Nastup na MD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
334
8.8.06 19:37

Nastup na MD

Mam dotaz ohledne nastupu na MD. Vim, ze se chodi bud 6 nebo 8 tydnu pred TP. Ja bych chtela jit az 4 tydny pred TP, ale zamestnavatel mi tvrdi, ze mi to musi povolit jit o 2 tydny dele…je to tak? Vim, ze kdybych sla jen 4 tydny pred TP, ze se mi zkrati MD z 28 tydnu na 26 tydnu, ale nechapu, proc by mi to zamestnavatel mel povolovat, kdyz chci odejit na MD z prace o 2 tydny pozdeji…myslela jsem, ze je to na me vuli.
A jeste jak se pocita zacatek MD, kdyz mam dva termini TP, jeden dle UZ a jeden dle PM a rozdil mezi nimi 12 dni?? Diky moc :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2518
8.8.06 19:41

Podle zákoníku práce začíná MD 6 týdnů před termínem porodu. Ale není nikde psáno, že můžeš chodit do práce, i když už Ti běží mateřská:-). Můžeš to mít třeba jako dohodu o provedení práce apod. :wink:
I když Tě docela obdivuju. Já jsem teď ke konci jezdila jen vypracovat DPH a pomoct s účtama a sedět u PC mi zrovna dobře nedělalo :roll:
A ohledně toho data… já mám 3termíny a dr. mi napsal termín nástupu na MD podle UTZ ve 12. týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
8.8.06 19:46

Diky, mne jde o to, jestli mi proste zamestnavatel musi povolit, kdyz chci jit na MD pozdeji, nebo jestli se proste muzu rozhodnout sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
8.8.06 19:46

Pidalko, to je na lékaři, zkus se s ním domluvit, ale moc nadějí tomu nedávám, mně taky nechtěla moje doktorka vyhovět, že podle zákona 6 týdnů před termínem prostě musím na MD. Obrečela jsem to, pak jsem se dohodla v práci na jiném způsobu odměňování, něco jsem mohla dělat z domova a naposled jsem byla v práci den před porodem, protože jsem stejně rodila 10 dnů před termínem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
8.8.06 19:48

pra:,–(ko diky, takze moc nadeji nemam :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
8.8.06 20:16

Pidalko, resim podobny problem, jen s tim rozdilem, ze nejsem zamestnana, ale OSVC. Vcera jsem se byla ptat u nas na socialce. Pripadalo mi, ze jsem za deset let prvni, kdo to tam resi, museli nekam volat a ptat se:) Takze: papir mi da lekar, skutecne muzu nastoupit pozdeji a podpora se o tu dobu zkrati. Predpokladam,ze kdyz to jde u OSVC, melo by to byt stejne u zamestnancu, nevim o zadnem povolovani. Ale pozor, podle mne je cerpani MD stejne jako nemocenska a prijmy po tu dobu nesmis mit. Takze soubeh cerpani MD + chozeni do prace, nevim, ale myslim ze to nejde. Jinak se nenech odradit, i ty pracovnice na OSSZ mi nejprve tvrdily, ze 6-8 tydnu nebo nic, ale pak se preptaly a najednou to pry jde…
Christabel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
9.8.06 02:55

Ahoj,
Ne, povolovat to nikdo nemusí, skutečně to záleží jen na tobě - povinná mateřská dovolená je 14 týdnů (z toho nejméně 6 týdnů ode dne porodu, ale klidně i těch 14) tzn., že i kdybys chtěla pracovat až do porodu, nikdo ti v tom nemůže zabránit. Ale během MD nesmíš mít příjem ze zaměstnání, z jehož pojištění tu MD bereš, takže bys musela jedině napsat do formuláře pro „Žádost o PPM“, že nastupuješ na MD od tehdy a tehdy (to je jen na tvém uvážení a zaměstnavatel to jen bere na vědomí a potvrzuje) - a pak budeš normálně pracovat, ale nebudeš na mateřské dovolené a nebudeš brát PPm, až do doby, kterou jsi ve formuláři uvedla.

Tak doufám, že jsem to napsala nějak srozumitelně! :oops:

http://business.center.cz/…cast2h7.aspx

Také:

„Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, poskytuje se peněžitá pomoc v mateřství až do uplynutí doby 28 týdnů. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů z jiného důvodu , poskytuje se jí peněžitá pomoc v mateřství jen do uplynutí 22 týdnů ode dne porodu.“

