Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Nedávno jsem zakládala téma o prvním dojmu z CARu.
Asi už tam znovu nepůjdu, ale situace je momentálně taková, že jsme se pokusili o 2 nativy s dárcem. Poprvé praskl folikul-stává se. Podruhé proběhl odběr.
Na některé věci jsem se doptala, na některé mi nikdo odpověď nedal.
Když přijdu na ultrazvuk, doktor moc nemluví o tom, co vidí(sliznice, velikost folikulu, přitom to zapisuje…, viděla jsem náhodou nějakou zprávu u sestry), když přijdu, tak často ani neví, proč tam jsem a jaká je moje situace. Očividně se doptává na již domluvené a rozhodně a očividněne ne proto, aby se ujistil, že se nic nezměnilo. Vždycky se tedy dozvím, že mám myom.
To, že se ptají, zda mám druhý vaječník chápu, i v předchozím centru ho chvilku hledali a bylo potřeba přitlačit. No tady lékařka dokonce při ultrazvuku řekla: „stejně je na druhé straně“, myšleno folikul a dál nehledala, asi by jí to zabralo moc času nebo nevím, mimochodem byla to stejná strana jako minule a pokud vím, klidně může být rostoucí folikul na obou stranách. Vzhledem k tomu, že nevidím, co dělají, tak si nejsem jistá, ale po těch mnoha ultrazvucích spíš poznám po způsobu vyšetření, že ten druhý vaječník nenašli.
Během kolečka po sestrách, recepčních a podobně jsem se dozvěděla asi 3 verze, zda si mám vzít něco na svého na převlečení nebo ne. Dva dny před odběrem mi došel mail(prý centrálně generovaný), že mám doložit souhlasy, které jsme tam již dodávali.
V den odběru na mě recepční houkne, zda jsem tam s manželem a zda mám souhlas, po upozornění, že je ve spisu, ho tedy najde.
Mám tam být půl hodiny před, vždy se něco začne dít tak deset minut před. Mezitím tam tedy sestry a recepční stačí řešit svoje osobní záležitosti a vůbec jim nevadí, že je někdo slyší. Já oceňuji uvolněný personál, ale ony reálně pracují tak 65% pracovní doby a to jim ještě docela fandím.
Po odběru, který trvala si 10 minut a byl v pohodě mi změřili tlak, posadili do čekárny a nechali čekat na výsledky. Při jednom ultrazku mi bylo řečeno, že vyhodnocení trvá tak 45 minut.
Seděla jsem tam s doprovodem 1,5 hodiny po odběru. Opravdu jim trvá tak dlouho vyhodnotit zralost? V tom případě by mi totiž doprovod přišel později, musíme se všichni uvoňovat z práce a ten čas nám chybí. Pokud by toto opravdu byl reálný čas, proč mi to nikdo neřekl?
No a teď to nejlepší, podepisovala jsem nějaké formuláře a souhlasy a na jednom bylo i jaké výkony budeme chtít s tím, že to dokřížkujeme podle situace(dojde k odběru).
Po té hodině a půl si mě zavolala doktorka a ačkoli všude bylo mluveno o nativu, začala mluvit a běžném IVF a v pc měli, že prodělávám klasické IVF. Opravdu na každé kontrole jsem mluvila o NATIVU a nikdo mi nedal ani k nahlédnutí nějakou kalkulaci, ze které bych omyl poznala. Takže to tam celé předělávala a najednou vytáhla ten papír s procedurami, které někdo zatrhal bez jediné otázky na mě a začala mluvit a prodloužené kultivaci a ICSI. ICSI jsem odsouhlasila, ale o prodloužené kultivaci jsem řekla, že ji nechci, že jsme o tom mluvili při vstupní konzultaci s předchozí lékařkou a rikneme to takhle(mám 3 IVF za sebou, 4. pokus šetřím na dárkyni, proto NATIV). Začala mi vysvětlovat hodně nepříjemným tónem, že ten 4-5 den by odpadla problematická embrya vzhledem k mému věku. Toho jsem si vědoma, když jsem jí to řekla, že to chápu, ale chci to bez prodloužené kultivace, dívala se na mě jako na vraha, odvětila na půl úst něco něco o tom, že tedy chci transferovat dvoudenní (latinské slovo značují dvoudenní embryo), vyletěla z kanceláře a šla to zařídit. bylo to velmi nepříjemné a zírala na mě způsobem, že se musí držet. Pokud ne, tak to tak alespoň působilo.
Pak mi řekla, jak se mám chovat, co dělat při problémech, dala recept na léky a šla jsem.
