Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, je povinen ti snížení úvazku umožnit, pokud tomu nebrání závažné provozní důvody. Takže tu zadost dej písemně.
Na úpravu pracovní doby, pokud to provozni podminky umoznuji, máš narok dle zakoniku prace. Pozadej si pisemne
Podej si žádost písemně ať ti to zdůvodní, proč nemůžeš na částečný. Ale nárok na odstupné nemáš, po rodičáku ti nikdo nebrání aby jsi nastoupila do práce. A zaměstnavatel ti není povinen úvazek snížit.
@mamule42 píše:
Podej si žádost písemně ať ti to zdůvodní, proč nemůžeš na částečný. Ale nárok na odstupné nemáš, po rodičáku ti nikdo nebrání aby jsi nastoupila do práce. A zaměstnavatel ti není povinen úvazek snížit.
Tohle se mi nezda pravdive, v zakoniku je uvedeno, ze povinen je.
@Anonymní píše:
Dobrý den,v srpnu mi končí rodičovská dovolená, zaměstnavatel mi ale, žel bohu, nechce dát poloviční úvazek – uvádí, že bude možný jen HPP.
My jsme se doma shodli, že HPP možný není. Jak postupovat dále? Mám smlouvu na dobu neurčitou, podstatou práce je půl úvazek možný a kolegové jej běžně mají.
Musí mě teď propustit a dát mi odstupné, když mi bez udání důvodu nechce vyhovět? Myslím, že mě bude zkoušet dotlačit k výpovědi z mé strany.
Děkuji za odpověď, mám za to, že legislativně je povinen úvazek snížit.
Najdi si ten paragraf, napiš, že zadáš o zkrácený úvazek dle toho a toho paragrafu.. Ja to přímo do žádosti taky napsala a šlo to ![]()
@mamule42 píše:
Povinen je a těžko zdůvodní vážné provozní důvody, pokud tam kolegové na částečný jsou.
@Anonymní píše:
Tohle se mi nezda pravdive, v zakoniku je uvedeno, ze povinen je.
Je povinen, pokud mu nebrání provozní důvody. Dala bych písemně, on musí písemně odpovědět. My máme taky upravené směny pro matky, ale nemůžou tak pracovat všechny, když se jedná o nepřetržitý provoz, kdo by o klienty pecoval odpoledne a v noci.
A pokud by teda na snizeni uvazku nepristoupil, musel by mi dat vypoved a odstupne? Je to mezinarodni spolecnost, kde se s lidmi dost vydrbava, tak predem cekam nejaky podraz.
@Anonymní píše:
A pokud by teda na snizeni uvazku nepristoupil, musel by mi dat vypoved a odstupne? Je to mezinarodni spolecnost, kde se s lidmi dost vydrbava, tak predem cekam nejaky podraz.
Ne, on ti výpověď dat nemůže, nema pro to zákonný důvod.
HPP na půl úvazek (20 hodin týdně) lze, přesně ten mám
do roka syna jsem měla DPP na 100% HO, od roka mám HPP na 0.5 úvazek, jednou týdně jezdím do kanceláře protože chci já, jinak bych dal měla jen HO.
Žádej si písemně ofiko ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Povinen je a těžko zdůvodní vážné provozní důvody, pokud tam kolegové na částečný jsou.
Každá pozice nemusí mít částečné úvazky. To je přece možné. A za kolegy z práce považuji všechny lidi na různých pozicích na stejném pracovišti.
Nebo i na stejné pozici může být jen určitý počet míst na částečný úvazek.
@1Pears1 píše:
Každá pozice nemusí mít částečné úvazky. To je přece možné. A za kolegy z práce považuji všechny lidi na různých pozicích na stejném pracovišti.
Nebo i na stejné pozici může být jen určitý počet míst na částečný úvazek.
Určitý pocet mist neni zadny zavazny provozni duvod a sama zakladatelka pise, ze tam zkracene uvazky jsou.
@j.a.n.i1 píše:
Určitý pocet mist neni zadny zavazny provozni duvod a sama zakladatelka pise, ze tam zkracene uvazky jsou.
Jenže to by mohl být právě problém. Několika zaměstnancům se vyhoví se zkráceným úvazkem, ale nemusí to jít do nekonečna. Další zkrácený by už mohl ovlivnit provoz.
Dobrý den,
v srpnu mi končí rodičovská dovolená, zaměstnavatel mi ale, žel bohu, nechce dát poloviční úvazek – uvádí, že bude možný jen HPP.
My jsme se doma shodli, že HPP možný není. Jak postupovat dále? Mám smlouvu na dobu neurčitou, podstatou práce je půl úvazek možný a kolegové jej běžně mají.
Musí mě teď propustit a dát mi odstupné, když mi bez udání důvodu nechce vyhovět? Myslím, že mě bude zkoušet dotlačit k výpovědi z mé strany.
Děkuji za odpověď, mám za to, že legislativně je povinen úvazek snížit.