Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda mi mohou vzít syna od dvou let do MŠ, v červnu bude mít dva roky a já musím nastoupit do práce. Jaké máte zkušenosti, jak jste to vy a vaše děti zvládali? Docela se toho bojím:-(
Myslím, že vzít ho můžou, ale bude asi záležet, jestli tam bude místo. Taky bych řekla, že nejspíš až od září, po prázdninách a běž ho tam co nejdřív přihlásit.
Taky si myslím, že kdyby měli místo, tak by mohli… Jinak co já vím, tak soukromá školka by ti ho vzala určitě, ale zas je to otázka peněz.
Včera tady někdo psal, že se od 1. 12. 2012 mohou brát do školky i dvouleté
dětičky. Ovšem - jak píše RadkaCh - je otázka, jestli budou mít místo.
Já bych možná se zkusila podívat i po jesličkách pro dvouleté, protože ve školkách jsou opravdu většinou i s předškolákama ve smíšených třídách, třídy praskají ve švech jak je plno a sotva to zvládají tříleté děti, než si zvyknou na ten režim, tempo a tak. Samozřejmě je to individuální, ale mě osobně představa 2 letého dítěte ve školce by jako matku moc neuklidňovala.
Situace se má tak, že jsem si dala rodičák jen na dva roky s tím že budeme mít hned druhý, ale to se nám zatím nepodařilo, tak mi nic jinýho nezbude, a doma zadarmo si dovolit být nemůžu. Musím školky obejít co nejdřív at vím na čem jsem, jesličky a soukromé školky tu bohužel v okolí nejsou.
No prostě začít obcházet školky, jesličky, hlídací tety a zjišťovat, kam bys mohla kluka dát. Ale zační fakt co nejdřív.
@Leenour No, 2 leté děti mohou být přijaty do školky už určitě rok, takže to není žádná novinka, ale reálná šance, že ti dvouleťáka vezmou je skoro nulová… a od června určitě ne, možná v září a to bys musela mít sakra kliku.
Mohou ho vzít, ale třeba u nás ve školce musí dítě splňovat určité podmínky samostatnosti - nepoužívat pleny a samo si říct, že chce na záchod, umět se samostatně najíst a obléknout atd., což se mi zdá pro dvouletého skoro nereálné, ale je to tak. Takže určitě zjistit, jestli budou mít místo a jaké mají podmínky.
Vzít ho můžou. Nicméně situace ve školkách je taková, že i když bude bez plen, schopen si říkat na záchod, samostatně se obleče, tak ti ho na 99% nevezmou, protože dávají přednost dětem i dle věku a většinou neberou ani tříleté(kvůli kapacitě).
Ahoj, záleží na školce. Od dvou let děti brát do školky mohou, ale vzhledem k počtu dětí je to skoro nemožné. Syn začal chodit od dvou let, ale to jen díky tomu, že bydlíme na vesnici, kde malou MŠ máme. V okresním městě jsme byli jak ve státní, tak v soukromé bez šance (tam měli na 2 roky plno). Jinak podmínky byly stejné, jak psala @Oter - s oblékáním a jídlem učitelky pomáhají.
Ze začátku to bylo náročnější - prcek brečel a já si to taky obrečela (neměli jsme nikdy hlídání, byl zvyklý být jen se mnou), ale teď už je to v poho, s voděním do školky pomohl tatínek a je to dobrý.
Do školky se těší a pěkně se rozkecal.
![]()
My jsme byli rádi když nám vzali čtyřletou. Záleží na to, kde bydlíš, ale u nás neměli šanci ani tříletí
Nehledě na to, že nejsem moc přesvědčená o tom, že by to bylo pro tak malé dítě to nejlepší
Ale tohle asi rozebírat nechceš ![]()
Tak vzít ti ho můžou no ale záleží kde bydlíš a jak moc dětí tam je třeba u nás v Brně mám kolem sebe 4 školky cca do 1 km a vím že mě malého ve 3 letech jako nevezmou je to tu naprosto šílené
![]()
Nezlobte se, ale jsem proti tomu, aby tak malé dítě šlo do školky. Chápu, že musíte do práce, nejspíš z finančních důvodů nebo Vám drží místo pouze dva roky a Vy se bojítě, že o něj příjdete…chápu…ale…školky jsou už teď maximálně přetížené…ve třídách je i 28 dětí…(jasně, za totality jich bylo i 35, ale taky to tam jinak fungovalo-vše bylo frontální, žádná individuální péče o přípravě do školy ani nemluvě) Já sama učím v Mš 15 let…mám ve třídě 27 dětí-heterogenka, 2 děti s Aspergr. syndromem, bez asistenta…kolegyně mi na třídu přijde až na vycházku…jinak jsem na ně SAMA…dovedete si milé maminky představit, že máte tolik dětí ve věku cca 3-6 let, musíte se jim individuálně věnovat, rozvíjet jejich schopnosti, připravit je na školu (byť to není povinností mš= za přípravu do školy zodpovídají RODIČE nikoliv školka!!! Což dodnes mnoho rodičů nepochopilo…) být na všechny milá…usmívat se na všechny strany a nezcvoknout??? A Vy do toho chcete přidat dvouleté děti??? To si děláte legraci…
Miluju tuhle práci, byť to teď asi nevypadá
…ale pokud do naší školky přijdou dvouleté děti (při stávajících počtech a jedné učitelce) s učitelstvím KONČÍM!!! A VY MILÉ MAMINKY MŮŽETE JÍT NA MOJE MÍSTO… ZUKSIT SI TO NA VLASTNÍ KŮŽI… ![]()
@Jitka1976 píše:
Nezlobte se, ale jsem proti tomu, aby tak malé dítě šlo do školky. Chápu, že musíte do práce, nejspíš z finančních důvodů nebo Vám drží místo pouze dva roky a Vy se bojítě, že o něj příjdete…chápu…ale…školky jsou už teď maximálně přetížené…ve třídách je i 28 dětí…(jasně, za totality jich bylo i 35, ale taky to tam jinak fungovalo-vše bylo frontální, žádná individuální péče o přípravě do školy ani nemluvě) Já sama učím v Mš 15 let…mám ve třídě 27 dětí-heterogenka, 2 děti s Aspergr. syndromem, bez asistenta…kolegyně mi na třídu přijde až na vycházku…jinak jsem na ně SAMA…dovedete si milé maminky představit, že máte tolik dětí ve věku cca 3-6 let, musíte se jim individuálně věnovat, rozvíjet jejich schopnosti, připravit je na školu (byť to není povinností mš= za přípravu do školy zodpovídají RODIČE nikoliv školka!!! Což dodnes mnoho rodičů nepochopilo…) být na všechny milá…usmívat se na všechny strany a nezcvoknout??? A Vy do toho chcete přidat dvouleté děti??? To si děláte legraci…
Miluju tuhle práci, byť to teď asi nevypadá…ale pokud do naší školky přijdou dvouleté děti (při stávajících počtech a jedné učitelce) s učitelstvím KONČÍM!!! A VY MILÉ MAMINKY MŮŽETE JÍT NA MOJE MÍSTO… ZUKSIT SI TO NA VLASTNÍ KŮŽI…
Naprosto souhlasím a nejsem učitelka. Moje dcera ve třech letech nastupovala do školky, pracuju a rve mi to srdce. Lítáme jako blázni s manželem, aby tam byla co nejkratší dobu. Hrůza, ve třídě 27 dětí. Tohle není ani pro tříleté děti vůbec vhodné. Obdivuju matky, které dokáží dát 2 leté děti do školky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.