V tom celém je to málo důležité, ale není mi úplně přijemné, že se představí tak půlka lékařů, u některých si jméno přečtu na vizitce na oblečení, ale přísahám, že mi i ultrazvuk dělala lékařka, jejíž jméno jsem si přečetla až na zprávě.
Ono to asi není životně důležité, ale popravdě by mi bylo příjemnější, aby se mi člověk, který mě má vyšetřovat vaginálním ultrazvukem, představil.
Jsem přecitlivělá, nebo jsem z toho hoodně vykolejená právem?
Ahoj. Mrzí mě tvá negativní zkušenost. Já jsem podstoupila už čtvrtý nativ v Reprofitu (OV) a žádné podobné negativní zkušenosti nemám. Poslední pokusy jsme i podpořili nějakými léky, aby dorostlo více než jedno vajíčko a povedlo se. PK tedy priplacime pouze tehdy, pokud je třetí den kultivace více než jedno embryo. Ale neměli by problém ani ten třetí den transferovat třeba 2 embrya. Na chod kliniky si nemůžu nijak extra stěžovat, i když je pravda, že slečny na recepci mi občas připadají trochu mimo, ale nakonec se vždy domluvíme. Při nativu stačí příchod 15minut předem, premeri tlak a v domluvený čas se jde na sál. Po odběru 2× změří tlak, partner jde do kabinky, dostaneme zprávu a odcházíme. Někdy to trvá déle, někdy kratší dobu, nevím čím to je. Ale zralost vajíčka znají údajně cca do 30 minut po odběru.
A pokud jste to podpořili léky, bylo to stále bráno jako nativ a jaká byla cenová kalkulace?
Mně se vůbec neoplodnilo vajíčko kvality M2, což se mi tedy v předchozím centru nikdy nestalo.
Můžu se ještě zeptat. Mám přístup do toho klientského portálu a tam bylo, že vzniklo embryo, což vůbec nechápu, když nedošlo k oplodění. A nebo ten portál vůbec nechápu. Což je taky možné. Když toho máš za sebou víc, mohla bys mi dát nějaké vysvětlivky těch jejich zkratek?
Ano, vždy nativ. A cena dle počtu vajíček (protože ICSI) a zda byla PK nebo ne tak cca 20 - 30 tis. A co přesně v tom systému nechápeš? Já teda taky nerozumím úplně všem zkratkám, ale tak nějak z toho vždy poznám co a jak…
O jaké léky šlo, tohle mi nikdo nenavrhl, budu zítra psát doktorce, tak se zeptám?
Myslela jsem, že když jsou léky, jedná se o minimální stimulaci.
No mám tam D0 počet vyhovujících oocytů 1 M2.
Tomu rozumím.
Pak D1 první den po oplození počet vyhovujících embryí 1 1×0/1
Pak D2 počet nevyhovujích embryí 1
Nějak nechápu, kde jsem vzala ty embrya, když nedošlo k oplození a co to znamená to 1×0/1.
No já jsem o tom taky nevěděla, jedná se o léky s letrozolem, tady se o tom kdyžtak dozvíš víc https://dvecarky.cz/…-letrozolem/
Ty počty vyhovujících/nevyhovujících embryí podle mě jsou den zpětně. Taky když mám třeba dejme tomu 3 oplodněná vajíčka a 2 neoplodněná (např. 1PN, 3PN, 0/1, 0/2 - nevím co přesně to znamená, ale je to vždy nesprávně oplozené vajíčko, správně oplozené má zkratku 2PN), tak ten den mám vyhovujících embryí 5 a následující už jen 3. Nevím no tak nějak to z toho systému chápu. Možná taky blbě, nevím…
Tabulku s těmito zkratkami jsem dostala, ale ani jedna tam v tom portáluprávě není
.
Můžu se zeptat, ke komu tam vlastně chodíš?
Od té doby co moje doktorka odešla (myslím na mateřskou) chodím tak nějak ke všem. Bohužel ty doktorky tam nejsou všechny každý den. Samozřejmě pro mě bylo lepší, když jsem chodila k jedné, ale už to nějak neřeším, přijdou mi tam všichni celkem fajn ![]()
@Anonymní píše:
Od té doby co moje doktorka odešla (myslím na mateřskou) chodím tak nějak ke všem. Bohužel ty doktorky tam nejsou všechny každý den. Samozřejmě pro mě bylo lepší, když jsem chodila k jedné, ale už to nějak neřeším, přijdou mi tam všichni celkem fajn
To já taky chodím ke všem, já chápu, že tam není každý den. To ani nejde, když fungují 7 dní v týdnu.
Spíš kterou máš přidělenou jako svoji…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Mám nejprve nějaké otázky, a pak dovysvětlím situaci.
Příspěvek upraven 05.05.23 v 18:21