„Peněžitá pomoc náleží
zaměstnankyni, jestliže:
jí trvá účast na nemocenském pojištění v den nástupu na mateřskou dovolenou (převzetí dítěte do péče), nebo jestliže trvá ochranná lhůta z dřívějšího pojištění ještě počátkem 6. týdne před očekávaným nebo skutečným dnem porodu (ke dni převzetí dítěte), nebo jestliže až do počátku tohoto týdne pobírá dávky nemocenského pojištění z dřívějšího nemocenského pojištění. Ochranná lhůta u žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, je delší a činí 6 měsíců. Obecná ochranná lhůta činí 42 kalendářních dnů;
splňuje podmínku tzv. čekací doby, tj. jestliže tato osoba byla v posledních 2 letech před porodem účastna alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištění. Do doby 270 dnů se započítávají také dřívější období, v nichž osoba v posledních dvou letech před porodem byla účastna nemocenské péče v ozbrojených silách, byla poživatelkou důchodu ze sociálního zabezpečení, pobírala po zániku pojištění, popřípadě jiného zabezpečení (péče) nemocenské nebo peněžitou pomoc v mateřství nebo byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání;
jí nenáleží v období, kdy je peněžitá pomoc v mateřství poskytována, započitatelný příjem z činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění, ze kterého je peněžitá pomoc poskytována, s výjimkou těch příjmů, které náleží osobě i za dobu mateřské dovolené, aniž v této době vykonávala tuto činnost .“

http://www.portal.gov.cz/…l/_s.155/708?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
9.8.06 07:54

Dekuji moc za informace, uz je mi to mnohem jasnejsi :wink: Jste moc hodne. Krasny den, Pidalka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
9.8.06 14:03

Re: Nastup na MD

Pidalka píše:
A jeste jak se pocita zacatek MD, kdyz mam dva termini TP, jeden dle UZ a jeden dle PM a rozdil mezi nimi 12 dni?? Diky moc :(

Jo, tohl jsem přehlídla! U nás se to počítá podle UZ, ale můžeš se. myslím, dohodnout s gynekologem, který termín chceš na žádanku napsat - aspoň moje gynekoložka to respektuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
9.8.06 17:56

Ahojky,

souhlasím s Bebatko. A termín se počítá ten dle ultrazvuku, pokud by ses nemohla domluvit s doktorem.

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.8.06 13:40

ahoj,
tahle otázka už se tu jednou řešila, pamatuju si to proto, že jsem také odpovídala. MD je právo ženy nikoli její povinnost. Proto nepotřebuješ žádné povolení od zaměstnavatele ani žádné dobrozdání od lékaře (či „kouzla“ s termínem porodu). Sama jsem pracovala do 14 dnů před porodem a pak jsem ještě čerpala 3 týdny dovolené, takže jsem fakticky nastupovala na MD až týden po porodu. To vše samozřejmě z finančních důvodů, protože plat jsem měla několikanásobně vyšší než je mateřská. Není to ani tak, jak někdo psal, že by jsi brala mateřskou a chodila do práce, normálně se bere plat (nebo jeho náhrada, když čerpáš řádnou dovolenou) a mateřskou pobíráš až když na ní skutečně nastoupíš. Jediné negativum je, že se ti pak mateřská krátí o týdny, které zákon umožňuje čerpat výhradně před porodem a které jsi dobrovolně nečerpala. Je to opravdu jen a jen na tobě a zaměstnavateli to pouze oznamuješ.
Odpovídám hlavně proto, že si dobře pamatuju problémy s účetními svého zaměstnavatele, které mi rovněž tvrdily, že je má povinnost nastoupit MD a nesmím chodit do práce. Dokonce mi tvrdily, že mi prostě mzdu za tu dobu nevyplatí. Vyplatily. Taky jsem si připadala jako exot, bylo to v roce 2004.
 Kara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
12.8.06 13:48

hoj, škoda, že tato diskuse tu nebyla o dva dny dřív - „donutili“ mne nastoupit na mateřskou, i když budu ještě chodit do práce, sice mi to snad nějak vyplatí, ale kdo ví jestli. s pozdějším nástupem by to bylo jednodušší

pěkný víkend

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.8.06 15:20

To mě mrzí hell, právě proto jsem odpovídala, tenkrát se ke mně chovali velmi arogantně, stylem takhle to bylo vždycky, s takovým požadavkem jsme se ještě nesetkali, o co vám jde, jste těhotná tak buďte doma… Mám výhodu, že jsem právník, a byla jsem ochotná to dotáhnout až k soudnímu sporu. Měla jsem naprosto bezproblémové těhotenství a říkala jsem si proč budu sedět doma u televize za sociální dávky, když můžu sedět v kanceláři u práce, která mě baví a za vysoký plat. Takže jsem dostala sice nálepku potížista, ale najednou se ukázalo, že mám pravdu. Nedejte se!
 Kara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
14.8.06 09:27

Karo diky moc. Mne prave v praci take nuti nastoupit na MD 6 tydnu a ja nechci - take financni duvody, muj plat je o mnoho vyssi nez, co pak dostanu na MD, protoze tusim strop je pouze 12500,– a vic neni …Rada bych nastoupila az 2 tydny pred TP, pokud bude vse OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
14.8.06 15:31

Takze nakonec mi u nas na personalnim rekli, ze mohu nastoupit na MD pozdeji nez tech 6 tydnu pred TP nejpozdeji vsak 14 dni pred TP, tak jsem rada :wink: …to jen, abyste vedely, ze to jde, ze nemusite jit tech 6 tydnu pred TP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová