Nástup do nové práce - těhotenství/mateřská

14
7.3.24 06:20

Nastup do nove prace - tehotenstvi/materska

Ahoj, chci se zeptat, nastoupila jsem do nove prace a opravdu neplanovane jsem otehotnela. Chvilku predtim jsem hledala novou praci, takze se na me ochranna lhuta 180 dnu nevztahuje. No, moje otazka zni, jak to resit, jsem jeste ve zkusebce, jsem ted asi ve 2 mesici. Uplne uprimne, nemam za sebou jeste zadne velke vysetreni, zda je vse v poradku, takze mi prijde nesmysl, to tu oznamovat, protoze mi je vic nez jasny, ze me hned kvuli tomu vyhodi, ale dokud nevim, ze je vse OK, tak to nema cenu poustet ven.
Rada bych tu vydrzela teda aspon tu zkusebku, narok na PPM by mi tim vznikl, ale jak se to resi potom, kdyz bych ukoncila pracovni pomer a tim padem byla pred nastupem na materskou bez zamestnavatele? Setkaly jste se s tim nekdo nekdy?
Jsem z toho vseho celkem na nervy, prijde mi to blby vuci zamestnavateli (ne jak vuci nemu, ale spise vuci kolegyni…), ale na druhou stranu, tohle jsem fakt neplanovala, uz mam i nejaky vek a je to prvni teh. takze tady je volba priority pro me jasna ;) ;)
Moc diky za jakekoli podnety :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22438
7.3.24 06:27

A proc chces ukoncovat pracovni pomer? Normalne bych chodila do prace az do nastupu ma materskou (6-8 tydnu pred porodem) a rekla bych to v praci az po te zkusebce ci jeste pozdeji, ale zas tak, aby si stihli vklidu najit zastup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.24 06:42

@Oriseka
Jako uprimne nejradsi bych PP ukoncovala do nastupu na materskou, ale spise uz kalkuluji s tim, ze by me stejne vyhodili, firemni politika tu bohuzel neni moc vlidna. Ale samozrejme chci a oznamenim pockat co nejdele, ale zaroven dost dopredu, aby si nasli nahradu.
Ja se jen bojim, ze to tak ci tak vyzni, ze jsem to zatajila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
7.3.24 07:00
@Idkmyname píše:
@Oriseka
Jako uprimne nejradsi bych PP ukoncovala do nastupu na materskou, ale spise uz kalkuluji s tim, ze by me stejne vyhodili, firemni politika tu bohuzel neni moc vlidna. Ale samozrejme chci a oznamenim pockat co nejdele, ale zaroven dost dopredu, aby si nasli nahradu.
Ja se jen bojim, ze to tak ci tak vyzni, ze jsem to zatajila :nevim:

V těhotenství nemůžeš dostat výpověď. Ve zkušebce ano. Vydrž tedy do konce zkušebky, pak oznam těhotenství a je vyřešeno. Nevím proč bys sama měla něco ukončovat, normálně budeš dál zaměstnanec, náhradu si mohou najít i tak, kvůli tomu nemusíš dávat výpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35710
7.3.24 07:06

Oznam to až po zkušebce s žádnou výpověď nedávej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22438
7.3.24 07:11
@Idkmyname píše:
@Oriseka
Ja se jen bojim, ze to tak ci tak vyzni, ze jsem to zatajila :nevim:

Nechapu, proc chces ukoncovat pracovni pomer. To pro tebe nema vubec zadny prinos. Tehotnou te vyhodit po zkusebce nemuzou. Jak co vyzni ti preci muze byt jedno. Bezne se tehotenstvi i sirsi rodine oznamuje az po 12. tydnu ci dokonce po 20. tydnu, kdyz uz zacina byt pravdepodobnejsi, ze to dopadne dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21546
7.3.24 07:23

Jak radí výše. Jako těhotná jsi chráněná proti výpovědi. Vydrž zkušební dobu a pak je jen na tobě, kdy to oznámíš. A určitě si nenech ukončit pracovní poměr. Normálně nástup na mateřskou dovolenou, vznikne ti za ní nárok na řádnou dovolenou, kterou si můžeš vyčerpat mezi mateřskou a rodičovskou. A kdyby bylo do 4 let druhé dítě, máš nárok na mateřskou ve stejné výši. Pokud ti teda pořád poběží smlouva. Byla bys hloupá, kdyby ses o tyto výhody připravila.
V práci bych se omluvila, že to bylo neplánovaně, ale to je tak vše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16227
7.3.24 08:47
@Oriseka píše:
A proc chces ukoncovat pracovni pomer? Normalne bych chodila do prace az do nastupu ma materskou (6-8 tydnu pred porodem) a rekla bych to v praci az po te zkusebce ci jeste pozdeji, ale zas tak, aby si stihli vklidu najit zastup.

