plakala když jsem odcházela, ale jak jsem zašla za roh, tak byla OK. Loni jsem ji tam dávala 2-3 x týdně na 4h, teď už každý den 4h. Já jsem zase spokojená, že můžu do práce mezi lidi a malá je super, hezky mluví, je společenská, až bude druhý, zase plánuju návrat do práce hned po mateřský na zkrácený úvazek. Akorát u tebe nevím s tím mimčem, aby se fakt necítila odstrčená, já bych jí raději začala dávat do jesliček co nejdřív, ať už je zvyklá, až se narodí mimčo, ať nemá pocit, že jsi ji odložila na druhou kolej..
Malý šel do školky ve 2 letech na 2 dny v týdnu i se spaním cca měsíc před narozením mimča - dříve nemohl, neb je to oficiální školka a tam smějí brát až od 2 let a zvládl to naprosto v pohodě, nemá pocit, že by byl odstrčený a já cítím jako výhodu, že si 2 dny v týdnu užije program „pouze pro něj“ protože doma se to prostě musí přizpůsobit oběma, plus mé práci.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky ani se nechci nejak ptat, ale spis me zajima vas nazor. Mala nastupuje v lednu do jesli- soukrome jeslicky. Bude ji 21 mesicu, duvod je ten, ze cekam druhe mimi, ktere se narodi v breznu. Manzel je od rana az do vecera v praci- chodi domu cca v 7-8. Ja se bojim, abych to zvladala, babicky mame 100 km daleko a jeste pracuji, takze hlidani spbehem tydne nehrozi. Mala by chodila jen na 3 dny v tydnu a to pouze na dopoledne, ale mam z toho spatne svedomi, ze je proste jeste mala a muze byt se mnou doma. Na druhou stranu si pamatuju ten fofr s mimi na zacatku a ty 4 hodiny rano by mi pomohli. Co myslite dat nebo nedat?