Přesně tak, nevím, proč bys měla v práci skončit a po zkušebce tě vyhodit nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5616
7.3.24 09:16

Jak píší ostatní, v práci to oznam až po zkušebce a pracovní poměr rozhodně neukončuj. Tam na to i trochu pozor, protože pokud je zaměstnání krátké, tak ochranná doba 180 dnů neplatí, je to buď 180 dnů, nebo délka posledního zaměstnání.
Takže i kdyby ti chtěli dát po oznámení těhotenství výpověď, tak rozhodně nepodepisovat dohodu, pak se v pohodě vejdeš. Ale ideální by samozřejmě bylo pracovat dokud to půjde, to mi k zaměstnavateli přijde takové nejférovější, nehledě na to že ti pak vznikne nárok na dovolenou, což se taky hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.24 09:33

@Gracetheworld
Moc dekuji, ano ano, tohle jsem zjistila, ze pokud budu 3 mesice v praci, tak se ochranna lhuta = ten 3 mesicum. Tim padem mi nastup na materskou vychazi na 10/08, takze bych se vesla, i kdyby se stala tato varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16227
7.3.24 09:47
@Idkmyname píše:
@Gracetheworld
Moc dekuji, ano ano, tohle jsem zjistila, ze pokud budu 3 mesice v praci, tak se ochranna lhuta = ten 3 mesicum. Tim padem mi nastup na materskou vychazi na 10/08, takze bych se vesla, i kdyby se stala tato varianta.

Prostě pracuj, peníze budeš potřebovat a přece nebudeš sedět doma :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.24 09:48

Moc vam vsem dekuji za rady a podnety, hodne veci jsem trebas nevedela.
Jste moc hodne :srdce:
Ja jsem proste a jednoduse takovy pitomec, co porad bere ohledy na druhe a porad mysli, co si oni povi atd.. jsem tele no :D

Asi kdyz uz jde o neco takoveho, jako je mimino, tak myslet v prvni rade na sebe a ro mimino :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.24 09:49

@Dahlia0409
To urcite nechci sedet doma, stacilo mi tu chvilku, nez jsem se dostala sem, a myslela jsem ze mi z toho doma hrabe :lol: :lol:
Jedine dobre byt doma, kdyz mi je zle jak psovi :D :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
7.3.24 09:52
@Idkmyname píše:
Moc vam vsem dekuji za rady a podnety, hodne veci jsem trebas nevedela.
Jste moc hodne :srdce:
Ja jsem proste a jednoduse takovy pitomec, co porad bere ohledy na druhe a porad mysli, co si oni povi atd.. jsem tele no :DAsi kdyz uz jde o neco takoveho, jako je mimino, tak myslet v prvni rade na sebe a ro mimino :kytka:

A pochopila jsi aspoň, že nemáš žádnou povinnost po zkušebce dát výpověď ani za sebe hledat náhradu? A že tě po zkušebce nemohou jako těhotnou vyhodit? Protože mi nejde do hlavy, proč pořád kalkuluješ s těmi třemi měsíci odpracovanými

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24786
7.3.24 10:01

Prosím tě, drž pusu a krok, makej a teď ve zkušebce hlavně nic neříkej, okamžitě by ti poměr ukončili.. když už se to stalo (což je dost nefér vůči zaměstnavateli), tak bys byla úplně tupá, abys sama sebe práskla.. jsi úplně na začátku, taky to nemusí dopadnout, takže by to byla pro tebe kardinální chyba se zbavit možnosti mateřské od zaměstnavatele…
ale omluvila bych se jim rozhodně, hlavně kolegyni bych to pak vysvětlila - až skončí zkušebka a už to bude vidět.. mohou to brát jako podraz, zkus vymyslet, zda se to pak třeba za rok, dva nedá kombinovat s HO nebo nástupem zpět… já bych byla dost naštvaná a chovat se k tobě vlídně asi nebudou… no co už, stalo se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí